«Χαμόγελα» για τα κρουαζιερόπλοια στη Ρόδο

Σε ανάκαμψη της κρουαζιέρας προσβλέπει τη φετινή χρονιά η Ρόδος, καθώς τα μηνύματα που υπάρχουν είναι θετικά και θέλουν το νησί να κερδίζει αργά αλλά σταθερά το χαμένο έδαφος των τελευταίων ετών.

Η χρονιά που πέρασε ήταν η χειρότερη όλων των εποχών, με μόλις 209 κρουαζιερόπλοια και 237.000 επιβάτες, όμως φαίνεται ότι η φθίνουσα πορεία τερματίζεται γιατί από φέτος υπάρχει αισιοδοξία για αύξηση της τουριστικής κίνησης στο θαλάσσιο τουρισμό.

Ήδη υπάρχουν και χειροπιαστά στοιχεία για αυτή την αισιοδοξία καθώς, η μέχρι στιγμής καταγραφή δείχνει αύξηση στον αριθμό των προσεγγίσεων που θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα αφού ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των κρουαζιεροπλοίων για το 2019.

Ο αριθμός τους ανέρχεται προς το παρόν σε 217, ενώ αναμένονται και άλλες περίπου 25 με 30 προσεγγίσεις που θα οριστικοποιηθούν σύντομα ώστε να πλησιάζουν τις 250. Εκείνο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι παρατηρείται θεαματική αύξηση στον αριθμό κρουαζιεροπλοίων το μήνα Νοέμβριο παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός της χρονιάς.

Ενώ δηλαδή πέρσι είχαμε μόλις 15, φέτος πριν ακόμα καταρτιστεί το πλάνο των προσεγγίσεων, ο αριθμός τους παρουσιάζεται διπλάσιος, και φτάνει τα 30 αριθμός που πιθανόν να αυξηθεί σταδιακά. Αυξημένος όμως θα είναι και ο αριθμός των κρουαζιεροπλοίων που θα προσεγγίσουν τη Ρόδο το Δεκέμβριο καθώς από τα 2 που είχαμε πέρσι φέτος θα φτάσουμε τα 6.

Ο Ιούνιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος όμως παρουσιάζουν προς το παρόν υστέρηση αλλά αναμένεται ότι η εικόνα αυτή θα αλλάξει και ο αριθμός των κρουαζιεροπλοίων θα αυξηθεί.

Ποδαρικό στις 20 Μαρτίου
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θαλάσσιος τουρισμός θα κάνει αυλαία στη Ρόδο στις 20 Μαρτίου, καθώς τότε αναμένεται να καταπλεύσει στη Ρόδο το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της χρονιάς κάνοντας ποδαρικό στο λιμάνι.
Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο Celestyal Olympia που θα φτάσει στη Ρόδο στις 6.30 το πρωί της Τετάρτης 20 Μαρτίου προερχόμενο από την Πάτμο και θα αναχωρήσει στις 6 το απόγευμα της ίδιας μέρας με προορισμό το Ηράκλειο.

Το Celestyal Olympia θα ξανάρθει όμως στη Ρόδο στις 27 Μαρτίου ακολουθώντας το ίδιο πρόγραμμα και τις ίδιες ώρες, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται και ο κατάπλους του κρουαζιερόπλοιου The World στις 26 του μήνα.

Ακριβείς πληροφορίες για την προσέγγισή του δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί και το μόνο που γνωρίζουν οι υπηρεσίες του λιμανιού είναι ότι θα καταπλεύσει στις 26 Μαρτίου και θα αναχωρήσει στις 27, δηλαδή θα πραγματοποιήσει μία διανυκτέρευση στο λιμάνι μας.  

Η κίνηση στην κρουαζιέρα θα αρχίσει να γίνεται αισθητή από τον Απρίλιο, μήνα κατά τον οποίο θα δέσουν στο λιμάνι της Ρόδου μέχρι στιγμής 15 κρουαζιερόπλοια.

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι την τελευταία 15ετία η χρονιά με τη μεγαλύτερη κίνηση στην κρουαζιέρα ήταν το 2007 καθώς τότε είχαν καταπλεύσει 724 κρουαζιερόπλοια με 660.000 τουρίστες, νούμερα ασύγκριτα με τα σημερινά και δυστυχώς άπιαστα.

Τόσο εκείνη τη χρονιά όσο και τις δύο προηγούμενες είχαμε κρουαζιερόπλοια στη Ρόδο από το μήνα Ιανουάριο και συγκεκριμένα 6 για τον πρώτο μήνα του χρόνου, αριθμός που σιγά-σιγά μειώθηκε με αποτέλεσμα πέρσι να μην έχουμε κανένα.

Έτσι το ποδαρικό της νέας χρονιάς ειδικά φέτος δεν θα γίνει κοντά στην Πρωτοχρονιά αλλά μετά τις Απόκριες.