Ο Τσίπρας έφερε μεγαλύτερη φτώχεια

Του
Γιώργου Κύρτσου
ευρωβουλευτή της ΝΔ

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε στις εκλογές του 2015 υποσχόμενος το τέλος της λιτότητας και τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat η οικονομική πολιτική που εφάρμοσαν ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του είχε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιέγραφαν στο εκλογικό ακροατήριο.
Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζουν μια αναπτυξιακή φλυαρία, να αλληλοσυγχαίρονται για ανύπαρκτες επιτυχίες και να στήνουν το ένα αναπτυξιακό συνέδριο μετά το άλλο χωρίς θετικά αποτελέσματα.

Η σκληρή αλήθεια
Το 2014 μόνο μία από τις περιφέρειες της Ελλάδας είχε το θλιβερό προνόμιο να ανήκει στις 20 φτωχότερες περιφέρειες της Ε.Ε. Σήμερα, τέσσερις από τις περιφέρειες της πατρίδας μας ανήκουν στις 20 φτωχότερες περιφέρειες της Ε.Ε, όπου καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στην 11η θέση μεταξύ των 20 φτωχότερων ευρωπαϊκών περιφερειών βρίσκουμε την ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στην 13η θέση την Ήπειρο, στη 14η θέση το Βόρειο Αιγαίο και στη 17η θέση τη Δυτική Μακεδονία.
Τις άλλες φτωχότερες περιφέρειες της Ε.Ε. συμπληρώνουν πέντε περιφέρειες της Βουλγαρίας, τέσσερις της Ουγγαρίας, τρεις της Πολωνίας, δύο της Ρουμανίας και δύο υπερπόντιες περιφέρειες της Γαλλίας.

Στο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ καταγράφεται στη βορειοδυτική Βουλγαρία (31%) του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ η φτωχότερη ελληνική περιφέρεια, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κινείται στο 46% του ΑΕΠ του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Την περίοδο 2014—2017 παρατηρήθηκε στην πατρίδα μας νέα υποχώρηση στο μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (υπολογισμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης), το οποίο διαμορφώθηκε στο 67% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.  Μπήκαμε στην κρίση έχοντας το 14ο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ε.Ε. των 28 και σήμερα είμαστε, σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, 24οι στους 28.
Παράλληλα, 12 από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας έχουν μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατώτερο από  το 75% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Μένουμε ολοένα πιο πίσω σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους που είναι ταυτόχρονα και ανταγωνιστές μας.

Χάνουμε έδαφος
Η τριετία 2014-2017 χαρακτηρίστηκε από εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις των περισσότερων κρατών μελών της Ε.Ε. Χώρες που πέρασαν από τη δοκιμασία του μνημονίου είδαν το ΑΕΠ τους να αυξάνεται από 7%-8% μέχρι και 15% στην περίπτωση της Ιρλανδίας.
Παράλληλα, χώρες που παλαιότερα ανήκαν στο ανατολικό μπλοκ πρωταγωνίστησαν στην αναπτυξιακή διαδικασία στην Ε.Ε., ενισχύοντας σημαντικά τη συγκριτική τους θέση και φτάνοντας ή και ξεπερνώντας στις περισσότερες περιπτώσεις την Ελλάδα.  

Το ελληνικό ΑΕΠ έμεινε στάσιμο εξαιτίας της κρίσης του 2015 και του τεράστιου λογαριασμού που άφησε πίσω της. Η αδυναμία να ακολουθήσουμε την ανοδική πορεία της οικονομίας στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη εξηγεί τη μεγάλη πτώση των ελληνικών περιφερειών στην ευρωπαϊκή κατάταξη σε ό,τι αφορά το μέσο κατά κεφαλή ΑΕΠ.
Είναι φανερό ότι αν δεν υπάρξουν κυβερνητική αλλαγή, αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται και επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας σε εντελώς διαφορετική βάση, οι περιφέρειες της Ελλάδας, με εξαίρεση ίσως την Αττική, θα οδηγηθούν στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο της Ε.Ε.

Προς το παρόν έχουμε έναν συνδυασμό υπερφορολόγησης, αντικινήτρων για την περιφερειακή ανάπτυξη, σταθερής μείωσης των δημοσίων επενδύσεων και γραφειοκρατικών και κομματικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις, που οδηγεί στην επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην ελληνική περιφέρεια.  
Τα στοιχεία της Eurostat αποτελούν προειδοποίηση γι’ αυτά που έρχονται εάν δεν αλλάξουμε έγκαιρα οικονομική στρατηγική.