Απάντηση του ΕΦΚΑ για τις εξετάσεις στην Κάλυμνο

Από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, αναφορικά με επιστολή διαμαρτυρίας του Ιατρικού Συλλόγου Καλύμνου, στάλθηκε η παρακάτω απάντηση:

«Απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας σας στο φύλλο της 20/02/2019 με τίτλο «Δυσλειτουργία της επιτροπής του ΚΕ.Π.Α. στην Κάλυμνο», που αφορούσε σε σχετική επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Επαρχίας Καλύμνου, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ διευκρινίζει τα εξής:

Δεδομένου ότι η συγκρότηση και ο προγραμματισμός των Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α αποτελεί μια πολυπαραμετρική διαδικασία, η οποία προϋποθέτει την συμπλήρωση ικανού αριθμού εκκρεμών περιστατικών ανά ιατρική ειδικότητα, αυτή διενεργείται κεντρικά, από εξουσιοδοτημένα στελέχη της Δ/νσης Ιατρικής Αξιολόγησης μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Ε.Φ.Κ.Α. (ΟΠΣ/ΕΦΚΑ) για όλη την επικράτεια. 

Η ανάγκη του κεντρικού προγραμματισμού κρίνεται αναγκαία ειδικά για τις περιπτώσεις απομακρυσμένων ή νησιωτικών περιοχών της χώρας, όπου συχνά προκαλούνται πρόσθετες αντικειμενικές δυσχέρειες στις μετακινήσεις των ιατρών του Ειδικού Σώματος, καθώς όπως είναι γνωστό, οι ιατροί μετακινούνται από άλλες περιοχές της χώρας για να εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της υγειονομικής κρίσης -λόγω της μη εντοπιότητάς τους.

Σημειώνεται ότι ο προγραμματισμός συμμετοχής των ιατρών του Ειδικού Σώματος στις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕ.Π.Α. γίνεται τουλάχιστον δύο μήνες πριν από κάθε επιτροπή, σε συνεννόηση με την υπηρεσία τους στους υγειονομικούς σχηματισμούς του ΠΕΔΥ, των οποίων επίσης πρέπει να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία.

Όσον αφορά στα περιστατικά για τα οποία προκύπτει αντικειμενική αδυναμία μετακίνησης, υπάρχει η ειδική μέριμνα της εξέτασης κατ’ οίκον (στον τόπο διαμονής ή νοσηλείας τους). 

Όταν δε η κατ’ οίκον εξέταση αφορά μεμονωμένα περιστατικά, σε δύσβατες ή απομακρυσμένες περιοχές ή νησιά, συγκροτούνται πάντα ειδικά κλιμάκια ιατρών όλων των ειδικοτήτων, που μεταβαίνουν επί τόπου για την εξέτασή τους, κυρίως κατά τους μήνες του έτους που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (από τον Μάρτιο και μετά), χωρίς να απαιτείται κατ’ αυτόν τον τρόπο η μετακίνηση των ασθενών στα πλησιέστερα αστικά κέντρα για το σκοπό αυτό. 

 Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται επιτυχημένα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και είναι ενήμερες τόσο οι τοπικές κοινωνίες όσο και οι ενδιαφερόμενοι. 

Όσον αφορά συγκεκριμένα στο νησί της Καλύμνου, από τα τηρούμενα αρχεία του ΟΠΣ/ΕΦΚΑ προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:

• για το έτος 2017, υποβλήθηκαν συνολικά 202 αιτήσεις πιστοποίησης αναπηρίας, από τις οποίες 27 αφορούσαν ασθενείς με αδυναμία μετακίνησης οι οποίοι εξετάστηκαν κατ’ οίκον, από πέντε μικτά ιατρικά κλιμάκια. Τα υπόλοιπα 175 περιστατικά μετέβησαν για την ταχύτερη εξυπηρέτησή τους στη Ρόδο, έδρα της περιφέρειας Δωδεκανήσου, που αποτελεί κατά τεκμήριο για την ευρύτερη περιοχή (Κως, Κάλυμνος, Λέρος) το κεντρικό σημείο διενέργειας των υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α. όλων των ιατρικών ειδικοτήτων, καθώς το πλήθος των υπό εξέταση περιστατικών υπερτερεί πολλαπλάσια από το αντίστοιχο του ΚΕ.Π.Α. Καλύμνου, ενώ η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία μεταξύ των δύο νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση είναι τακτική και κατά τους χειμερινούς μήνες. 

• για το έτος 2018 οι συνολικά υποβληθείσες αιτήσεις στο ΚΕΠΑ Καλύμνου ανήλθαν σε 219, από τις οποίες οι 29 αφορούσαν ασθενείς που εξετάσθηκαν κατ’οίκον.

• για το 2019 έχει ήδη προγραμματιστεί η πρώτη επίσκεψη στο νησί από μικτό ιατρικό κλιμάκιο  Νευρολόγων, ορθοπεδικών και οφθαλμιάτρων για τις 27 & 28 Μαρτίου.

Από τα στοιχεία που τηρούνται στην αρμόδια Δ/νση του ΕΦΚΑ, δεν υφίστανται στο Α’ Τοπικού Υποκαταστήματος Μισθωτών Δωδ/σου με έδρα την Κάλυμνο, καταγεγραμμένες καταγγελίες-διαμαρτυρίες ως προς τον τόπο διεξαγωγής των υγειονομικών επιτροπών  ΚΕ.Π.Α. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη στον Ε.Φ.Κ.Α. (τ. Ι.Κ.Α-ΕΤΑΜ) προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ασθενείς κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχουν συσταθεί και λειτουργούν 61  σημεία ΚΕ.Π.Α. πανελλαδικά,  αντί των 45 που είχαν αρχικά προβλεφθεί. 

Από τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ».