Η Ελιά στον πολιτισμό της Ρόδου

Από το Ίδρυμα Σταματίου ανακοινώθηκε ότι το Ίδρυμα σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, θα συμβάλει με χορηγία του, στην μετάφραση από την ελληνική στη γαλλική γλώσσα και την έκδοση ενός  δίτομου έργου  με τίτλους: «Η Ελιά στον πολιτισμό της Ρόδου» της Μαρίας Ανδρουλάκη-Σακαρέλου, φιλόλογου, ερευνήτριας στο Κέντρο Λαογραφίας  της Ακαδημίας Αθηνών και «Μαθαίνω για την Ελιά» της Λουϊζας Καραπιδάκη, ιστορικού τέχνης και αρχαιολογίας, ερευνήτριας  στο Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας, της Ακαδημίας Αθηνών.

 Το έργο αυτό εκδόθηκε το 2010 στα ελληνικά από την  Ακαδημία  Αθηνών,  τον Δήμο Καμείρου, τον Πολιτιστικό Όμιλο Απόλλωνα Ρόδου «Νέοι Ορίζοντες» και τη Βιβλιοθήκη του Δήμου Καμείρου   και βραβεύθηκε με το Πανδωδεκανησιακό Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη, το 2012 στην Αθήνα.

Και τα δύο βιβλία αποτελούν μία περιήγηση στον κόσμο της ελιάς και του λαδιού. Μέχρι σήμερα,  λειτουργούν ως εκπαιδευτικά εργαλεία που εξοικειώνουν τους μαθητές με την παραδοσιακή τεχνολογία, τη βιομηχανική αρχαιολογία, με συμβολισμούς, συνήθειες και λαϊκές αντιλήψεις. σε σχολεία της Αθήνας και της Κρήτης,  με την επίβλεψη από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Για τα δύο βιβλία της ροδίτικης Ελιάς έχουν  επιδείξει   ενδιαφέρον για εκπαιδευτικές δράσεις, το Ινστιτούτο Ελιάς της πόλης Mεκνές, στο Μαρόκο, ένα Καλλιτεχνικό  Λύκειο  στη Μασσαλία,  Σχολές Καλών Τεχνών καθώς και ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Ευρωπαϊκού και Μεσογειακού Πολιτισμού (MUCEM) που εδρεύει στη Μασσαλία.  Στο Μουσείο αυτό λειτουργεί μόνιμη Έκθεση  που αφορά τις μεσογειακές καλλιέργειες. 

Ένα τμήμα της Έκθεσης αυτής είναι αφιερωμένο στην Ελιά και το Λάδι, με ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, αρχαία και σύγχρονη.   Ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου  έχει ενδιαφερθεί  για την παρουσίαση της γαλλικής έκδοσης,  μόλις αυτή  ολοκληρωθεί, στη Μασσαλία.  Αν  αυτό υλοποιηθεί θα είναι μια τεράστια διεθνής προβολή του νησιού της Ρόδου, αφού το MUCEM είναι ένα από τα μεγαλύτερα εθνογραφικά μουσεία του κόσμου.

Με την απόφασή του αυτή  το Ίδρυμα ως συνεκδότης με την Ακαδημία Αθηνών, ανοίγει τα φτερά του και για το μέλλον, συνεργαζόμενο με το Ανώτατο αυτό Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας,  αλλά παράλληλα γίνεται γνωστό και στον ευρωπαϊκό και Μεσογειακό χώρο,  αναπτύσσοντας  και  αποδεικνύοντας με έργα  την εξωστρέφειά του.