Χρειάζεται να γίνουν πολλές παρεμβάσεις στη λαϊκή αγορά της Ρόδου

Σημαντικές παρεμβάσεις προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας τους στη λαϊκή αγορά του Σαββάτου στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, ζητούν να γίνουν οι παραγωγοί, οι οποίοι θα θέσουν τις προτάσεις και τα αιτήματά τους στη διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα στο Δήμο της Ρόδου.

Η συζήτηση στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, θα γίνει στις 7 το απόγευμα με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Ανάπτυξης και Πρωτογενούς Τομέα κ. Γιώργου Πόκκια.

Μιλώντας στον «ΠΑΛΜΟ», ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών του νησιού μας, αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Όπως είπε ο κ. Νίκος Δημήτρας το μόνο που ζητούν είναι «λίγη ποιότητα ζωής κατά τη διάρκεια της εργασίας τους»! 

Αναφερόμενος λοιπόν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν έθιξε καταρχήν το θέμα της τουαλέτας, η οποία δεν υπάρχει στη λαϊκή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις 12 και πλέον πολλές φορές ώρες, που χρειάζονται να εργάζονται εκεί.

Ο ίδιος τόνισε την αναγκαιότητα κατασκευών που πρέπει να γίνουν ώστε σε περίπτωση βροχής ή και κρύου, ο κόσμος που θα επισκεφθεί τη λαϊκή αγορά του Αγίου Δημητρίου για να κάνει τα ψώνια του να είναι προστατευμένος, όπως εξάλλου και οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Ο κ. Δημήτρας μίλησε και για ελέγχους που πρέπει να γίνονται από την αστυνομία προκειμένου να μην εισέρχονται στο χώρο της λαϊκής δίκυκλα μοτοποδήλατα.

«Έρχεται ο άλλος μαζί με το παιδί του να ψωνίσει και να περνά δίπλα του το μηχανάκι μέσα στη λαϊκή αυτό είναι απαράδεκτο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών τόνισε επίσης την ανάγκη να τοποθετηθούν μπάρες τόσο στην επάνω όσο και στην κάτω πλευρά της λαϊκής και οι παραγωγοί να εισέρχονται σε αυτήν με τα οχήματά τους μετά τις 3 το μεσημέρι και όποια ώρα τελειώσει ο καθένας. 

«Θέλουμε ένα πάρκινγκ καλό, να φύγουν όλα τα αυτοκίνητα των παραγωγών και να μείνει ο χώρος στάθμευσης για τους πελάτες» είπε ο κ. Δημήτρας προσθέτοντας το θέμα του ηλεκτροφωτισμού καθώς σήμερα η λαϊκή είναι «βυθισμένη» στο σκοτάδι και όταν αξημέρωτα πάνε εκεί για να στήσουν τους πάγκους τους, χρησιμοποιούν … φακούς!

«Εμείς δουλεύουμε εκεί σπό τις 5 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα! Πάρα πολλές ώρες και είναι δύσκολες οι συνθήκες όταν βρέχει ή όταν έχει αέρα.

Και ευτυχώς που υπάρχουν και αυτά τα στέγαστρα»!

Ο κ. Δημήτρας αναφέρθηκε και στο σημείο όπου υπάρχουν οι πωλητές ψαριών, περιοχή η οποία σήμερα είναι βρόμικη, για αυτό και προτείνει να τοποθετηθούν βρύσες και αποχετεύσεις ώστε να μπουν όλα αυτά σε μία τάξη.

Όλα αυτά τα θέματα θα τεθούν στη διαβούλευση της Δευτέρας, για το αποτέλεσμα της οποίας ο πρόεδρος των παραγωγών των λαϊκών αγορών εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας χαρακτηριστικά «μέσα στη συζήτηση στο διάλογο πάντα βρίσκεις τη χρυσή τομή».
 


Σε έλλειψη οπωρολαχανικά-κρεμμύδια από την … Ινδία
Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρα, από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν δοθεί περί τις 170 άδειες για τις λαϊκές αγορές (ψάρια, ρούχα, οπωραλαχανικά) και όλοι είναι ενεργοί. Ωστόσο συνολικά απασχολούνται περί τα 300 άτομα καθώς μιλάμε για οικογένειες αλλά και υπαλλήλους πίσω από τον κάθε παραγωγό.

Ερωτηθείς αν λόγω των καιρικών συνθηκών υπάρχει αύξηση στις τιμές πώλησης των προϊόντων ή ακόμα και ελλείψεις, ο πρόεδρος των παραγωγών είπε ότι «η μελιτζάνα είναι σε μείωση, η πιπεριά είναι εξαφανισμένη και η τιμή της στα ύψη, και η ντομάτα δεν επαρκεί για αυτό και φέρνουν και από Αθήνα. Επίσης τα κρεμμύδια δεν είναι εξαφανισμένα τελείως όμως και αυτά που υπάρχουν δεν είναι καλά, τα περισσότερα είναι Θήβας και Ινδίας.

Σε ό,τι αφορά την πατάτα φέτος έχει πιάσει «ταβάνι» η τιμή πώλησής της γιατί δεν συμφέρει να φυτέψεις. Είναι η μοναδική χρονιά που δεν πήγε η πατάτα κάτω από ευρώ, ενώ άλλες χρονιές πωλούνταν 0,60- 0,70 ευρώ το κιλό».

Ο κ. Δημήτρας τόνισε ωστόσο το πόσο ευεργετικές ήταν οι βροχές που είχαμε φέτος στην περιοχή μας και είπε ότι μπαίνουμε στην Άνοιξη και όλα τα λαχανικά και τα οπωροκηπευτικά «γίνονται πιο γρήγορα». Για αυτό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στις επόμενες 15-20 ημέρες θα υπάρχει μαζική αύξηση προϊόντων και ως εκ τούτου θα πέσουν πάρα πολύ οι τιμές σε όλα τα είδη.