Μείωση της τιμής του νερού υπόσχεται ο δήμαρχος Ρόδου

Μεγάλος στόχος της ΔΕΥΑΡ και της Δημοτικής Αρχής είναι η μείωση της τιμής του νερού, αρχικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, και η εφαρμογή του κοινωνικού τιμολογίου, δήλωσε χθες, από τα γραφεία της Επιχείρησης, ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Όπως είπε, λοιπόν, ο μεγάλος στόχος που έχει ζητήσει είναι η καταρχήν μείωση του νερού στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σταδιακά, κάνοντας ένα κουμάντο στα οικονομικά της η Επιχείρηση και αφού αναζητήσουν τις οφειλές των μεγαλοοφειλετών μια και «ο καθένας πρέπει να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του.

Και η ΔΕΥΑΡ απέναντι στις επιχειρήσεις αλλά και οι επιχειρήσεις απέναντι στη ΔΕΥΑΡ», όπως είπε, να κατορθώσουμε να φθάσουμε στο κοινωνικό τιμολόγιο, εκεί που πρέπει να γίνει η σωστή τιμολογιακή πολιτική.

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδιάκο, είναι και σε συνάρτηση με τη β’ φάση για  την ολοκλήρωση του φράγματος του Γαδουρά με τα δίκτυα διότι, επανέλαβε, ότι πέρυσι η ΔΕΥΑΡ πλήρωσε από ίδιους πόρους 1 εκατ. 330 χιλιάδες ευρώ για τρία έργα.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ, έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έχει ανταποκριθεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών και έχει υπαχθεί σε ρυθμίσεις, ωστόσο τα αποτελέσματα των ρυθμίσεων αυτών επειδή ήταν εκατό δόσεις αργούν να φανούν στην Επιχείρηση και κυρίως προσπαθούν, και το έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό, να μειώσουν και άλλο τις υφιστάμενες οφειλές και παράλληλα να  μην δημιουργηθούν επιπλέον από τους τρεχούμενους λογαριασμούς.

Είπε, ακόμη, ο κ. Μανωλάκης ότι είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι δεν συνεργάζονται αλλά ήδη για κάποιους από αυτούς η ΔΕΥΑΡ έχει προβεί στις νόμιμες ενέργειες, έχει αφαιρέσει τους μετρητές, έχουν στείλει και επιστολές στις υπηρεσίες που εμπλέκονται, όπως είναι η ΠΥΡ και ο ΕΟΤ, με τις όποιες συνέπειες θα έχουν και αυτό θα το εφαρμόσουν στους οφειλέτες που δείχνουν αδιαφορία. Συνέχισε λέγοντας ότι ως Επιχείρηση έχουν βοηθήσει στο μέγιστο δυνατό αλλά γνωρίζουν και ποιοι δεν θέλουν να αποπληρώσουν. Όπως είπε, πρόκειται για απαιτήσεις που συσσωρεύτηκαν εδώ και πολλά χρόνια.

Ειδικότερα, όταν ανέλαβε η παρούσα Διοίκηση τον Απρίλιο του 2017 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονταν περίπου στα 54,5 εκατ. ευρώ, έκαναν κάποιες ενέργειες και τώρα έχουν πέσει κάτω από τα 46 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος, μέσα σε διάστημα κάποιων μηνών περίπου 8 εκατ. ευρώ οφειλές μπήκαν σε ρύθμιση ή αποπληρώθηκε ένα μέρος τους και συνεχίζονται οι προσπάθειες.

«Είναι συσσωρευμένες οφειλές πολλών ετών και χρειάζεται επιμονή, υπομονή και πολιτική βούληση και υπάρχει-το έχουμε δείξει ότι υπάρχει-προκειμένου αυτά τα ποσά να μειωθούν», τόνισε.

Για τις οφειλές στην Περιφέρεια
Σύμφωνα με τον κ. Μανωλάκη, στην Περιφέρεια μέχρι τώρα η ΔΕΥΑΡ έχει πληρώσει όσους λογαριασμούς έχουν προκύψει από τότε που υπέγραψαν την προγραμματική σύμβαση και μένει σε εκκρεμότητα ο τελευταίος λογαριασμός ο οποίος δρομολογείται αφού μέχρι να κάνουν τον έλεγχο και να υπογράψουν τον επόμενο, θα έχουν εξοφλήσει και τον τρέχοντα. Όπως είπε, είναι απόλυτα τακτοποιημένες οι οφειλές τους και εκκρεμεί μόνο ο τρέχων λογαριασμός.

Έτσι, μέχρι στιγμής η ΔΕΥΑΡ έχει πληρώσει για το νερό από το φράγμα, από τον Αύγουστο του 2017, 1.603.345 ευρώ και εκκρεμεί το τελευταίο τετράμηνο ύψους 700 χιλιάδων ευρώ.

Θέλησε ακόμη να πει ότι αμφισβητούν ότι το κόστος του νερού από το φράγμα για τη ΔΕΥΑΡ είναι στα 6Λ αφού όπως είπε ούτε ο πιο αισιόδοξος μπορεί να το προσδιορίσει σ’ αυτή την τιμή και γι’ αυτό προτίθενται να δώσουν στοιχεία με ακριβή ποσά που έχει πληρώσει η ΔΕΥΑΡ, τις ποσότητες που έχει παραλάβει και με αναγωγή κυβικών δια χιλιάδων ευρώ θα προκύψει το ακριβές ποσό. Αλλά, όπως είπε, δεν έχει καμία σχέση με τα 6Λ.