Αποπειράθηκαν να δραπετεύσουν από τα κρατητήρια της Ρόδου

Η υπόθεση απόπειρας απόδρασης δύο κρατουμένων από τα κρατητήρια της Ρόδου τον Σεπτέμβριο του 2011, θα απασχολήσει το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου στις 18 Μαρτίου 2019, θα καθίσουν ένας 31χρονος και ένας 30χρονος οι οποίοι κατηγορούνται για στάση κρατουμένων, απειλή, απείθεια, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένου πράγματος που χρησιμεύει για το όφελος από κοινού, εξύβριση από κοινού και παράνομη οπλοφορία.

Για αυτές τις κατηγορίες, τον Δεκέμβριο του 2016 δικάστηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω το οποίο έκρινε ένοχους τους δύο άνδρες και τους επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών για τη  στάση κρατουμένων και ένα έτος στον καθένα για τη διακεκριμένη περίπτωση φθοράς, δηλαδή κατά συγχώνευση 5 έτη και έξι μήνες με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία της παράνομης οπλοφορίας, βάσει του νέου νόμου τέθηκε στο αρχείο.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο 30χρονος δεν παρέστη στο δικαστήριο και ζήτησε γραπτώς την αναβολή της δίκης, αίτημα που απορρίφθηκε, και έτσι δικάστηκε ως να ήταν παρών.

Ο 31χρονος διά του δικηγόρου του κ. Δημητρίου Δρόσου του Νικολάου, άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος για αυτή την υπόθεση.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, σύμφωνα με το οποίο από τις 11 το βράδυ της 21ης Σεπτεμβρίου 2011 έως τις 4 τα ξημερώματα της επόμενης μέρας οι δύο κατηγορούμενοι που ήταν κρατούμενοι στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Ρόδου κατέστρεψαν σπάζοντας τρεις κάμερες του κλειστού κυκλώματος ασφαλείας – παρακολούθησης των κρατητηρίων οι οποίες βρίσκονται μέσα σε αυτά, κατέστρεψαν ξηλώνοντας την κάσα από το αλουμινένιο παράθυρο των κρατητηρίων με αποτέλεσμα να πέσει όλο εξωτερικά στο χώρο υποδοχής, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών με σιδερένιο λοστό μήκους 16 περίπου εκατοστών τους οποίους απείλησαν και εξύβρισαν.

Σε βάρος των δύο ανδρών σχηματίστηκε δικογραφία και μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισής τους δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, ενώ στον 30χρονο επιβλήθηκε και ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο κατηγορούμενοι είναι γνωστοί στις διωκτικές αρχές της περιοχής μας καθώς έχουν απασχολήσει παλαιότερα για ποινικά αδικήματα, ενώ απολογούμενος στην ανακρίτρια ο 30χρονος αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται και είχε δηλώσει πως είναι εξαρτημένος από ουσίες υπό την επήρεια των οποίων και προφανώς έγιναν όλα τα παραπάνω (δήλωσε ότι δεν θυμόταν τίποτα) και ήταν αδύνατον να αντιληφθεί το λάθος των πράξεών του αυτών.

Ειδικότερα, ο 30χρονος είπε πως το βράδυ εκείνο έγιναν πράγματι φασαρίες  επειδή κάποιος συγκρατούμενός του ήταν χτυπημένος και ήθελε ιατρική βοήθεια.

Ένας άλλος κρατούμενος του είχε δώσει νωρίτερα ένα χάπι, καθώς εκείνη τη νύχτα είχε πολύ άγχος αφού ήταν ήδη περίπου 8 μήνες στη φυλακή  ως προσωρινά κρατούμενος για κάτι που δεν είχε κάνει.

Μάλιστα αυτό αποδείχτηκε και από την απόφαση που έλαβε τελικά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων  Δωδεκανήσου για την υπόθεση που κατηγορούνταν αφού  μετέτρεψε την κατηγορία από ληστεία σε κλοπή, δεχόμενο και τα ελαφρυντικά του μειωμένου καταλογισμού.

Ο 30χρονος είπε επίσης πως πάσχει από διάφορα ψυχολογικά προβλήματα και προσκόμισε και σχετική πραγματογνωμοσύνη στην ανακρίτρια.