Απαράδεκτες οι συνθήκες στο Κυνοκομείο της Ρόδου

Απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των ζώων στο κυνοκομείο της Ρόδου καταγγέλλει το ιδρυτικό μέλος της Φιλοζωικής Ρόδου και πρώην πρόεδρός της, Αναστασία Σταματίου, η οποία με επιστολή της στη «Ροδιακή» επισημαίνει τους κινδύνους που υπάρχουν για τη ζωή τους όσο και για τη ζωή των ανθρώπων που απασχολούνται εκεί, καθώς και των κτηνιάτρων εθελοντών.

Συγκεκριμένα κάνει λόγο για εξαθλίωση των ζώων, και αναφέρεται στην ύπαρξη τρωκτικών και σκουπιδιών με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα και τα προγράμματα των εθελοντικών στειρώσεων.

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:
«Προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους αγαπητού μας συμπολίτες (φίλους των αδέσποτων τετράποδων, που βρίσκονται στο Κυνοκομείο Ρόδου): θέλω να σας επιστήσω την προσοχή στην κατάσταση που επικρατεί στο Κυνοκομείο, η οποία υπερβαίνει κάθε δυνατή φαντασία, σε βαθμό εξαθλίωσης.

Τα άμοιρα ζώα διαβιώνουν μεταξύ αγέλων αρουραίων, σκουπιδιών, λυμάτων, με επακόλουθο την έκθεσή τους σε κινδύνους, όπως η λεπτοσπείρωση, ο τύφος, καθώς και άλλες μεταδοτικές ασθένειες (οι οποίες μπορούν να αποβούν θανατηφόρες, όχι μόνο για τα ζώα, αλλά και για τους ίδιους τους ανθρώπους, που απασχολούνται στο Κυνοκομείο).

Επανειλημμένα έχουμε παράπονα των ξένων επισκεπτών του Κυνοκομείου, καθώς επίσης και των εθελοντών κτηνιάτρων από το εξωτερικό (που με τόσους κόπους πολλών ετών καταφέραμε να έχουμε 2 φορές το χρόνο, να στειρώνουν δωρεάν τα αδέσποτα σκυλιά και γατιά της Ρόδου, ούτως ώστε να περιοριστεί ο ανεξέλεγκτος πληθυσμός τους.

Με μεγάλη μου λύπη σας δηλώνω, ότι οι στειρώσεις που αρχίζουν στις 5/3/2019 στο Κυνοκομείο Ρόδου, θα είναι και οι τελευταίες, αν δε ληφθούν μέτρα βελτίωσης της κατάστασης που επικρατεί εκεί.

Οι γιατροί της ομάδας στειρώσεων δεν θα έρθουν ξανά στο νησί μας.

Με εκτίμηση κ. Σταματίου Αναστασία, ιδρυτικό μέλος της Φιλοζωικής Ρόδου επί 28 συναπτά έτη και πρώην πρόεδρος αυτής».