Οκτώ μεγάλες εργολαβίες  βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη της Ρόδου

Περιοδεία στα έργα που εκτελούνται αυτή την περίοδο στο κέντρο της πόλης, έκανε χθες ο Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, σύμφωνα με τον οποίο, όλα μαζί, θα συντελέσουν στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της καρδιάς της πόλης.

Δήλωσε, συγκεκριμένα: «Είναι ρεαλιστικά (σ.σ. τα έργα), είναι ορατά, είναι μετρήσιμα, η διασφάλιση της χρηματοδότησης είναι στα ταμεία του Δήμου, το αποθεματικό των 44 εκατομμυρίων 600 χιλιάδων ευρώ που παρουσιάσαμε στην απογραφή, από αυτά τα 30 εκατ. ευρώ είναι τοποθετημένα σε έργα. Άρα, λοιπόν, αυτοί που μιλούν για εικονική πραγματικότητα, μάλλον η εικονική πραγματικότητα πρέπει να είναι…στον εγκέφαλό τους».

Ο Δήμαρχος, συνοδεία εκπροσώπων των ΜΜΕ, έκανε μία μίνι περιοδεία από την πλατεία του Δημαρχείου μέχρι το «Ήχος και Φως» και, όπως είπε, σε μία ακτίνα 1500 χλμ. βρίσκονται σε εξέλιξη επτά μεγάλες εργολαβίες και μαζί με μία στο Μαντράκι οκτώ, πλην εκείνων που εκτελούνται στη Μεσαιωνική Πόλη και την υπόλοιπη περιοχή. Ο ίδιος αριθμός εργολαβιών έχει ξεκινήσει για όλα τα χωριά γιατί, όπως είπε, θέλουν την ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού. Συντηρήσεις δημοτικών κτιρίων και ασφαλτοστρώσεις γίνονται σε όλες τις ενότητες και είναι μία προσπάθεια που έφερε καρπούς την περίοδο αυτή γιατί για όλα αυτά χρειάστηκε πολλή δουλειά και πολύς κόπος, τόνισε ο ίδιος. Αναλυτικά:

Στο Δημαρχείο
Εργασίες γίνονται στην ανατολική και τη βόρεια όψη του Δημαρχείου, έργο ενταγμένο στο Interreg Ελλάδα-Κύπρος, προϋπολογισμού 520 χιλιάδων ευρώ, το οποίο προβλέπει την αποκατάσταση των κουφωμάτων στα πλαίσια της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου. Επίσης, περιλαμβάνει την αντιμετώπιση όλων των σαθρών που υπάρχουν στους πωρόλιθους και τη συντήρηση γενικά του συνόλου της εμπρόσθιας και της βόρειας όψης, συμπεριλαμβανομένης και της όψης του Δημοτικού Θεάτρου.

Επειδή, όμως, το ποσό αυτό δεν επαρκεί για τη συντήρηση του συνόλου του κτιρίου, ταυτόχρονα υπάρχει σε εξέλιξη μία μελέτη με ίδιους πόρους του Δήμου, συνολικού προϋπολογισμού 800 χιλιάδων ευρώ, η οποία είναι ενταγμένη στο Τεχνικό Πρόγραμμά του. Αυτή περιλαμβάνει τη μόνωση, τα μηχανολογικά του Δημαρχιακού Μεγάρου, τη νότια και τη δυτική όψη.

Στο Εθνικό Θέατρο
Είναι γνωστό ότι είναι κλειστό από το 2006 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μόνο η εργολαβία της ανατολικής όψης και των σαθρών, όπου δηλαδή υπάρχουν προβλήματα στο ύψος των παραθύρων. Έχει, όμως, περάσει τόσο από το δημοτικό συμβούλιο όσο και από το περιφερειακό συμβούλιο η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, για να γίνει η αποκατάσταση του συνόλου των εξωτερικών όψεων και των κουφωμάτων του Εθνικού Θεάτρου.

Όσον αφορά το εσωτερικό του μοναδικού κτιρίου, έχει ήδη ανατεθεί σε τεχνική εταιρία η εκπόνηση των τευχών δημοπράτησης για τη μελέτη εφαρμογής και ευελπιστούν ότι σε ένα εξάμηνο θα έχουν το σύνολο των μελετών ώστε να δημοπρατηθεί το σύνολο του έργου, που προφανώς θα γίνει σε δύο φάσεις, αρχικά τα οικοδομικά και στη συνέχεια ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός (καθίσματα, σκηνικά κτλ.). Θα πρέπει να σημειωθεί, ακόμα, ότι η μελέτη για το εσωτερικό του μοναδικού θεάτρου, προβλέπει μία μείωση των θέσεων σε 750 περίπου, με τον εξώστη μαζί, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν και τρεις μικρές αίθουσες για παρουσίαση βιβλίων, για εκδηλώσεις 60-70 ατόμων και βέβαια το αναψυκτήριο το οποίο αναβαθμίζεται.

Για τους κυβόλιθους
Άλλη μία εργολαβία που είναι σε εξέλιξη στο κέντρο της πόλης, προϋπολογισμού 150 χιλιάδων ευρώ, και περιλαμβάνει την αντικατάσταση και την αποκατάσταση των κυβόλιθων από τη διασταύρωση της Ιερού Λόχου (στο Πλάζα) μέχρι τα Φανάρια στη συμβολή της Αλεξάνδρου Διάκου. Ταυτόχρονα, από τη συμβολή των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Αμερικής μέχρι τη Σοφοκλή Βενιζέλου, και μέχρι την περιοχή της Ακαδημίας, θα γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στην πλατεία Κύπρου. Συγκεκριμένα, ξηλώθηκαν όλοι οι κυβόλιθοι αφού είχαν δημιουργηθεί λακκούβες αλλά και πρόβλημα με το δίκτυο του ΟΤΕ και της ΔΕΥΑΡ και έτσι κρίθηκε αναγκαίο να αντικατασταθεί.

Μάλιστα, την εργολαβία αυτή ήταν έτοιμοι να την ξεκινήσουν από τον Οκτώβριο, όμως, για να μην ενοχλήσουν τη δραστηριότητα της πόλης και των καταστημάτων, ξεκίνησε μέσα στο Φεβρουάριο. Ολοκληρώθηκε λοιπόν το τμήμα από τη συμβολή της 25ης Μαρτίου μέχρι τη συμβολή των οδών Αμερικής και Γρηγορίου Λαμπράκη, σήμερα παραδίδεται το τμήμα από το Πλάζα μέχρι τον ΟΤΕ, μέσα στο Μάρτιο θα ολοκληρωθεί ο δρόμος από την Αμερικής μέχρι τη Σοφοκλή Βενιζέλου που διέρχονται τα μεγάλα οχήματα. Και θα μείνει το μικρό τμήμα της Αμερικής, μάλιστα από τη συμβολή των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη μέχρι την Αλεξάνδρου Διάκου ο δρόμος θα μετονομαστεί και με απόφαση του δ.σ. σε οδός Γεωργίου Χιωτάκη.

Για την εξοικονόμηση κυβόλιθων, μάλιστα, θα χρησιμοποιηθούν τα παλιά υλικά για τις ζημιές στο Φαληράκι από την κακοκαιρία και τα υπόλοιπα στα γήπεδα του τένις στο «Καλλιπάτειρα» για να γίνει το πάρκινγκ γύρω από τα γήπεδα του τένις.

Αποκατάσταση πεζοδρομίων
Ακόμα μία εργολαβία που βρίσκεται σε εξέλιξη και ξεκινάει από το κέντρο της πόλης αλλά θα επεκταθεί  και σε γειτονιές και σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας, αφο-ρά την ανακατασκευή και την κατασκευή νέων πεζοδρομίων, προϋπολογισμού 400 χιλιάδων ευρώ, από ίδιους πόρους του Δήμου. Η αντικατάσταση των φθαρμένων πλακών στα πεζοδρόμια και γενικά η υποβάθμιση στα πεζοδρόμια της πόλης είναι ορατή. Ξεκίνησαν λοιπόν την εργολαβία από την τουριστική περιοχή, δηλαδή από την Ηρώων Πολυτεχνείου και στις δύο πλευρές, στην οδό Γρίβα που και πέρυσι υπήρχε εργολαβία. Ακολούθως, η ίδια εργολαβία θα συνεχιστεί στην οδό Αυστραλίας, την Καναδά και από τις δύο πλευρές, στην Κοδριγκτώνος, στην ευρύτερη περιοχή του Νιοχωριού αλλά και τις Επτά Βαγιές όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από τα διογκωμένα πεζοδρόμια από τα μεγάλα δένδρα.

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο Δήμαρχος θέλησε να διευκρινίσει, επειδή ακούγονται κάποια παράπονα ότι γίνονται ταυτόχρονα οι εργολαβίες, ότι εδώ και μία εβδομάδα έχει ξεκινήσει η εργολαβία τμήμα-τμήμα και επειδή είναι πολύ καλοί οι εργολάβοι μέσα σε ένα δεκαήμερο θα έχουν φύγει από τις τουριστικές περιοχές και το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα στο κέντρο της πόλης γιατί ήδη από τις 29 του Μαρτίου έχουμε τις πρώτες αφίξεις τουριστών.
Σημειώνεται ότι, την ερχόμενη εβδομάδα, υπογράφεται η σύμβαση για την ασφαλτόστρωση σε 22 δρόμους της πόλης όχι μόνο σε σημεία μεγάλης κυκλοφορίας αλλά και σε γειτονιές αλλά και σε περιοχές που διανοίχθηκαν πρόσφατα στο σχέδιο πόλεως, όπως τ’ Ασγούρου.

«Μέγαρο Υπηρεσιών»
Πρόκειται για μία εργολαβία η οποία είχε ξεκινήσει επί θητείας των κ.κ. Στάθη Κουσουρνά και Γιάννη Μαχαιρίδη  και όντας ο ίδιος Αντιπεριφερειάρχης και είχε χρηματοδοτηθεί μέσω π.σ. με την Περιφέρεια αλλά κάποια στιγμή διεκόπη η χρηματοδότηση και δεν συνεχίστηκε, όπως είπε ο κ. Χατζηδιάκος. Έτσι, ολοκληρώνει την εργολαβία ο Δήμος από τη ΣΑΤΑ που δίνει κάθε χρόνο για έργα στο Δήμο 1,8 εκατ. ευρώ. Έτσι, τώρα, ολοκληρώνεται η εργολαβία των 871 χιλιάδων ευρώ που είναι το ισόγειο, τα μηχανολογικά, το αρχείο, η αίθουσα διασκέψεων, το κυλικείο, η είσοδος και γενικά οι κοινόχρηστοι χώροι χαμηλά, ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος, επίσης η εξωτερική βαφή και η τοποθέτηση όλων των κουφωμάτων. Η εργολαβία αυτή ολοκληρώνεται μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Για το υπόλοιπο κτίριο, που είναι τετραώροφο, πριν ενάμιση χρόνο ενέταξαν την αποπεράτωσή του σε ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για την επανάκτηση δημοτικών ακινήτων και έχουν στείλει τα τεύχη δημοπράτησης και περιμένουν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας να δοθεί η οριστική εντολή για τη δημοπράτηση αυτού του έργου. Με το που ολοκληρωθεί, λοιπόν, η εργολαβία αυτή θα προχωρήσουν και στην ολοκλήρωση των δύο ορόφων.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδιάκος, ο σχεδιασμός επί Δημαρχίας του κ. Κουσουρνά ήταν να γίνει το ισόγειο, ο πρώτος και ο δεύτερος όροφος και όποτε έβρισκε χρήματα να συνεχιστεί, να μεταστεγαστούν εκεί οι Τεχνικές, οι Οικονομικές Υπηρεσίες και η Πολεοδομία. Όμως, τώρα, στο πρόγραμμα αυτό και στη χρηματοδότηση των 2,5 εκατ. ευρώ ενέταξαν 1,9 εκατ. ευρώ για το σύνολο των μηχανολογικών (σ.σ. κεντρική θέρμανση) και επιπλέον την ολοκλήρωση και των δύο ορόφων. Επιπλέον, ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός  θα είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει.

Η σκέψη, λοιπόν, είναι, εφόσον δημοπρατηθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες να δουν ποιες άλλες υπηρεσίες μπορούν να μεταφερθούν ώστε να γίνει το κτίριο αυτό το κέντρο των Υπηρεσιών του Δήμου. Θα μπορούσαν για παράδειγμα να μεταφερθούν οι υπηρεσίες πρόνοιας που στεγάζονται επίσης σε κτίρια του παλαιού νοσοκομείου, ενδεχομένως και ο ΔΟΠΑΡ από το ΡΟΔΑ. Αυτό θα σηματοδοτήσει και τον σχεδιασμό για την αξιοποίηση του κτιρίου του ΡΟΔΑ που ξεκίνησε  επί Δημαρχίας του κ. Γιώργου Γιαννόπουλου.

«Σημασία έχει ότι αυτό το κτίριο αποδεικνύει ότι οι Δήμοι εφόσον το κεντρικό κράτος τους εμπιστευθεί και πετύχουν την απαραίτητη χρηματοδότηση, μπορούν να αναπαλαιώσουν όλα τα παλιά κτίρια», είπε ακόμη ο Δήμαρχος και το συνέδεσε με το παλαιό νοσοκομείο ακριβώς δίπλα που θα μπορούσε να έχει πολλές σημαντικές χρήσεις, όπως τη μεταφορά των Δικαστηρίων. Όσο για το τι θα γίνουν τα κτίρια που θα αδειάσουν, μία πρώτη σκέψη είναι να προταθεί στο δ.σ. να παραχωρηθούν σε συλλόγους καθώς μέχρι στιγμής υπάρχουν 24 σύλλογοι που ζητούν στέγη.

Βίλα Ακάβη
Το κτίριο που δώρισε ο Ακάβης, ένας εύπορος Ροδίτης, έχει μείνει αναξιοποίητο για πολλά χρόνια. Πριν δέκα-δεκαπέντε χρόνια έχει γίνει μία συντήρηση της μόνωσης μόνο με αποτέλεσμα να αντέξει. Στα αρχεία του Δήμου ο κ. Χατζηδιάκος βρήκε μία μελέτη σε δραχμές, προϋπολογισμού εκατό εκατομμυρίων δραχμών, πριν 25 χρόνια. Ανακάλυψαν ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, του τομεακού ΕΣΠΑ, που χρηματοδοτούσε αποκατατάσεις εμβληματικών κτιρίων πολιτιστικής κληρονομίας, με αντίστοιχη δυνατότητα χρήσης. Ζήτησε από τις υπηρεσίες να επικαιροποιήσουν τη μελέτη που είχε προϋπολογισμό 1 εκατ. 382 χιλιάδων ευρώ, δημοπρατήθηκε αλλά υπήρξε η γνωστή καθυστέρηση με τις διαδικασίες και στο τέλος του περασμένου χρόνου εγκαταστάθηκε ο εργολάβος, ο κ. Νικολιός, ο  οποίος είναι έμπειρος σε τέτοιες εργολαβίες.

«Πιστεύω ότι θα πετύχουμε το αποτέλεσμα αυτό που προβλέπει η μελέτη και έτσι σύντομα κοντά στο παλαιό νοσοκομείο, κοντά στο άλλο κτίριο του Δήμου, των Υπηρεσιών, θα έχουμε και ένα κτίριο που έχει μία ιστορική και αρχιτεκτονική σημασία και κληρονομιά για χρήση από πλευράς Δήμου για διάφορους πολιτιστικούς σκοπούς», είπε. Επίσης παραδίπλα βρίσκεται η Ροδιακή Έπαυλη για την οποία προχωράει η ανάδειξη του εργολάβου, «οπότε όλη αυτή η περιοχή, στις παρυφές του κέντρου της πόλης, θα πάρει μία άλλη αξία, μία άλλη αισθητική και άλλη χρησιμότητα τα ερειπωμένα κτίρια», τόνισε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Νικολιός, από την πλευρά του, είπε ότι βάσει μελέτης έπρεπε να γίνουν πρώτα οι εκσκαφές για να δουν πού πηγαίνουν τα θεμέλια και μετά να γίνουν τα ενέματα, δηλαδή διοχετεύουν τσιμέντο μέσα στην τοιχοποιία ώστε να την ομογενοποιήσουν. Μετά και το πράσινο φως από την αρχαιολογία, αφού γίνει η στατική ενίσχυση του κτιρίου, θα προχωρήσουν στις άλλες εργασίες (σ.σ. παράθυρα, πατώματα, κουφώματα κτλ.). Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περίπου σε ένα χρόνο, ίσως και νωρίτερα, εκτός απροόπτου.

«Ήχος και Φως»
Ένα άλλο εμβληματικό έργο που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες είναι ο ανθόκηπος του «Ήχος και Φως» που ανήκει στον Δήμο. Αρχικά αναδείχθηκε η Κοινοπραξία επί Δημαρχίας του κ. Κουσουρνά, σ’ αυτή τη θητεία έγινε συμμόρφωση με τις υποδείξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έδωσε την έγκρισή του και υπεγράφη πέρυσι η οριστική σύμβαση με στόχο να ξεκινήσει τον ερχόμενο Απρίλιο. Όμως, λόγω καθυστερήσεων, αναμένεται να μετατεθεί η έναρξη λειτουργίας του κατά ένα μήνα περίπου, δηλαδή από το Μάιο.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν πυρετωδώς μέσα στο χειμώνα, ωστόσο υπήρξε καθυστέρηση λόγω της κακοκαιρίας. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από το μηνιαίο μίσθωμα, ο Δήμος θα έχει ποσοστό από τη χρήση που θα γίνεται.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη, διατηρείται το ανοιχτό θέατρο, με ένα αναψυκτήριο ψηλά, ομοίως κάποιοι κοινόχρηστοι χώροι και ακριβώς πάνω στο κάστρο, σύμφωνα και με τις υποδείξεις της αρχαιολογίας, θα προβάλλεται πλέον, με τρισδιάστατη μορφή η ιπποτική ιστορία της Ρόδου. Μέσα από τη λειτουργία του θα προβάλλεται το σύνολο της ιστορίας της Ρόδου και πάνω απ’ όλα θα συντηρείται ο ανθόκηπος αλλά θα αναδεικνύεται και το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, με τον προμαχώνα που έχει βραβευτεί από τη Europa Nostra, είπε ο Δήμαρχος.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι γνωρίζει ότι αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα η Κοινοπραξία γιατί έχει ενταχθεί και στον αναπτυξιακό, παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα έμαθε ότι από την Περιφέρεια δεν υπογράφεται η έγκριση παρά το ότι το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και ο Γ.Γ. που μίλησε είπε ότι θα πρέπει να υπογραφεί.

Νέα Αγορά
Ολοκληρώνεται μία πρώτη εργολαβία των 340 χιλιάδων ευρώ της Νέας Αγοράς, είχαν γίνει και δύο μικρότερες για τις μονώσεις, τώρα ολοκληρώνεται η εργολαβία σε ένα τμήμα των εσωτερικών και των εξωτερικών περιστυλίων, όμως, ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι η Νέα Αγορά χρειάζεται μία συνολική παρέμβαση για την οποία υπάρχει αρχική εκτίμηση στα 5 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό προχωρούν στη διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού ώστε ο επενδυτής που θα αναδειχθεί να αναλάβει τα έξοδα της συντήρησης και επισκευής και ο Δήμος να έχει τα οφέλη από τα μισθώματα.

Και κατέληξε λέγοντας ο Δήμαρχος: «Όμως, αυτό που θα μένει στη Ρόδο, στον πολίτη είναι η αισθητική αναβάθμιση, η λειτουργικότητα του κέντρου της πόλης, της αγοράς, η οποία θα συνδυαστεί με το «Ήχος και Φως», με το Νεώριο και απ’ ό,τι πληροφορούμαι το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει τους επόμενους δύο μήνες στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή της μαρίνας των 175 mega yacht, ένα εξίσου σημαντικό αναπτυξιακό έργο».