Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Τίτο αγάπησε τη Ρόδο

ΜΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΙΤΟ ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΗΝ ΡΟΔΟ

“Μου αρέσει η φιλοξενία σας”- Η κα Καραμανλή- Εγερτήριο στις 6- Η απλότης της Γιοβάνκας-Δολλάρια και χαμόγελα.

Του κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΤΙΝΗ

Ο πρόεδρος Τίτο και η κυρία Γιοβάνκα Μπρόζι εξεφράσθησαν με θαυμασμό και με ειλικρινείς επαίνους για την φιλοξενία των Ροδίων, αναφέρεται δε ότι ο Πρόεδρος Τίτο, εξέφρασε την ευχαρίστησή του με την φράση: “Moυ αρέσει το πρωτόκολλό σας, δηλαδή η φιλοξενία σας, που μου θυμίζει το σπίτι μου”.

Η Έπαυλις όπου εφιλοξενήθη το Προεδρικό ζεύγος, ήταν πραγματικά μία ζεστή κι αξιαγάπητη φωλιά, και άφησε αξέχαστες εντυπώσεις. Τάπητες, φωτεινά πλαστικά χρώματα στους τοίχους, πολύφωτα, πρασινάδες και άσπρα και κόκκινα γαρύφαλλα συντελέσανε στην δημιουργία της ευχάριστης ατμόσφαιρας. Ο πρόεδρος Τίτο, ακούσθηκε πολλές φορές να λέει την έπαυλη “μάϊ χάους” που σημαίνει “το σπίτι μου”! Η φράση αυτή, αποτελεί έπαινο για όλους εκείνους που συντελέσανε στην διαρρύθμισή της, με επικεφαλής την κ. Αμαλία Καραμανλή που -καθώς λέγεται- αφού την επιθεώρησε την Κυριακή, επελήφθη αμέσως προσωπικώς και της έδωσε εκείνο το απροσδιόριστο “κάτι” που την έκαμε αξιαγάπητη.

Ο πρόεδρος Τίτο -για ν’ ασχοληθούμε και λίγο με τα ιδιαίτερα του Γιουγκοσλάβου ηγέτου- είναι συνήθως σοβαρός. Στη Ρόδο όμως η ευχαρίστηση ήταν καταφανής στο πρόσωπό του. Συνήθιζε να μένει αρκετά στα δωμάτια με τις τζαμαρίες και φερόταν με αγάπη σ’ όλο το προσωπικό. Είχε και στιγμές που γελούσε-πράγμα σπάνιο.

Έπαιρνε λίγο φαγητό κι έπινε ένα ποτηράκι κρασί. Το πρωί σηκωνόταν στις 6 ακριβώς. Και καθ’ όλες τις ελεύθερες από συνομιλίες και τυπικές υποχρεώσεις ώρες του, εργαζόταν εντατικά, γράφοντας συνεχώς.
Επίσης η κ. Γιοβάνκα Τίτο ήταν πολύ καλή  και πολύ απλή. Σημειώνεται σχετικά ότι όταν της προτείνανε να δεχθεί καμαριέρα αρνήθηκε. Και όλοι θαυμάσανε την άλλοτε παρτιζάνα, για την γλυκύτητα και τους καλούς της τρόπους.

Φεύγοντας ο Πρόεδρος Τίτο, άφησε ανάλογες εντυπώσεις καλωσύνης, σ’ όλο το προσωπικό της Επαύλεως. Όλοι θα θυμώνται την γλυκύτητα του προσώπου του και τα επαινετικά του λόγια. Αξιοσημείωτο είναι ότι λίγο προτού φύγει, ο Πρόεδρος Τίτο, πρόσφερε 30 δολλάρια σε κάθε σερβιτόρο, 150 δολλάρια για τον μάγειρα, το υπηρετικό προσωπικό και τις καθαρίστριες, αρκετά δώρα στους υπαλλήλους της Επαύλεως και -το πιο σπουδαίο- χαμογελώντας, χαιρέτησε όλους τους ανθρώπους της επαύλεως διά χειραψίας.

ΥΠΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΩΟΣ ΕΧΕΙΡΟΤΟΝΗΘΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΚΚΡΑΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΦΡΙΚΗ

KΩΣ (Του ανταποκριτού μας). Μετά ζωηράς ικανοποιήσεως και μεγάλης χαράς η Κωακή Κοινωνία επληροφορήθη την χειροτονίαν εις Μητροπολίτην Άκκρας και Δυτικής Αφρικής του ευγενούς τέκνου της πατρίδος μας Ευσταθίου Γιαννούλη, όστις επί σειράν ετών πιστώς υπηρέτησεν εις το Πατριαρχείον Αλεξανδρείας και τελευταίως προ της χειροτονίας του ήτο Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας.

ΕΞΕΦΡΑΣΑΝ ΖΩΗΡΑΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΙΝ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΗΡΕΣΕΝ Η ΡΟΔΟΣ
Εξεφράσθησαν με ζωηράν ικανοποίησιν, οι επισκεφθέντες την Ρόδον την παρελθούσαν Δευτέραν 15 Ιταλοί τουριστικοί πράκτορες, διά τα αξιοθέατα της νήσου. Ούτοι ήσαν προσκεκλημένοι της “Ολυμπιακής Αεροπορίας”, παρέμεινον επί 24ωρον, εφιλοξενήθησαν εις το “Κάϊρον-Πάλας” και επισκέφθησαν τα διάφορα αξιοθέατα και τας τουριστικάς εγκαταστάσεις.
Σκοπός της αφίξεως των Ιταλών τουριστικών πρακτόρων, ήτο ο σχηματισμός ιδίας αντιλήψεως περί της τουριστικής δυναμικότητας της νήσου.