Η Δωδεκάνησος εορτάζει  την 71η επέτειο της Ενσωμάτωσης

Κορυφώνονται σήμερα και στη Ρόδο οι εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, με τη μεγάλη παρέλαση στο κέντρο της πόλης.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το “παρών” αναμένεται να δώσει πλήθος κόσμου, που θα παρακολουθήσει στη συνέχεια και την πτήση επίδειξης αεροσκάφους F-16, καθώς η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέσει πολεμικό αεροπλάνο της Ομάδας Επίδειξης «Ζευς» για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις.  

Φέτος θα παρελάσει και τμήμα του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, αποτελούμενο από τριάντα δύο άτομα.

 


Σημειώνεται ότι χτες πραγματοποιήθηκαν και οι καθιερωμένες καταθέσεις στεφάνων και μάλιστα στο Βωμό της Πατρίδας κατέθεσε στεφάνι και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης που βρέθηκε στο νησί μας, ενώ τον Εθνικό Ύμνο έπαιξε η Φιλαρμονική του δήμου Ρόδου.

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Ώρα 8.00:
Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο Βωμό της Πατρίδας με συμμετοχή τιμητικού αποσπάσματος της 95 ΑΔΤΕ και της Φιλαρμονικής της.

Ώρα 10.00:
- Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού Ρόδου.
- Πέρας προσέλευσης επισήμων για τη Δοξολογία ώρα 09.55.
- Εκφώνηση πανηγυρικού από τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο
- Ακολουθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Βωμό της Πατρίδας.

Ώρα 11.00: ΠΑΡΕΛΑΣΗ
• Επικεφαλής η Φιλαρμονική του Δήμου Ροδίων και κατά σειρά:
• Aνάπηροι, παλαιοί πολεμιστές, του ΕΕΣ (παραρτήματος Ρόδου),
• Ερυθρός Σταυρός
• Λύκειο Ελληνίδων “Εργάνη Αθηνά”
• Λοιπά Σωματεία/Σύνδεσμοι (Σύλλογος Αιμοδοτών, Σύνδεσμος Αγάπης κ.λπ).
• Ακολουθεί η μεγάλη Ελληνική Σημαία κρατούμενη από γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές των Δωδεκανησιακών νησιών μας.
• Παροικιακοί Δωδεκανησιακοί Σύλλογοι Ρόδου με πρώτο σημαιοφόρο τον μοναδικό μαθητή των Αρκιών, Χρήστο Καμπόσο με το Σύλλογο Πατμίων (το κοντινότερο νησί των Αρκιών)
• Πολιτιστικοί σύλλογοι κατά σειρά ιδρύσεως

 

 

• Σώματα Ελληνικού Οδηγισμού
• Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Θηλέων, Διεθνούς Σχολείου Ρόδου
• Μαθητές Τεχνικών Σχολών, ΑΣΤΕ Ρόδου, ΤΕΣΤΕ Ρόδου.
Κλείνει, η Φιλαρμονική της 95 ΑΔΤΕ, επικεφαλής των μηχανοκίνητων και πεζοπόρων τμημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης για τα τμήματα και των Σχολείων, Σωματείων, Οργανώσεων κ.λπ. θα έχει ο κ. Παπαγεωργίου Αντώνης, ΚΦΑ, Υπεύθυνος Ομάδας Φυσικής Αγωγής.

Βοηθοί ορίζονται οι: κ. Μαντικός Νικόλαος-ΚΦΑ της ομάδας Φυσικής Αγωγής, κ. Σταυριά Αναστασία-ΚΦΑ της ομάδας Φυσικής Αγωγής

Ώρα 12.00: Με το πέρας της Παρέλασης θα διεξαχθεί επίδειξη ειδικών ασκήσεων ακριβείας από τη διμοιρία επιδείξεων της ΑΔΤΕ

 Ώρα 12.10: Εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια στο μαρμάρινο επιτοίχιο επιγραφικό μνημείο-ηρώο του Δημαρχείου Ρόδου προς τιμήν του εκτελεσθέντος από τα Ναζιστικά στρατεύματα Γεωργίου Δασκαλάκη του Ιωάννη

 

 

Ώρα 12.30: Μουσικοχορευτική εκδήλωση, με τη συμμετοχή της ορχήστρας της μεραρχίας και χορευτικών ομάδων παροικιακών συλλόγων με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Ώρα 17.00: Επίσημη υποστολή σημαίας στο Βωμό της Πατρίδας με συμμετοχή τιμητικού αποσπάσματος και της Φιλαρμονικής της 95 ΑΔΤΕ.

Ο μικρός Χρήστος από τους Αρκιούς θα ανοίξει την παρέλαση

O εννιάχρονος Χρήστος Καμπόσος από τους Αρκιούς,  ο μοναδικός μαθητής του μικρού αυτού νησιού της Δωδεκανήσου, θα είναι ο πρώτος σημαιοφόρος της σημερινής παρέλασης στη Ρόδο.

Ο μικρός Χρήστος,  που βρίσκεται από χτες στο νησί μας μαζί με το μεγαλύτερο αδελφό του Παναγιώτη, συνοδεύεται από τη δασκάλα του κ. Μαρία Τσιαλέρα και φιλοξενείται από το σύλλογο Πατμίων Ρόδου και την ομοσπονδία παροικιακών συλλόγων που είχαν και τη σχετική  πρωτοβουλία. Με αυτό τον τρόπο οι παροικίες της Ρόδου θέλουν συμβολικά να δηλώσουν ότι η σκέψη όλων βρίσκεται στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου και στους αληθινούς ακρίτες των νησιών.

 

 

Ο εννιάχρονος μαθητής που ρωτήθηκε χτες από τους δημοσιογράφους, είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που έρχεται στη Ρόδο και είναι υπερήφανος που θα κάνει παρέλαση κρατώντας την ελληνική σημαία. Από την πλευρά της η δασκάλα του δήλωσε ότι είναι η δεύτερη χρονιά που υπηρετεί στο σχολείο των Αρκιών. Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, αλλά βρίσκεται 19 χρόνια στα Δωδεκάνησα έχοντας  υπηρετήσει στη Λέρο και στους Λειψούς, και μάλιστα όπως τόνισε, έχει πλέον πολιτογραφηθεί Δωδεκανήσια.

 Ο μικρός Χρήστος, η δασκάλα του κ. Τσιαλέρα και ο αδελφός του Παναγιώτης που παρευρέθηκαν χτες και στην κατάθεση στεφάνων στο Βωμό της Πατρίδας, δέχτηκαν να φωτογραφηθούν και με το βουλευτή Μάνο Κόνσολα που επίσης βρέθηκε στην τελετή.