Οι διατροφικές απαιτήσεις των εφήβων

Οι διατροφικές απαιτήσεις των εφήβων

Οι διατροφικές απαιτήσεις των εφήβων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 153 ΦΟΡΕΣ

Ακόμα και αν δεν χρειάζεται για λόγους υγείας να στραφείτε στο φυτικό γάλα, μπορεί να έχετε πειραματιστεί στον κόσμο των φυτικών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Από τη στιγμή που θεωρούνταν προϊόντα ως επί το πλείστον για τους ανθρώπους με δυσανεξία στη λακτόζη, αυτές οι εναλλακτικές λύσεις γάλακτος, μερικές φορές αποκαλούμενες mylks, έχουν κατακλύσει παντοπωλεία και καφετέριες.

Η έρευνα αγοράς δείχνει ότι οι πωλήσεις γάλακτος σε μη γαλακτοκομικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 61% από το 2013 έως το 2018.

Αν και διατροφικά το φυτικό γάλα είναι πολύ διαφορετικό προϊόν από το αγελαδινό γάλα, τα γάλατα από ξηρούς καρπούς προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία που τα καθιστούν μια ελκυστική επιλογή.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα εξετάσουμε μερικά από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του φυτικού γάλακτος, θα δούμε πώς συγκρίνονται διάφορες ποικιλίες και θα αποφασίσετε εσείς ποιες είναι οι πιο υγιεινές για εσάς.

Τα οφέλη από τη διατροφή με φυτικό γάλα
Αν και τα φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα δεν προσφέρουν την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες των παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων, διαθέτουν μεγάλη αφθονία σε θρεπτικά συστατικά.

Τα φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν καθολικά χαμηλότερες θερμίδες από το αγελαδινό γάλα και πολλά από αυτά έχουν τουλάχιστον το ίδιο (ή περισσότερο) ασβέστιο και βιταμίνη D. Πολλά φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ακόμη και ίνες, ένα θρεπτικό συστατικό που δεν θα βρείτε στο αγελαδινό γάλα .

Είναι επίσης φυσικά vegan, και - αν δεν έχετε αλλεργία σε καρύδια, φυσικά - αρκετά φιλικά προς τις αλλεργίες.

Επιπλέον, για όσους θέλουν να μειώσουν τους υδατάνθρακες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σοφή επιλογή. Οι περισσότερες μάρκες περιέχουν μόνο 1 έως 2 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά φλιτζάνι, σε σύγκριση με τα 12 γραμμάρια σε 1 φλιτζάνι αγελαδινό γάλα.

Για χρήση σε κοινά τρόφιμα και συνταγές, τα φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα προσφέρουν εντυπωσιακή ευελιξία. Οι συνταγές συχνά προτείνουν αναλογία ένα προς ένα στο αγελαδινό γάλα για muffins, ψωμιά, πουτίγκες και σάλτσες, με μικρό αντίκτυπο στη γεύση.

Και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με ουδέτερη γεύση δίνουν μια ελαφριά επιλογή στα δημητριακά ή στον καφέ σας.

Μειονεκτήματα των γαλακτοκομικών προϊόντων
Παρόλο που προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι η τέλεια τροφή. Μία σημαντική ανησυχία είναι ο αντίκτυπός τους στο περιβάλλον. Χρειάζεται αρκετό νερό για κάθε αμύγδαλο ώστε να παραχθεί το γάλα αμυγδάλου, με αποτέλεσμα πολλοί κριτικοί να αποκαλούν γάλα αμυγδάλου μια μη βιώσιμη επιλογή.

Επιπλέον, πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν συστατικά με αμφιλεγόμενη φήμη, όπως καρραγενάνη ή κόμμι γκουάρ. Και τα γαλακτοκομικά γάλατα μπορεί απλά να είναι υπερβολικά ακριβά για πολλούς καταναλωτές, με τιμές πολύ υψηλότερες από τα αγελαδινό γάλα.

Παρ 'όλα αυτά, με τις επιλογές που είναι πλέον διαθέσιμες, υπάρχει αρκετός χώρος για πειραματισμούς για να βρείτε την αγαπημένη σας εναλλακτική γαλακτοκομία. Ακολουθεί ένα στιγμιότυπο για το πώς μετριούνται αρκετές ποικιλίες γαλακτοκομικών προϊόντων.

Γάλα αμυγδάλου: Πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνη D,E. Αρνητικά: Κακό για το περιβάλλον, χαμηλό σε πρωτεΐνη.
Γάλα από κάσιους: Πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνη D,E. Αρνητικά: χαμηλό σε πρωτεΐνη.
Γάλα από φουντούκι: Πλούσιο σε πρωτείνη, βιταμίνη Β,E Αρνητικά: υψηλό σε λιπαρά, χαμηλό σε ασβέστιο
Γάλα από καρύδι: Πλούσιο σε πρωτείνη, ωμέγα 3 Αρνητικά: υψηλό σε λιπαρά, χαμηλό σε ασβέστιο

Για περαιτέρω ανάλυση της διατροφικής αξίας:
Για αναφορά, 1 φλιτζάνι 2% αγελαδινό γάλα περιέχει 120 θερμίδες, 5 γραμμάρια λίπους, 8 γραμμάρια πρωτεΐνης και 12 γραμμάρια υδατάνθρακες.

Γάλα (1 φλιτζάνι)- Θερμίδες- Πρωτεΐνες- Λίπος - Υδατάνθρακες
Αμυγδάλου γάλα - 30-40cal - 2,5 g - 1 g - 1 g
Γάλα κάσιους- 25cal -2 g - λιγότερο από 1 g - 1 g
Γάλα φουντουκιού - 70-100cal - 4-9 g - 3 g - 1 g
Γάλα καρυδιού - 120cal - 11 g - 3 g - 1 g

Ποιο είναι το υγιέστερο γαλακτοκομικό γάλα;

Με όλες αυτές τις πληροφορίες, ίσως να αναρωτιέστε: Ποιο είναι το πιο υγιεινό γάλα από ξηρούς καρπούς;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι μέτρησης της υγιεινής των τροφίμων, και κάθε ένα από τα παραπάνω γάλατα με ξηρούς καρπούς ικανοποιεί διαφορετικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.

Για το συνολικό προφίλ διατροφής, ωστόσο, το γάλα αμυγδάλου και το γάλα από κάσιους είναι στην κορυφή της λίστας μας. Σε μια συσκευασία εξαιρετικά χαμηλών θερμίδων, ένα φλιτζάνι από το καθένα περιέχει περίπου το 25 με 50 τοις εκατό του ασβεστίου της ημέρας και το 25 τοις εκατό της ημερήσιας βιταμίνης D. Και τα δύο περιέχουν μια μεγάλη δόση βιταμίνης Ε: 50 τοις εκατό ημερησίως στο γάλα κάσιους και 20 τοις εκατό στο γάλα αμυγδάλου.

Αν και το κάσιους και το γάλα αμυγδάλου είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, πολλοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας πιστεύουν η μεσογειακή διατροφή καλύπτει την ανάγκη μας σε πρωτεΐνες. Έτσι, για τους περισσότερους από εμάς, αν δεν πάρουμε πρωτεΐνη από το γάλα μας, δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα.

Από την άλλη πλευρά, αν έχετε συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες, όπως η απαίτηση πρόσθετων πρωτεϊνών ή η προσθήκη υψηλότερων από τον μέσο όρο θερμίδων, ένα άλλο γάλα από ξηρούς καρπούς μπορεί να είναι καλύτερο για σας. Και αν είστε αλλεργικός στα φιστίκια ή τα καρύδια, δυστυχώς, θα πρέπει να μείνετε μακριά από όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Δοκιμάστε ένα γάλα σόγιας ή καρύδας αντ 'αυτού.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού