Δ. Κρεμαστινός: «Γιατί ορισμένα ιδρύματα της δημόσιας Υγείας πρέπει να είναι ιδιωτικού και όχι δημοσίου δικαίου»

Δ. Κρεμαστινός: «Γιατί ορισμένα ιδρύματα της δημόσιας Υγείας πρέπει να είναι ιδιωτικού και όχι δημοσίου δικαίου»

Δ. Κρεμαστινός: «Γιατί ορισμένα ιδρύματα της δημόσιας Υγείας πρέπει να είναι ιδιωτικού και όχι δημοσίου δικαίου»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 149 ΦΟΡΕΣ

Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις», ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός τοποθετήθηκε επί αρκετών θεμάτων.

Στην συνεδρίαση παρέστη ο Αναπλ. Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, στον οποίο ο Δημήτρης Κρεμαστινός έθεσε ουσιώδη ερωτήματα για τη δημόσια Υγεία και τη διαχείρισή της, τονίζοντας ότι όταν δεν υπάρχει ευελιξία για άμεση λήψη αποφάσεων και μέτρων υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τον πληθυσμό σε περιπτώσεις επιδημιών.

Συγκεκριμένα, είπε:

«Η έννοια του Ιδιωτικού Δικαίου στο ΚΕΕΛΠΝΟ έχει μια ιδιαίτερη σημασία, διότι δίνει την ευθύνη κατευθείαν στον Υπουργό. Δηλαδή, εγώ, που επί δυόμισι χρόνια υπήρξα Υπουργός, κάθε πρώτη του μηνός, φώναζα τον εκπρόσωπό μου στο Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ και μου έλεγε τι συμβαίνει. Μετά, με τους Επιθεωρητές Υγείας ήλεγχα τις υπηρεσίες. Και επί δυόμισι χρόνια, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Αλλά, πρέπει να την κάνει τη δουλειά αυτή ο Υπουργός, για να είναι το καθεστώς Ιδιωτικού Δικαίου.

Ποιο είναι, τώρα, το πλεονέκτημα του ιδιωτικού δικαίου στο ΚΕΕΛΠΝΟ; Σήμερα, τα πράγματα είναι καλά, αλλά έρχεται π.χ. ένας ιός μεταλλαγμένος, που κάνει φοβερή καταστροφή και απειλεί να αφανίσει τον μισό πληθυσμό της χώρας. Δεν μπορεί να ξέρει κανένας αν γίνει μια μετάλλαξη ενός ιού. Να έχει δηλαδή ο Υπουργός την ευκαιρία να κινηθεί κάθετα και να μην βρει προσκόμματα.

Είχα κι εγώ προβληματιστεί σχετικά με την έννοια του ιδιωτικού δικαίου στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Είχα σκεφτεί ότι όλες οι υπηρεσίες και τα νοσοκομεία είναι δημόσια, τα νοσοκομεία όμως δεν καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν τέτοιο κίνδυνο. Και εγώ θα έλεγα ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ θα έπρεπε να πάρει τον χαρακτήρα ενός CDC. Δεν θα ανακαλύψουμε την πυρίτιδα.

Οι Αμερικανοί έχουν το FBAκαι το NIH. Λοιπόν, ΕΟΦ, ΚΕΣΥ και όλα αυτά μέσα σε δύο τέτοιους μεγάλους οργανισμούς με αυτό το καταστατικό επιτυχημένα έχουν λειτουργήσει αλλού. Όσο περισσότερο διασπούμε τους οργανισμούς σε μικρότερους και βάζουμε πρόεδρους, αντιπρόεδρους και όλα αυτά, τόσο γίνεται αυτό το πανηγύρι που γίνεται στην υγεία.

Πρέπει επίσης να πω ότι αν ρωτήσετε τις υπηρεσίες, αλλά και εμάς τους επιστημονικούς φορείς και μας πείτε: «Στην Αμερική ξέρουμε πόσοι ζουν και πόσοι πεθαίνουν όταν παίρνουν αυτά τα φάρμακα. Στην Ελλάδα ξέρουμε; Ξέρουμε π.χ. πόσοι όταν βάλουμε ένα stentστην καρδιά ζουν και πόσοι πεθαίνουν;» Δεν το ξέρουμε. Ξέρουμε τι γίνεται με τα φάρμακα του καρκίνου όσον αφορά την επιτυχία τους; Δεν το ξέρουμε.

Μπορούν όλα αυτά να υλοποιηθούν από αυτούς τους φορείς; Αυτό θα είναι επιτυχία.

Σήμερα όμως έχουμε τραγικά αποτελέσματα. Την περασμένη βδομάδα το American College of Cardiologyέδωσε στοιχεία που λέει ότι όταν π.χ. στην καρδιολογία κάνεις επαναιμάτωση της καρδιάς με εγχείρηση bypassσε σχέση με τα stents σε πολυαγγειακή νόσο, έχεις έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου όταν χρησιμοποιήσεις πολλαπλά stents. Αυτά τα λένε οι Αμερικανοί.

Εγώ δεν ξέρω αυτή τη στιγμή, αυτούς που βάζουν stents στην Ελλάδα. Στην Αμερική ξέρω τι γίνεται, στην Ευρώπη ξέρω τι γίνεται. Στην Ελλάδα δεν ξέρω και δεν το ξέρει νομίζω κανένας! Εκείνο που έχει σημασία λοιπόν είναι αυτά να απαντηθούν. Και βέβαια αν απαντηθούν σωστά, ποιος έχει αντίρρηση;

Είναι τραγικό ότι υπεραπλουστεύουμε πάντα τις καταστάσεις. Λέμε «πρόληψη». Ξέρετε η Κίνα πώς σταμάτησε την επιδημία του ιού των πτηνών που είχε θνητότητα δεκαπλάσια από ότι ο ιός της γρίπης; Κυκλοφορούσαν όλοι υποχρεωτικά, με ενημέρωση του κόσμου, με μάσκες σε όλους τους χώρους - και οι φορείς και οι υγιείς- και σταμάτησαν την επιδημία. Οι οποίοι γιατί την σταμάτησαν; Γιατί έκαναν και εμβολιασμούς.

Συνεπώς, η πρόληψη πρέπει να είναι σε βάθος και πλάτος και να μην είμαστε «τσιγκούνηδες» σε οτιδήποτε, αν θέλουμε να τα έχουμε καλά με τη συνείδησή μας.

Θέλω να πω και το εξής: ως υπουργός αντιμετώπισα όπως είπατε την κατάσταση του ΚΕΕΛΠNΟ τότε και άφησα μέσα στο ΚΕΕΛΠΝΟ όλα τα κόμματα για να υπάρχει αυτή η διαφάνεια. Και βεβαίως, ανεξάρτητα από τη δική μου συμμετοχή στον έλεγχο, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Το ίδιο έκαναν και μερικοί άλλοι Υπουργοί, δεν το κάνανε όμως όλοι.

Στην εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία όπου κατέθεσα ως μάρτυρας, είπα ότι η ευθύνη ελέγχου είναι του Υπουργού. Όταν σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο ο πρόεδρος είναι άμισθος και έχει το δικαίωμα να μην πατάει καν στον Οργανισμό, είναι εμφανές ότι ο υπουργός έχει την ευθύνη.

Τώρα τρέχουν στα δικαστήρια αθώοι και ένοχοι για να βρούμε ποιοι είναι οι αθώοι και ποιοι είναι οι ένοχοι. Είναι ξεκάθαρο. Έχω διοικήσει το Υπουργείο αυτό και το ξέρω καλά, θέλει δηλαδή ο Υπουργός να έχει τα μάτια του 14 και όχι 4, γι’ αυτά τα πράγματα.

Αυτή είναι η κατάσταση και βεβαίως, εγώ θα ευχηθώ να πάνε καλά τα πράγματα, αλλά σας λέω σκεφθείτε καλά το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, όσον αφορά τουλάχιστον τον κίνδυνο μιας επιδημίας, εύχομαι να μη γίνει ποτέ, αλλά ποτέ, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι μπορεί να γίνει από τη μετάλλαξη ενός ιού διαχρονικά.»

Διαβάστε ακόμη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση του ΠΠΙ Κάσου και τις διακομιδές

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»

Γιάννης Παππάς: Λύση από τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με πολίτες, τον Δήμαρχο και δημοτικούς Συμβούλους της Σύμης

Κοινοβουλευτική Αναφορά του Βασίλη Α. Υψηλάντη για να συμπεριληφθεί η Πάτμος στα νησιά της Express Visa