Σε εξέλιξη οι προσπάθειες για την προγραμματική σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης

“Τρέχουν” αυτή την περίοδο οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης του Δήμου της Ρόδου για την κατάρτιση της (πολυπόθητης) νέας προγραμματικής σύμβασης για το Μνημείο ώστε να έρθει για έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαρτίου.

Ως γνωστόν, δεκατέσσερα χρόνια μετά τη λήξη της προγραμματικής σύμβασης, τον περασμένο Νοέμβριο, στο Καστέλο, υπογράφηκε το Σύμφωνο Συνεργασίας «Πολιτισμικής ανάπτυξης για την προστασία, ανάδειξη, διαχείριση και βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης», με συμβαλλόμενα μέρη το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια. Αυτό έληξε στις 3 Μαρτίου και όλο το προηγούμενο διάστημα γίνονταν προσπάθειες να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές και νομικές αγκυλώσεις και να καταστεί εφικτό η νέα π.σ. να υπογραφεί ανήμερα της Επετείου της 7ης Μαρτίου για συμβολικούς λόγους.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο θέμα με πολλές παραμέτρους καθώς πρέπει να συνδεθούν έργα, πόροι και δεσμεύσεις με απόλυτη συνεργασία της τοπικής με την Κεντρική Διοίκηση.  Δηλαδή, και τα τέσσερα συμβαλλόμενα μέρη πρέπει να δεσμεύσουν ποσά και να εντάξουν έργα, κάτι το οποίο νομικά δεν είναι εύκολο, όπως απεδείχθη στην πράξη.

Αυτή την περίοδο, λοιπόν, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου συντάσσουν τα κείμενα για τα άρθρα και τις βασικές αρχές που θα απαρτίζουν τη σύμβαση. Αυτά θα χωρίζονται σε δύο σκέλη:

Τα έργα που θα γίνουν από το Υπουργείο, δηλαδή την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και εκείνα που θα γίνουν από τον Δήμο της Ρόδου. Δηλαδή, στα άρθρα της σύμβασης θα αποτυπώνεται ξεκάθαρα ποιος κάνει τι όπως επίσης και το σχέδιο διαχείρισης.

Αυτά, λοιπόν, δηλαδή στην ουσία η προγραμματική σύμβαση, πρέπει να περάσει και από το δημοτικό συμβούλιο και σε δεύτερο χρόνο και από το περιφερειακό συμβούλιο. Στη συνέχεια, βέβαια, ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις ωστόσο, από εκεί και πέρα το χρονοδιάγραμμα προφανώς θα εξαρτηθεί από την Κεντρική Διοίκηση.

Σημειώνεται ότι η Δημοτική Αρχή καταπιάστηκε με το θέμα από τις αρχές της θητείας ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εντατικοποιηθεί οι ενέργειες και οι επαφές με το Υπουργείο Πολιτισμού και έχουμε φθάσει πιο κοντά στην υπογραφή.

Μέχρι στιγμής, η πολιτική βούληση επικυρώθηκε από το Σύμφωνο Συνεργασίας με το οποίο αναλήφθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Μάλιστα, όπως λέει στη «Ροδιακή» ο Αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων κ. Τέρης Χατζηιωάννου, ο λόγος που το Σύμφωνο Συνεργασίας υπεγράφη παρουσία όλων των πολιτικών αρχών, και εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, ήταν για να ασκηθεί πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση η οποία και ανταποκρίθηκε. 

Και, όντως, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης είναι πάνω από κόμματα και παρατάξεις.
Βέβαια, εφόσον ξεπεραστούν όλα τα κωλύματα, το ζητούμενο είναι η χρηματοδότηση της νέας π.σ. η οποία αναμένεται να έχει διάρκεια δεκαετίας, καθώς οι εκτιμήσεις για τις ανάγκες που έχει το Μνημείο σε έργα και παρεμβάσεις κάνουν λόγο για μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ!
Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο για την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου των υπογείων δικτύων της Παλιάς Πόλης απαιτούνται 10 εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία μάλιστα υπήρξε η ανακοίνωση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό ότι  θα διατεθούν από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», κατά την εσπερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης στα τέλη Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου, στα έργα που προτείνονται να ενταχθούν στη νέα π.σ. ενδεικτικά περιλαμβάνονται έργα όπως: Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου, Κήποι Παλατιού Μ. Μαγίστρου και Ρωμαϊκό Τετράπυλο, Αρχοντικό Χασάν Μπέη, Οικία Giovanni Operti, Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, Ιπποτικό «Ναυαρχείο», Ακίνητα ΤΑΠΑa (Οικία Giovanni Manelli), Καταλανική Οικία, Ακίνητα ΤΑΠΑ (οδού Γαβαλά-συγκρότημα όμορων κτηρίων οδού Πυθαγόρα), Αποκατάσταση συγκροτήματος μουσουλμανικού νεκροταφείου Μουράτ Ρεΐς, Υπόγεια Δίκτυα, Δίκτυο ΑμεΑ, Ετοιμόρροπα κτίρια, Επέκταση Δημοτικής Πινακοθήκης, Πλατεία Αργυροκάστρου κλπ όπως βεβαίως και η Β΄ Φάση της  Πολεοδομικής Μελέτης που αφορά την πολεοδομική  οργάνωση  και  τον καθορισμό ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης και ειδικών χρήσεων γης στη Μεσαιωνική Πόλη (ΜΠ)της Ρόδου.