Πέθανε 54χρονη Κώα  εξαιτίας της γρίπης

Συμπατριώτισσά μας, έπεσε θύμα της γρίπης, που δυστυχώς “θερίζει” σε όλη την Ελλάδα, αφού τα θύματά της έχουν ξεπεράσει τα 110!

Πρόκειται για 54χρονη από την Κω, η οποία νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου της Ρόδου, όπου είχε μεταφερθεί, όταν εκδηλώθηκαν τα συμπτώματα.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η 54χρονη νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, για μία εβδομάδα, αλλά δυστυχώς παρά τις προσπάθειες των γιατρών έχασε τη μάχη.

Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της θανατηφόρας γρίπης στο νησί μας, ενώ υποψίες υπάρχουν και για νεαρό από την Παστίδα, που είχε πεθάνει πριν από μερικές εβδομάδες.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κατά το διάστημα 25 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου άλλοι 20 άνθρωποι κατέληξαν λόγω της γρίπης και των επιπλοκών της, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στους 111.

Την ίδια εβδομάδα άλλοι 16 ασθενείς εισήχθησαν με επιπλοκές της εποχικής γρίπης σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
 Τον ίδιο υψηλό αριθμό θυμάτων κατέγραψαν οι επιδημιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ και την τελευταια εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Από την αρχή της εφετινής περιόδου γρίπης μέχρι σήμερα οι ασθενείς που λόγω γρίπης χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ ανέρχονται σε 325, ενώ άλλοι 12 συμπεριλαμβάνονται στα σοβαρά κρούσματα της νόσου, που όμως δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ – αυτό βεβαίως γεννά επιπλέον προβληματισμό για τη διαθεσιμότητα των κλινών ΜΕΘ και για τη διαχείριση αυτών των σοβαρών περιστατικών.

 Κι αυτό αποτυπώνεται και στα θανατηφόρα κρούσματα, καθώς από την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ προκύπτει ότι οι 99 ασθενείς κατέληξαν σε ΜΕΘ και οι 11 εκτός ΜΕΘ.

Οι ειδικοί, πάντως, αναφέρουν για πρώτη φορά ότι η δραστηριότητα της γρίπης είναι μειωμένη, συνεκτιμώντας τόσο τις επισκέψεις των πολιτών σε γιατρούς με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής όσο και τις μειωμένες εισαγωγές ασθενών με γρίπη σε ΜΕΘ την τελευταία εβδομάδα, δηλαδη μέχρι και τις 3 Μαρτίου, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Με βάση τα στοιχεία της επιδημιολογικής επιτήρησης, πιθανότατα το κύμα της γρίπης αρχίζει να υποχωρεί, ωστόσο αναμένεται και κατά την υποχώρηση και μέχρι την τελική αποδρομή της επιδημίας να καταγράφονται βαριές νοσηλείες σε ΜΕΘ και θάνατοι.

Ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι ασθενείς

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την αρχή της εφετινής περιόδου γρίπης, δηλαδή τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και τις 3 Μαρτίου, έχουν καταγραφεί 337 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 325 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Όσον αφορά τα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 192 άνδρες και 133 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη, και μέση ηλικία 57,8 έτη.
Τα 321 (98,8%) από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 4 (1,2%) στον ιό γρίπης τύπου Β.

Τα 273 από τα στελέχη τύπου Α απομονώθηκαν και υποτυποιήθηκαν – από αυτά τα 38 (13,9%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 235 (86,1%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).
Από τα 325 κρούσματα ήταν εμβολιασμένα τα 49 (15%). Κι αυτό ενώ τα 244 (75,1%) από τα 325 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Όσον αφορά τα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 5 άνδρες και 7 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 35 έως 87 έτη, και μέση ηλικία 74,9 έτη. Συνολικά και τα 12 από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 11 (91,7%) από τα 12 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα ανήκουν επίσης σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.
 

Τα θανατηφόρα κρούσματα
Πρόκειται για 75 άνδρες και 36 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη, και μέση ηλικία 65,8 έτη. Από τα 109 (98,2%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 2 (1,8%) απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Β.

Τα 91 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερόμενα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ αυτών 79 (86,8%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η1Ν1) και 12 (13,2%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Επίσης, η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων, ποσοστό 88,3%, δηλαδή 109 από τα 111, ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου και συνεπώς έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί