«Βραδυνές υποσχέσεις κι άλλες ιστορίες»

Την Κυριακή, 17 Μαρτίου 2019 και ώρα 19:00, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοσκινού και οι Εκδόσεις Βερέττα στο πλαίσιο της νέας λογοτεχνικής σειράς "Σύγχρονοι Δωδεκανήσιοι Συγγραφείς" θα παρουσιάσουν τη συλλογή διηγημάτων του Γιώργου Ταρασλιά «Βραδυνές υποσχέσεις και άλλες ιστορίες".

Η πρωτοβουλία για την εκδήλωση ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινού και όπως δηλώνει ο ίδιος ο συγγραφέας "η επιστροφή μου στην ιδιαίτερη πατρίδα μου μετά από τριάντα και πλέον χρόνια δίνει στην εκδήλωση μια συγκινητική κοινωνική διάσταση και μια ευκαιρία να ξαναδώ αγαπημένα πρόσωπα από την εποχή της δύσκολης, αλλά και τρυφερής παιδικής μου ηλικίας".    

Ο Γιώργος Ταρασλιάς, γεννήθηκε στη Ρόδο τον Μάιο του 1969. Πέρασε τα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια στα Κοσκινού. Στα δεκαοκτώ του έφυγε για σπουδές στην Αθήνα - οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ. Ξαναγύρισε στο νησί το 1998 και από τότε κατοικεί στην πόλη της Ρόδου. Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιό.

Τα βιβλία έγιναν καταφύγιο από νωρίς στη ζωή του. Σε δύσκολες εποχές είχε την τύχη να γνωρίσει και να εξοικειωθεί με το έργο σπουδαίων λογοτεχνών – Καμύ, Ντοστογιέφσκι, Σιοράν, Μπουκόφσκι, Κάφκα, Έσσε, Χένρυ Μίλλερ, Καρούζο, Καζαντζάκη. Άρχισε να γράφει από τα εφηβικά του χρόνια. Αργότερα συνειδητοποίησε την θεραπευτική δύναμη της γραφής. Συνεχίζει να γράφει κυρίως για λόγους αυτοθεραπείας. Θεωρεί την λογοτεχνία ως μια απόπειρα εξήγησης της ανθρώπινης ύπαρξης και ως μία μέθοδο προσωπικής σωτηρίας.

Στον πρόλογο του βιβλίου του ο συγγραφέας, θέλοντας να περιγράψει συνοπτικά το λογοτεχνικό του στίγμα και την θεματολογία της λογοτεχνίας του, αναφέρει:

"Η συλλογή διηγημάτων Βραδινές υποσχέσεις και άλλες ιστορίες είναι μια επιλογή από κείμενα που έγραψα τα τελευταία δέκα χρόνια.

Οι περισσότερες αφηγήσεις ξεκινούν από προσωπικά βιώματα αλλά δεν αποτελούν συνολικές αυτοβιογραφικές αναφορές. Κοινό στοιχείο όλων των κειμένων είναι η κυριαρχία ορισμένων θεμάτων που με καταδιώκουν χρόνια τώρα και που η αφετηρία τους βρίσκεται στην εποχή που ξεκίνησα την συστηματική μου ενασχόληση με τη λογοτεχνία – περίπου τρεις δεκαετίες πριν.

Ο στοχασμός πάνω στο θάνατο και στο νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης, οι αντιφατικές προσεγγίσεις στο μυστηριακό ζήτημα του Θεού, το θέμα της ελεύθερης βούλησης και της μοίρας, οι ηθικοί αυτοσχεδιασμοί κάτω από οριακές συνθήκες, η μοναξιά και η τρέλα ως συμπτώματα ενός απάνθρωπου τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας, οι δυστυχίες που προκαλούν στον άνθρωπο τα οικονομικά συστήματα, η υπαρξιακή αγωνία και το ανέφικτο της ευτυχίας– αυτές είναι οι βασικές εμμονές μου που λειτουργούν σχεδόν σαν αυτόματος πιλότος όταν κάποιο ερέθισμα, εσωτερικό ή εξωτερικό, πυροδοτεί τον μηχανισμό της έμπνευσης και της ανάγκης να διασώσω από την επέλαση του χρόνου και της λήθης – έστω και προσωρινά – κάποια στιγμιότυπα αυτού του τρομερού μυστηρίου μέσα στο οποίο είμαστε ριγμένοι αυθαίρετα και ανεξήγητα».