Ολοκληρώνεται το σκάνδαλο με το σκάνδαλο της Novartis

Ολοκληρώνεται το σκάνδαλο  με το σκάνδαλο της Novartis

Ολοκληρώνεται το σκάνδαλο με το σκάνδαλο της Novartis

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 275 ΦΟΡΕΣ

H κυβέρνηση μοιράζει χρήμα στο κύκλωμα που καταγγέλλει…

Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος
Ευρωβουλευτής Ν.Δ.


Με μια αιφνιδιαστική κίνηση η κυβέρνηση Τσίπρα ενίσχυσε τις υποψίες ότι το τελευταίο πράγμα που την ενδιαφέρει είναι η κάθαρση του διαχειριστικού σκανδάλου της Novartis.

Στην τελική προεκλογική ευθεία η κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αυξήσεις τιμών μέχρι 10% σε όφελος του… κυκλώματος των πολυεθνικών, το οποίο με τόση βιαιότητα καταγγέλλει. Η νέα κυβερνητική πρωτοβουλία έρχεται απλώς να προστεθεί σε προηγούμενα λάθη και παραλείψεις, που μετατρέπουν σε κοινωνικό σκάνδαλο τη διαχείριση του σκανδάλου της Novartis.

Άθικτο το κύκλωμα
Η ελβετική πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία Novartis κατηγορείται ότι ζημίωσε με πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια ευρώ το ελληνικό Δημόσιο με υπερτιμολογήσεις και υπερσυνταγογράφηση, με τη βοήθεια ενός πολπληθούς κυκλώματος που είχε δημιουργήσει. Οι πρακτικές της Novartis απασχόλησαν τις αμερικανικές Αρχές επειδή η ελβετική πολυεθνική είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί σε επώδυνο διακανονισμό και να καταβάλλει πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στις ΗΠΑ για τις πρακτικές της στην Ελλάδα.

Το σκεπτικό είναι ότι με τις μεθόδους που ακολούθησε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες έβλαψε τον ανταγωνισμό και αμερικανικές εταιρίες του κλάδου. Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο να αποζημιώνει η Novartis τις ΗΠΑ για όσα έκανε στην Ελλάδα, ενώ δεν δέχεται καμία απολύτως πίεση από την κυβέρνηση Τσίπρα στην πατρίδα για να αποζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο το οποίο επιβαρύνθηκε σε βάθος χρόνου από τις πρακτικές της.

Η κυβέρνηση Τσίπρα άφησε άθικτο και το κύκλωμα της Novartis, το οποίο είχε αποκτήσει ειδίκευση στην ιδιοτελή υπερσυνταγογράφηση. Αποτελείται από χιλιάδες ανθρώπους, οι περισσότεροι έχουν σχέση με το ΕΣΥ, οι οποίοι μετέτρεψαν τη συνταγογράφηση σε ένα είδος λευκής επιταγής για την πολυεθνική και τους εαυτούς τους.

Το μόνο που έκαναν ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του σε σχέση με το υπαρκτό σκάνδαλο και τις προεκτάσεις του, είναι να μετατρέψουν σε στόχους συγκεκριμένους πολιτικούς αντιπάλους τους, αρκετοί από τους οποίους δεν είχαν αρμοδιότητα για τέτοιου είδους υποθέσεις.

Κι ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να ανεβάσει τους τόνους γύρω από το σκάνδαλο της Novartis και την ενδεχόμενη εμπλοκή σε αυτό πολιτικών αντιπάλων της, κάνει ένα προεκλογικό δώρο τεράστιας οικονομικής αξίας στις πολυεθνικές του φαρμάκου αλλάζοντας τον τρόπο τιμολόγησης των προϊόντων τους.

Δημιουργείται έτσι η εντύπωση ότι η κυβέρνηση ευνοεί αυτούς που δήθεν καταγγέλλει με αποφάσεις που οδηγούν στην «παραγωγή» προεκλογικού πολιτικού χρήματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε με ιδιαίτερα σκληρό τόνο την κυβερνητική μεθόδευση, θεωρώντας ότι αναδεικνύει την ταύτιση της σημερινής εξουσίας με μεγάλα συμφέροντα σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Η κάθαρση του υπαρκτού σκανδάλου της Novartis θα έπρεπε να έχει οδηγήσει στην επιβολή σημαντικών προστίμων στην ελβετική πολυεθνική για τις απαράδεκτες εμπορικές πρακτικές της στην Ελλάδα και στην επιβολή ποινών και προστίμων σε όσους έβγαλαν πολλά χρήματα παίρνοντας μέρος στην καταχρηστική υπερσυνταγογράφηση.

Αντί να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον η κυβέρνηση προστάτευσε την ελβετική πολυεθνική και το κύκλωμα που δημιούργησε σε βάθος χρόνου.

Το προεκλογικό μπόνους που έδωσε στις πολυεθνικές του φαρμάκου με την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησής τους, επιβεβαιώνει αυτό που είχε γίνει φανερό από την αρχή . Το τελευταίο πράγμα που την ενδιαφέρει είναι η κάθαρση του υπαρκτού σκανδάλου της Novartis και η προστασία των δημόσιων οικονομικών και του δημόσιου συμφέροντος.

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"