«Ναι» από Διαγόρα και Ιάλυσο στην αναδιάρθρωση της Γ' Εθνικής

Η Γ' Εθνική, έχει ενεργό ρόλο στις αλλαγές που θέλει να κάνει η Πολιτεία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Κι από αυτή την κίνηση σαφώς δεν μπορούσαν να λείψουν ο Διαγόρας και ο Ιάλυσος. Μια κίνηση την οποία συνυπογράφουν επίσης, ο Ολυμπιακός Βόλου, το Αιγάλεω, ο Εθνικός, η Καλαμάτα, η Καβάλα, ο Ηλυσιακός, ο Ασπρόπυργος, ο Νέστος Χρυσούπολης και άλλες ιστορικές ομάδες.

Ερωτηθείς για τον σκοπό αυτό, ο αντιπρόεδρος του Διαγόρα Μαίος Καμπουράκης τόνισε: «Ναι, εμείς πήραμε όλο τον σχεδιασμό της νέας πρότασης και τον έχουμε προσυπογράψει. Συναινούμε στην κίνηση, γιατί θεωρούμε πως είναι πάρα πολύ καλή και με κατεύθυνση το καλό του Ελληνικού ποδοσφαίρου».

Συναινετικά απάντησε στην επαφή που είχαν οι άνθρωποι της Νίκης Βόλου και ο Μιχάλης Χατζηνικήτας με τους συνεργάτες του για λογαριασμό του Ιάλυσου, ενώ το σχέδιο έχει τεθεί ήδη υπ' όψιν του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη.

Μέσα σ' αυτήν την πρόταση, υπάρχει η ιδέα για τη δημιουργία δύο ομίλων 14 ομάδων στη Football League, βάσει γεωγραφικών κριτηρίων (Νότιος και Βόρειος όμιλος). Πρόκειται για μία πρόταση που βολεύει όχι μόνο τη Γ' Εθνική αλλά και τη Super League και τη Football League, καθώς δύο θα πέφτουν και δύο ανεβαίνουν.

Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές τα εξής:

1. Δημιουργία της Σούπερ Λιγκ 2 από την αγωνιστική περίοδο 2020-21

2. Δημιουργία Football League 28 ομάδων χωρισμένες σε δύο ομίλους των 14, σύμφωνα με γεωγραφικά κριτήρια.

Οι 28 ομάδες θα προκύψουν από 16 ομάδες που θα προβιβαστούν από τη Γ’ Εθνική (πρωταθλητές και δευτεραθλητές) των οκτώ ομίλων, συν τις 12 ομάδες της Football League.. 

3. Super League 1 14 ομάδων την αγωνιστική χρονιά 2020-21.

4. Δημιουργία της Super League 2 την αγωνιστική χρονιά 2020-21 με συμμετοχή 14 ομάδων.

Από τη Football League των δύο ομίλων προτείνουμε να προβιβαστούν στη Super League 1 οι δύο πρώτες ομάδες που θα προκύψουν από το επιτυχημένο μοντέλο των play off.

Οι 14 ομάδες προκύπτουν από τις τέσσερις ομάδες που θα υποβιβαστούν από τη Super League και οι δέκα πρώτες των δύο ομίλων (πέντε συν πέντε), εκτός των δύο που θα εξασφαλίσουν την άνοδο στην πρώτη κατηγορία.

5. Δημιουργία Football League την περίοδο 2020-21 με δύο ομίλους των 12 ομάδων, χωρισμένες με γεωγραφικά κριτήρια.

Η τρίτη τη τάξει κατηγορία δεν μπορεί να είναι ένας όμιλος για καθαρά οικονομικούς λόγους. Ελάχιστες ομάδες θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο κόστος των μετακινήσεων. Η δημιουργία δύο ομίλων (Βορράς, Νότος) πιστεύουμε πως αποτελεί μονόδρομο σε οποιαδήποτε απόφαση αναδιάρθρωσης.

Οι δύο όμιλοι των 12 ομάδων προκύπτουν από τις 12 που θα προβιβαστούν από τη Γ’ Εθνική (8 πρωταθλητές συν 4 καλύτεροι δεύτεροι) και τις 12 που δεν θα καταλάβουν θέσεις που οδηγούν στη Super League 1 και 2.