Αισιοδοξεί ο δήμαρχος Ρόδου ότι θα επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές

Αισιοδοξεί ο δήμαρχος Ρόδου ότι  θα επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές

Αισιοδοξεί ο δήμαρχος Ρόδου ότι θα επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 486 ΦΟΡΕΣ

«Θα δικαιωθούμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά

Τη σιγουριά του ότι το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά μας θα λυθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι «θα δικαιωθούμε», εξέφρασε χθες ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ενημερώνοντας μαζί με τον Δήμαρχο Σάμου, κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο, σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί για την επαναφορά του προηγούμενου φορολογικού καθεστώτος.

Συγκεκριμένα, χθες το πρωί, συνέντευξη τύπου παραχώρησαν για το θέμα αυτό, ο κ. Χατζηδιάκος, ο κ. Αγγελόπουλος, ο Γραμματέας της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Αντιδήμαρχος Ρόδου, κ. Γιώργος Πόκκιας, καθώς και ο νομικός της σύμβουλος κ. Πέρος.

Καταρχήν, ο κ. Χατζηδιάκος, έκανε λόγο για «μία ολέθρια για τα νησιά απόφαση» που ήταν η εξίσωση των συντελεστών του ΦΠΑ με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, και θύμισε ότι έχουν κάνει παραστάσεις σε Υπουργούς Οικονομικών, στον πρωθυπουργό, επίσης κατά καιρούς έγιναν και διαμαρτυρίες, συλλαλητήρια κτλ., σε όλα τα νησιά αλλά όλα αυτά δεν απέδωσαν γιατί όταν ληφθεί πολιτικά μία απόφαση δεν την σταματάει η αντίδραση του κόσμου, όπως είπε.

Έτσι, η σκέψη να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά όργανα θεωρεί ότι ήταν η δέουσα, αφού βέβαια εξαντληθούν τα θέματα της εσωτερικής έννομης τάξης. Ενόψει και της εκδίκασης στο ΣτΕ μίας αντίστοιχης προσφυγής για τα νησιά που εξαιρέθηκαν λόγω του προσφυγικού, το οποίο επίσης χαρακτήρισε ολέθριο, κάλεσε όλους να αναλογιστούν τη ζημιά που γίνεται στα νησιά όταν απέναντι γιγαντώνεται τουριστικά μία περιοχή με 8% ΦΠΑ, δηλαδή η Τουρκία, όπως και άλλες περιοχές.

Αυτά ήταν και τα επιχειρήματα για να προσφύγουν στην Ε.Ε., πιστεύοντας ότι εκεί θα λυθεί το θέμα και δήλωσε κατηγορηματικά ο Δήμαρχος: «Το εννοώ και είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Και θα δικαιωθούμε, και ως Δήμος Ρόδου και ως ΠΕΔ και ως Δήμος Σάμου και ως συνεργάτες στο Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο».

Επίσης, χθες, ο κ. Χατζηδιάκος παρέδωσε στον κ. Αγγελόπουλο, ο οποίος είναι ο επικεφαλής εκ μέρους των αυτοδιοικητικών που εποπτεύει το νομικό γραφείο που ασχολείται με τη συγκεκριμένη αναφορά. Εκτός από την απόφαση που πήραν για να ορίσουν το νομικό γραφείο, είχαν πάρει και ακόμα μία απόφαση για την εκπόνηση μίας έρευνας για τις επιπτώσεις από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο εισόδημα φυσικών προσώπων στην περιφέρειά μας.

Αυτή παραδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και αξιολογείται από τους νομικούς συμβούλους.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδιάκο, λοιπόν, έχουμε στατιστικά στοιχεία, μέσα από μία σπουδαία έρευνα, που καταδεικνύουν ότι, πράγματι, οι συνέπειες για τα νησιά είναι ολέθριες.

Αυτά τα στοιχεία δεν τα έχουν παρουσιάσει ακόμα επίσημα αλλά ήθελαν να τα δώσουν πρώτα στο νομικό γραφείο που θα χειριστεί την υπόθεση αφού «είναι ένα όπλο ακόμα στη φαρέτρα». Αυτή τη μελέτη την παρέδωσε χθες στον κ. Αγγελόπουλο. Σημειώνεται ότι, την εκπόνηση αυτής της μελέτης, την έχαν αναθέσει οι ΠΕΔ Νοτίου και Βορείου Αιγαίου σε οργανωμένο Ινστιτούτο το οποίο ασχολείται εξειδικευμένα με τα θέματα αυτά της Αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά του, ο κ. Αγγελόπουλος, ο οποίος είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, αφού δήλωσε ότι γνωρίζει τη Ρόδο από παλιά, είπε ότι οι δύο ΠΕΔ έπραξαν κάτι παραπάνω από το καθήκον τους: Δηλαδή, τόλμησαν να παρέμβουν στα πράγματα και να εκπονήσουν μελέτες, να υιοθετήσουν αποφάσεις και να κατηγοριοποιήσουν προτεραιότητες για να μπορέσουμε να έχουμε μία συγκροτημένη και ευπρόσωπη παρουσία σε ένα μεγάλο θέμα που διεκδικούμε όλοι μαζί.

Όπως είπε, τα πέντε νησιά που έχουν μείζον προσφυγικό ζήτημα, αυτή τη στιγμή έχουν Δημάρχους οι οποίοι εκπροσωπούν πέντε διαφορετικές πολιτικές προελεύσεις. «Αυτό σημαίνει πολλά γιατί συμπορευόμαστε σε όλα αυτά γιατί το θέμα του προσφυγικού και το θέμα που αφορά στη σύνδεσή του με το ΦΠΑ, αποτελούν μείζονες παραβιάσεις και ανθρωπιστικές αλλά κυρίως των κανόνων που διέπουν και διατρέχουν την Ε.Ε.», είπε.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι στις 5 Απριλίου δικάζεται μία σημαντική υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν Δήμαρχοι νησιωτικών Δήμων και ΠΕΔ η οποία αφορά στην αποσύνδεση του προσφυγικού από το ΦΠΑ.

Όπως είπε, ξαφνικά, στις 31 Δεκεμβρίου βγήκε μία Υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία, πέντε νησιά (σ.σ. Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος), θα μπορούσαν να έχουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ εάν είχαν παραπάνω πρόσφυγες από το προβλεπόμενο αριθμό των hot-spot. «Συνδέει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια με ένα φορολογικό μέτρο.

Εντελώς, απαράδεκτο. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πέσει», τόνισε ακόμη. Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και το γεγονός ότι το ΣτΕ προέταξε την εκδίκαση του ζητήματος αφού το ίδιο επέλεξε την ημερομηνία, καταλαβαίνοντας τη σημασία και προσδιορίζοντας επί του έγγραφου ως μείζονος σπουδαιότητας θέμα τη συγκεκριμένη κατάσταση πραγμάτων, όπως είπε.


Ακόμη, σήμερα θα παραδοθεί στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου το κείμενο της καταγγελίας και ο στόχος είναι ένας όπως είπε ο κ. Αγγελόπουλος: Υιοθέτηση μειωμένων συντελεστών, μόνιμα, για όλα τα νησιά της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι την προσφυγή έχουν υπογράψει 34 νησιωτικοί Δήμοι και οι αντίστοιχες ΠΕΔ. Πρέπει η οργάνωση αυτή να συνεχιστεί και στη διεκδίκηση της επαναφοράς των χαμηλών συντελεστών αλλά και στην αποσύνδεση του ΦΠΑ από το προσφυγικό, είπε ακόμη.

Κληθείς, στη συνέχεια, να σχολιάσει την εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου, είπε καταρχήν ότι το θεωρεί αδύνατον να μην υπάρχει μία μεταβατική περίοδος αξιολόγησης του ΜΙ που να διαπιστώσει τι πράγματι όφελος εξασφαλίζεται για τους νησιώτες. Και είπε: «Δεν μπορείς, λοιπόν, να αντικαταστήσεις ΦΠΑ και άλλα φορολογικά μέτρα αυξάνοντας τους συντελεστές επειδή υιοθετείς κάποια στιγμή το ΜΙ-που καλό κάνεις και το υιοθετείς». Θεωρεί, ακόμη, ότι υπάρχει και μία σαφής απόσταση από τη γνώση της Ευρωπαϊκής πολιτικής και των μηχανισμών σ’ αυτά τα πράγματα.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου