Καταδικάστηκε 45χρονος Ροδίτης για παιδική πορνογραφία

Ποινή φυλάκισης 4 ετών και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ επιβλήθηκε χθες από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κω σε 45χρονο Ροδίτη,  ο οποίος είχε συλληφθεί πριν από τέσσερα χρόνια, στο πλαίσιο παγκόσμιας διαδικτυακής επιχείρησης και μετά από πολύμηνη έρευνα,  κατηγορούμενος για παιδική πορνογραφία μέσω του διαδικτύου.

Το δικαστήριο, κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς αλλά  και τις αποφάσεις Ανωτάτου Δικαστηρίου τις οποίες και προσκόμισε ο συνήγορος υπεράσπισής του κ. Αναστάσιος Διάκος, έκρινε ένοχο τον 45χρονο για πορνογραφία ανηλίκων με τη μορφή της προμήθειας και της κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας σε βαθμό πλημμελήματος, επιβάλλοντάς του την παραπάνω ποινή για την οποία η έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Η σύλληψη του 45χρονου είχε γίνει από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα τέλη Σεπτεμβρίου 2015.

Πιο συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμμετείχε σε παγκόσμια επιχείρηση και διεξήγαγε στοχευμένες πολύμηνες έρευνες σε δίκτυο διαμοιρασμού αρχείων P2P, για την καταπολέμηση της πορνογραφίας ανηλίκων μέσω διαδικτύου.
Στο πλαίσιο αυτό, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή δύο ημεδαπών, ηλικίας τότε 41 και 44 ετών στη Ρόδο και στην Κεφαλονιά αντίστοιχα, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για παραβίαση των διατάξεων περί πορνογραφίας ανηλίκων μέσω διαδικτύου.

Ειδικότερα, διεξήχθη πολύμηνη έρευνα και ενδελεχής ψηφιακή ανάλυση σε δίκτυο διαμοιρασμού αρχείων P2P, για κατοχή και διακίνηση υλικού πορνογραφίας ανηλίκων, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν ηλεκτρονικά ίχνη χρηστών του διαδικτύου εντός της ελληνικής επικράτειας, που κατείχαν και διέθεταν πλήθος αρχείων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων (οπτικοακουστικό υλικό – video).

Ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και άμεσα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξήγαγε ενδελεχή αστυνομική και ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των στοιχείων και δεδομένων της υπόθεσης.
Από την ανάλυση των επίμαχων ηλεκτρονικών ιχνών προέκυψε ταυτοποίηση με δύο (2) συνδέσεις διαδικτύου, που αντιστοιχούσαν στους δύο (2) ημεδαπούς συλληφθέντες.

Ακολούθως, κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετέβησαν ταυτόχρονα στις 24-09-2015, στα σπίτια των εμπλεκομένων στη Ρόδο και στην Κεφαλονιά και διεξήγαγαν νομότυπες έρευνες. Από τον επιτόπιο έλεγχο, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή και των δύο δραστών, ενώ στα ηλεκτρονικά μέσα που κατείχαν βρέθηκαν εκατοντάδες αρχεία (βίντεο και φωτογραφίες) με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ψηφιακά πειστήρια και ειδικότερα, δύο (2) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (laptops) και ένας (1) εξωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τα κατασχεθέντα θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για την περαιτέρω εργαστηριακή τους διερεύνηση.

Οι δύο (2) συλληφθέντες, με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες, οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές και σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.