Ξεκίνησε η μάχη για την αντιμετώπιση των κουνουπιών

Η κουνουποκτονία σε όλο το νησί της Ρόδου ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες από την Υπηρεσία Πρασίνου και θα γίνει αρκετές φορές, όπως ενημέρωσε χθες η αρμόδια Αντιδήμαρχος κα Λίτσα Κρεμαστινού μαζί με την υπεύθυνη κτηνίατρο της Υπηρεσίας κα Κατερίνα Βελώνη.

«Η Υπηρεσία Πρασίνου είναι παντού» είπε, καταρχήν, η κα Κρεμαστινού αναφερόμενη στις προετοιμασίες της πόλης για την 25η Μαρτίου. Όπως είπε, έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να ευπρεπίσουν την πόλη και την Παλιά Πόλη. Σήμερα, οι Υπηρεσίες θα βρίσκονται στο Μόντε Σμιθ για να καθαρίσουν και εκεί ενώ σημείωσε ότι το κάθε σημείο έχει την ιδιαιτερότητά του και η Υπηρεσία πρέπει να βρίσκεται παντού. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι λόγω του ελάχιστου προσωπικού που διαθέτει πλέον η Υπηρεσία δεν μπορούν να κάνουν αυτό που θα ήθελαν και αυτό που οι πολίτες ζητούν καθημερινά, δηλαδή να είναι όλο το χρόνο τα πάντα στην εντέλεια. Και είπε, στη συνέχεια:

«Όμως, έχουμε κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες, δεν έχω κανένα παράπονο. Πραγματικά, είναι ένα προσωπικό που έδειξε την αξία του αυτά τα χρόνια, έδειξε τις γνώσεις που έχει και την πρόθεσή του να δουλέψει ακόμα και πέρα από το ωράριό του προκειμένου να είναι η πόλη και όλο το νησί όμορφο».

Η Υπηρεσία Πρασίνου, είπε ακόμη η Αντιδήμαρχος, έχει κάνει φοβερή δουλειά φέτος, αφού έχει κλαδέψει είκοσι μεγάλους δρόμους, τους έχει τελειοποιήσει και συνεχίζει (σ.σ. στις οδούς Παύλου Μελά, Θεμιστοκλέους Σοφούλη, Αγίας Σοφίας και σε πολλές γειτονιές). Τη Δευτέρα σειρά έχει η οδός από τη Μητρόπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο.

Όπως είπε, μέσα σε δύο χρόνια έχει αλλάξει και έχει αναβαθμιστεί η όψη της πόλης. Ακόμα και στα πάρκα που ήταν γεμάτα με σκουπίδια, οι ιβίσκοι ήταν άρρωστοι και καταπολέμησαν την ασθένειά τους με επιτυχία, τώρα η εικόνα είναι αισθητά βελτιωμένη. «Η προσπάθεια είναι καθημερινή και θα συνεχιστεί», είπε η Αντιδήμαρχος.

Κουνουποκτονίες
Χθες, όμως, παραχώρησαν τη συνέντευξη Τύπου για ένα πολύ σοβαρό θέμα, όπως είπε η Αντιδήμαρχος, και είναι η κουνουποκτονία που τους ταλαιπώρησε πολύ πέρυσι επειδή δεν ήταν έτοιμη η μελέτη, υπήρχαν κάποια θέματα με τις χρηματοδοτήσεις κτλ. Όμως, φέτος, βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν ότι έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο μέρες.

Συγκεκριμένα, έχουν αναθέσει το έργο αυτό σε έναν εργολάβο εκτός Ρόδου, ο οποίος είναι γεωπόνος και αρκετά συνεργάσιμος, και πιστεύουν ότι θα γίνει πολύ καλή δουλειά. Η κουνουποκτονία είναι για όλη τη Ρόδο και θα γίνει ακόμα και σε χωριά από τα οποία δεν έχει κατατεθεί αίτημα ενώ έμφαση δίνεται στα τουριστικά σημεία.

Σύμφωνα με την κα Βελώνη, λοιπόν, πρόκειται για ένα μεγάλο έργο το οποίο έχει ξεκινήσει από το 2016 όπου ο ΔΟΠΕ συγκέντρωσε από τους τοπικούς Αντιδημάρχους και από τους υπαλλήλους στα χωριά όλα τα σημεία που γνωρίζουν ότι έχουν ανάγκη ψεκασμού.

Στο σημείο αυτό, η κα Βελώνη διευκρίνισε ότι όταν μιλάμε για ψεκασμό δεν εννοούμε κουνουποκτονία με εντομοκτόνα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πλέον. Αντίθετα, χρησιμοποιούνται βιολογικά φάρμακα τα οποία αναχαιτίζουν το ρυθμό εξέλιξης των κουνουπιών, δηλαδή καταστρέφουν το γόνο. Βέβαια, όταν τελειώσει το όλο pro-ject, που είναι γύρω στους οκτώ μήνες για φέτος, κάποια εποχή που ίσως υπάρχουν ενήλικα κουνούπια, ενδέχεται να προβούν σε μικρής κλίμακας κουνουποκτονίες.

Αυτό που κάνουν, λοιπόν, αυτή την περίοδο είναι ότι, από την αρχή της εβδομάδας έχουν ξεκινήσει, έχουν τελειώσει τα ρέματα της πόλης, πέντε-έξι κομμάτια του ρέματος του Ροδινιού και το Καρακόνερο, όπου ψεκάζουν με βιολογικό φάρμακο. Σημειώνεται ότι τα βιολογικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι εξειδικευμένα και ακριβά, δεν ενοχλούν καθόλου τον άνθρωπο και απλά διαταράσσουν το βιολογικό κύκλο του κουνουπιού. 

Η ίδια η κα Βελώνη, όλη την ημέρα ακολουθεί τον εργολάβο ο οποίος είναι γεωπόνος, καθώς πρέπει να υπάρχει κάποιος έλεγχος από τον Δήμο. Μάλιστα, ψεκασμοί γίνονται ακόμα και στα χωριά που δεν απάντησαν στην επιστολή τους αλλά διαπίστωσαν ότι υπάρχει ανάγκη και εκεί.

Επίσης, δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι για τα στρατόπεδα γιατί δεν μπορούν να τους δώσουν τα τοπογραφικά, ωστόσο μετά από συνεννόηση που είχε η ίδια με τον Διευθυντή στρατιωτικό κτηνίατρο, τον κ. Παρινό, που πάντα είχαν καλή συνεργασία στα θέματα κοινής αρμοδιότητας, προχθές έκαναν όλα τα στρατόπεδα. 

Όπως εξήγησε, ακόμη, οι ψεκασμοί αυτοί δεν γίνονται σε υγρό, σε ρέμα που τρέχει, αλλά σε παρυφές των ρεμάτων και σε μέρη με λιμνάζοντα ύδατα. Τον επόμενο μήνα θα γίνουν όλα τα ρέματα. Επίσης, όλα τα σημεία που ψεκάζουν θα γίνουν σε πέντε-έξι κύκλους όπου κάθε κύκλος είναι όλο το νησί. Βέβαια και η πόλη αφού έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού αλλά και πολλά ρέματα όπως και οικισμοί που βρίσκονται κοντά τους.
Ακόμη, τα βράδια μαζί με τον εργολάβο, διασχίζουν όλους τους δρόμους και ρίχνουν ταμπλέτες στα φρεάτια ομβρίων, δίνοντας έμφαση στις χαμηλές γειτονιές. 

Για το ελαφοκομείο
Η κα Βελώνη είναι, επίσης, υπεύθυνη και στον πρωτογενή τομέα και επισκέπτεται και τα ελάφια στο ελαφοκομείο τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή, είναι γύρω στα 110 και πρόκειται να γεννήσουν πάλι. Η κα Κρεμαστινού, αναφέρθηκε σε μία εργολαβία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την αναβάθμιση του χώρου που φιλοξενούνται.

Όπως είπε, ο χώρος είναι μεγάλος και φτιάχνουν διάφορες ήπιας μορφής κατασκευές ώστε να προφυλάσσονται τα ελάφια το χειμώνα, επίσης κερκίδες για να μπορούν τα παιδιά να επισκέπτονται το χώρο και το μονοπάτι από το Ροδίνι ώστε να είναι πιο επισκέψιμο το ελαφοκομείο και σε όσους κάνουν πεζοπορία.

Από την πλευρά της, η κα Βελώνη εξέφρασε την ικανοποίησή της ότι η λειτουργία του χώρου πάει καλά όπως και τα ελάφια, γίνονται παρεμβάσεις στο χώρο και υπάρχουν και άλλες στον άμεσο προγραμματισμό, όμως χρειάζονται ακόμα πολλά να γίνουν, όπως είπε. Συγκεκριμένα, πρέπει να γίνουν κάποια καταλύματα και με βοήθεια μπορούν να γίνουν ωραία πράγματα, όπως είπε. 

Για παράδειγμα, έχουν χαλάσει τα στέγαστρα των ελαφιών, καθώς έχει παρέλθει δεκαετία και έτσι εκτίθενται στις κλιματολογικές συνθήκες. Αλλά μέσα στην εργολαβία υπάρχει και η δημιουργία ενός μικρού ξύλινου καταλύματος-μια και δεν μπορεί να γίνει διαφορετική παρέμβαση επειδή πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο-για τους φύλακες, που και αυτοί είναι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, καθώς και μία εγκατάσταση για τα ελάφια έτσι ώστε όταν αρρωστήσουν και χρειάζεται μία απλή ιατρική πράξη να μη γίνεται στο ύπαιθρο.

Επίσης, δεν υπάρχει και ρεύμα. Γι’ αυτό και η κτηνίατρος επεμβαίνει μόνο σε καταστάσεις ανάγκης. Από εκεί και πέρα, όπως είπε η κα Βελώνη, καταβάλλουν προσπάθειες για να διατηρήσουν την ευζωία των ελαφιών με προληπτικά μέτρα, όπως με καλή και επαρκή διατροφή, και ευελπιστούν πάντα για το καλύτερο.