Μιχάλης Τσαμπουνιεράκης: «Είναι ανάγκη να γυρίσουμε σελίδα στον δήμο Καρπάθου»

Κύριε Τσαμπουνιεράκη, είστε υποψήφιος Δήμαρχος Καρπάθου. Τι σας ώθησε σ’ αυτή σας την απόφαση;
Πιστεύω ακράδαντα ότι η  Κάρπαθος, το νησί μας, διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για να είναι μια από τις πιο περιζήτητες και ποιοτικές περιοχές της Δωδεκανήσου.

Έχει: Στρατηγική θέση,  φυσική ομορφιά, ονειρικές παραλίες και υψηλού επιπέδου ανθρώπους.
Δυστυχώς, εδώ και κάποια χρόνια όμως, αντί να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός, η ποιότητα ζωής στο νησί μας διαρκώς χειροτερεύει. Η καθημερινότητα δυσκολεύει.

Οι περιουσίες μας δεν αξιοποιούνται. Αυτά συζητούνται παντού στο νησί. Αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να συνεχιστεί. Δεν  μας  ταιριάζει  η  στασιμότητα, η έλλειψη προόδου.

Είναι ανάγκη να γυρίσουμε σελίδα στα Δημοτικά μας πράγματα και αυτή η ώρα είναι τώρα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο.

Πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή για το νησί μας που αγαπάμε και θέλουμε να το βλέπουμε να ανεβαίνει.
Γι’ αυτό λοιπόν, αφού συζήτησα πρώτα με δεκάδες πολίτες και διαπίστωσα ότι η αγωνία για να προχωρήσουμε είναι κοινή, συγκροτήσαμε τον Συνδυασμό «ΚΑΡΠΑΘΟΣ-ΝΕΑ ΑΡΧΗ».
 
Πως εκφράζεται αυτό το στίγμα που εκπέμπετε, το μήνυμα για μια νέα αρχή;
Εκφράζεται από τα πρόσωπα που αποτελούν τον Συνδυασμό, από την αντίληψή μας και την κατεύθυνσή μας να αλλάξουμε τα πάντα.

Προχωράμε με νέα πρόσωπα στην πρώτη γραμμή. Με ανθρώπους που μπορούν να σηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση του Δήμου μας. Με νέες ιδέες, όρεξη για δουλειά και προσωπική - επαγγελματική διαδρομή που να αποτελεί τεκμήριο ικανότητας και διοικητικής επάρκειας.

Συγκροτούμε μια σύγχρονη αυτοδιοικητική παράταξη που θα ενώνει, αντί να χωρίζει τους δημότες, θα αφυπνίζει αντί να «κοιμίζει» τις συνειδήσεις, θα δημιουργεί φρέσκα οράματα και θα προσελκύει τη νεολαία στα κοινά.

Ο στόχος του Συνδυασμού  μας  είναι ένας: Να δώσει στην Κάρπαθο πρόσθετη αξία σε όλα τα επίπεδα και να κάνει καλύτερη τη ζωή των κατοίκων της.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να το πετύχουμε.
Μόνο άνθρωποι φρέσκοι, της κοινωνίας και της παραγωγής μπορούμε να ανατρέψουμε κατεστημένες δομές και αντιλήψεις στα δημοτικά μας πράγματα.

Με ένα πρόγραμμα συγκεκριμένων προτεραιοτήτων. Με πρακτικές λύσεις, αποτελεσματικές συνεργασίες και δυναμισμό  στις  διεκδικήσεις μας.


 
Μπορείτε να μας αναφέρετε τις βασικές αρχές που διέπουν την προσπάθειά σας, τον Συνδυασμό σας;
Πιστεύουμε σε κάποιες αδιαπραγμάτευτες αρχές, όπως η εντιμότητα και η πλήρης διαφάνεια. Η εντιμότητα στην διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων και η ανιδιοτέλεια. Ο διάλογος, η αναζήτηση συνθέσεων των διαφορετικών απόψεων και η δύναμη της ενότητας. Η αξία του σχεδίου και των συγκεκριμένων προτάσεων, αλλά και η μεθοδικότητα στην προώθηση λύσεων στα προβλήματα του νησιού που φέρνει και τα αποτελέσματα. Ο διάλογος με τους δημότες και η λαϊκή συμμετοχή.

Εμείς, δεν βλέπουμε τις Δημοτικές εκλογές σαν ευκαιρία προβολής, προσωπικής ανέλιξης, ματαιοδοξίας ή διεκδίκησης κάποιας θέσης.  Για εμάς, οι εκλογές μπορεί και πρέπει να είναι η ευκαιρία για μια νέα αφετηρία δυναμικής πορείας, με ανθρώπους που διαθέτουν αγάπη για την Κάρπαθο, μεράκι και διάθεση να εργαστούν σκληρά.
 
Μιλάτε για μια νέα αρχή, για την ανάγκη να προχωρήσει με φιλοδοξία και δυναμισμό η Κάρπαθος προς το μέλλον. Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες που θέτετε ως εν δυνάμει Δήμαρχος;
Έχουμε επεξεργαστεί ένα πλαίσιο βασικών προτεραιοτήτων. Ουσιαστικά, πάνω σ’ αυτές θα προκύψει και το αναλυτικό Πρόγραμμά μας που το επεξεργαζόμαστε με την συνεργασία στελεχών από την κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική δραστηριότητα του νησιού και την συμμετοχή επιστημόνων και τεχνοκρατών. Νιώθουμε βαριά την ευθύνη ζητώντας την ψήφο των πολιτών και γι’ αυτό δεν απευθυνόμαστε σ’ αυτούς με ρητορικά σχήματα και σχέδια επί χάρτου.

Οι βασικές προτεραιότητές μας είναι:
1ον- Η Ένταξη της Καρπάθου στο χάρτη των τουριστικών προορισμών.
Θα το πετύχουμε με ένα ολοκληρωμένο και πρωτοποριακό σχέδιο τουριστικής προβολής, που θα στηρίζεται στις νέες και σύγχρονες μορφές επικοινωνίας και εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Με ένα νέο χωροταξικό σχεδιασμό που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις τουριστικής ανάπτυξης, καθώς και τη δημιουργία βασικών υποδομών. Προτείνουμε τη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού και στοχεύουμε στην  δημιουργία νέων αγορών, την δημιουργία και εμπλουτισμό ειδικών προϊόντων, αλλά και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με νέες απ’ ευθείας πτήσεις από το εξωτερικό. Με χρήση εξειδικευμένων συμβούλων Τουριστικής προβολής, θα κτίσουμε ένα οικοδόμημα Καρπαθιακής προβολής και Μάρκετινγκ.

2ον- Ο Δήμος των πολιτών, της συνεργασίας και της  συνεννόησης.

Κανένα μεγάλο ζήτημα για το νησί δεν θα έρχεται για απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο αν πρώτα δεν συζητηθεί στην Επιτροπή Διαβούλευσης μαζί με τους πολίτες. Διαπαραταξιακή επιτροπή με τη συμμετοχή πολιτών και φορέων, θα παρακολουθεί τις δαπάνες, τα έσοδα και την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Δήμου.

3ον- Αλλαγή του μοντέλου διοίκησης του Δήμου, με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και διάθεση πόρων στα τοπικά συμβούλια.
Θέλουμε ισχυρά Τοπικά Συμβούλια που θα μπορούν να αντιμετωπίζουν άμεσα, προβλήματα της καθημερινότητας, να προγραμματίζουν και να υλοποιούν τοπικά έργα και δράσεις, αλλά και να έχουν τους αντίστοιχους πόρους. Άνοιγμα των Κοινοτικών Καταστημάτων με Γραμματειακή Υποστήριξη Προέδρων και αξιοποίηση της Πάγιας προκαταβολής.

4ον- Σύγχρονη, γρήγορη και ποιοτική εξυπηρέτηση του δημότη. Ήρθε η ώρα να μπει επιτέλους ο Δήμος μας στην ψηφιακή εποχή.
Ο Δήμος Καρπάθου θα εξυπηρετεί το δημότη μέσα από το διαδίκτυο ή το τηλέφωνο, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί. Με online διασύνδεση και με σύστημα διαχείρισης αιτημάτων για την καθημερινότητα, θα εξυπηρετούμε το δημότη της Καρπάθου έξυπνα, γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία. Καλλιεργούμε νέα φιλοσοφία στους εργαζομένους του Δήμου - δηλαδή τους άμεσους συνεργάτες της Δημοτικής αρχής, ώστε να αναγνωριστεί ο κοινωνικός ρόλος που εκτελούν.

5ον- Παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από το Δήμο Καρπάθου, με Δημοτικό ιατρείο που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υγείας στους πολίτες, καθώς και λειτουργία Δημοτικού Γηροκομείου.
Ο Δήμος δεν είναι Κράτος για να διορίζει γιατρούς σε κάθε χωριό. Μπορεί όμως να έχει Δημοτικό Ιατρείο, να προσλάβει γιατρούς που θα επισκέπτονται τα χωριά για να εξετάζουν δωρεάν τους Δημότες και να συνταγογραφούν. Η δημιουργία Νοσοκομείου στην Κάρπαθο δημιουργεί άλλες προϋποθέσεις εξυπηρέτησης των Δημοτών και ιδίως  στα διαμερίσματα. Ειδική φροντίδα για τους ηλικιωμένους με τη σύσταση Δημοτικού Γηροκομείου.

6ον- Ανατροπή του μοντέλου καθαριότητας – Περιβαλλοντική Διαχείριση.
Με κάδους νέας τεχνολογίας, νέο σύστημα αποκομιδής με σταθμούς μεταφόρτωσης και έμφαση στην οδοσάρωση, κομποστοποίηση και την ανακύκλωση. Η Κάρπαθος πρέπει να είναι καθαρή 365 μέρες το χρόνο. Προτείνεται υπάλληλος καθαριότητας στους τουριστικούς οικισμούς και διαμερίσματα.

7ον- Ίδρυση Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης, για να διαχειρίζεται η Κάρπαθος τους δικούς της υδάτινους πόρους.
Με σταδιακή αποκατάσταση, επέκταση και βελτίωση του δικτύου, νέες υποδομές, αφαλατώσεις και έργα που θα διασφαλίσουν την επάρκεια και την ποιότητα του νερού, αλλά και τη προστασία του υδροφόρου ορίζοντα. Χρήση νέων τεχνολογιών στη τηλεμετρία και έλεγχο ποιότητας πόσιμου νερού.

8ον-Στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, με προσέλκυση  νέων επιχειρήσεων και δημιουργία κανονισμών που θα γίνονται  σεβαστοί και από τις δύο πλευρές.
Δημιουργία Γραφείου Επιχειρηματικότητας Στήριξης Επενδύσεων και παροχής υπηρεσιών σε νέους επιχειρηματίες. Ανταποδοτικά κίνητρα λειτουργίας σε  κατηγορίες επιχειρηματιών (πολύτεκνοι, κτλ.). Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας  με νέες υποδομές, δράσεις και κίνητρα. Για να βοηθήσουμε την τοπική αγορά και  να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.

9ον- Πολιτιστικοί & Αθλητικοί Σύλλογοι – Παραγωγοί.
Υποστηρίζουμε τις δράσεις τους και ενισχύουμε την παρουσία τους στην τοπική κοινωνία, με συνέργειες και κοινές δράσεις. Παρουσιάσεις Τοπικών Παραδοσιακών προϊόντων σε αγορές των Αθηνών και σε μεγάλες εμπορικές εκθέσεις. Ενίσχυση των πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων, των φορέων και συλλόγων του Δήμου μας. Γιατί η πόλη μας είναι οι άνθρωποί της. Ανάδειξη τοπικής γαστρονομίας.

10ον- Παιδεία – Εκπαίδευση  –Αθλητισμός.
Εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων και δημιουργία νέων σχολικών κτηρίων, εγκαταστάσεων αναψυχής και ψυχαγωγίας των νέων. Αίτημα δημιουργίας ΙΕΚ Τουρισμού και κέντρων επιμόρφωσης.

11ον- Ενισχύουμε αποτελεσματικά κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης έργων που αλλάζουν την εικόνα του Δήμου, στη δημιουργία νέων υποδομών, λιμενικών έργων και εγκαταστάσεων.
Αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος του Δήμου. Περισσότερος και καλύτερος φωτισμός, πεζοδρόμια, δρόμοι, πλατείες, χώροι πρασίνου και κοινόχρηστοι χώροι. Δημοτική συγκοινωνία και χώροι στάθμευσης.

12ον- Μεγάλα Έργα Υποδομής – Βασικές Προτεραιότητες.
Ολοκλήρωση Βιολογικού και δικτύων επεξεργασίας λυμάτων Δήμου Καρπάθου.
Δημιουργία μελετών αποχετευτικού δικτύου και εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων παραλιακών οικισμών [Λακκί, Αμμοωπής, Λευκού, Μεσοχωρίου, Αρκάσας, Κυρά Παναγιάς και Διαφανίου, Ολύμπου (Φιλόδημος)].

Κλείσιμο έργου Φράγματος Σχοινά και δημιουργία δικτύων επεξεργασίας και διάθεσης πόσιμου νερού.
Δημιουργία δικτύων αφαλάτωσης και επίλυσης του προβλήματος ύδρευσης (πόσιμο νερό στα Πηγάδια).

ΧΥΤΑ. Ολοκλήρωση διαδικασίας ένταξης β’ κυττάρου στο ΕΣΠΑ και  μετατροπή σε ΧΥΤΥ. Περιβαλλοντολογική εκπαίδευση και Ανακύκλωση με  διαλογή στη πηγή και οικιακοί κομποστοποιητές.
Συγκοινωνία. Πάγιο αίτημα για τακτική αξιόπλοη ακτοπλοϊκή σύνδεση του  νησιού τουλάχιστον από 5 προσεγγίσεις ανά εβδομάδα με πλοία τουλάχιστον  β’ κατηγορίας και ανωτέρας. Βελτίωση Αεροπορικής Συγκοινωνίας.

Δημιουργία προϋποθέσεων για νέες αεροπορικές Συνδέσεις με εταιρείες χαμηλού κόστους.
Υδατοδρόμιο. Με την Ολοκλήρωση διαδικασίας έκδοσης άδειας κατασκευής χωροθέτησης και λειτουργία διανησιωτικών συνδέσεων με υδροπλάνα, ενισχύοντας την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητά μας, αίροντας την απομόνωση ειδικά τους χειμερινούς μήνες, βελτιώνοντας το συγκοινωνιακό μας πρόβλημα, αλλά και τη τουριστική ανάπτυξη.
 
Πράγματι έχετε μια σαφήνεια στους στόχους και τις προτεραιότητές σας. Πόσο αισιόδοξος είστε για την έκβαση της προσπάθειάς σας;
Ήδη κάναμε τα πρώτα, αλλά σημαντικά βήματα, για να «ξαναχτίσουμε» τον  Δήμο μας. Όμως, στη προσπάθεια αυτή έχουμε ανάγκη τη συμβολή όσων πονούν το νησί και θέλουν ένα πιο φιλόδοξο μέλλον. Δεν αναφέρομαι απλά στην ψήφο που ασφαλώς διεκδικούμε. Αναφέρομαι στην ανάγκη δημιουργίας ενός ρεύματος αλλαγής, ανατροπής, συμμετοχής, δημιουργίας με πρωταγωνιστικό τον ρόλο των νέων ανθρώπων.

Ήδη έχει γίνει ένα δυναμικό ξεκίνημα. Συνεχίζουμε με συνεχείς πρωτοβουλίες, επαφές με τους φορείς και τους συνδημότες μας. Το ενωτικό, ξεκάθαρο μήνυμά μας φτάνει σε κάθε γωνιά του νησιού και η ανταπόκριση είναι σημαντική. Δημιουργείται μια νέα δυναμική που θα σφραγίσει και το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά και το μέλλον του νησιού.  

Ναι! Είμαι αισιόδοξος! Πιστεύω ότι τον Μάιο θα ζήσουμε μια Αλλαγή στην πορεία του νησιού μας με τη υπερψήφιση της «ΚΑΡΠΑΘΟΣ-ΝΕΑ ΑΡΧΗ».