Ξεκίνησε η προετοιμασία των παραλιών της Ρόδου

Ξεκίνησε η προετοιμασία των παραλιών της Ρόδου

Ξεκίνησε η προετοιμασία των παραλιών της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1685 ΦΟΡΕΣ

Θα είναι έτοιμες σύντομα, υπόσχεται ο αντιδήμαρχος Β. Ψυλλάκης

Η προετοιμασία των παραλιών για τον καθαρισμό και τη σωστή λειτουργία τους ενόψει της νέας καλοκαιρινής περιόδου έχει ξεκινήσει από τον Δήμο Ρόδου και αναμένεται να είναι καθ’ όλα έτοιμες να υποδεχθούν τους επισκέπτες μας μέχρι τα τέλη Μαΐου, σε όλο το νησί.

Για το θέμα αυτό, μίλησε χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Ψυλλάκης, ο οποίος είχε ήδη σύσκεψη για το θέμα αυτό, με τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Σάββα Διακοσταματίου.

Αυτή την περίοδο, λοιπόν, έχουν εντατικοποιηθεί οι ρυθμοί για την προετοιμασία των παραλιών και συγκεκριμένα: Καταρχήν, ήδη κατατέθηκε το αίτημα για τις γαλάζιες σημαίες για να κυματίζον και φέτος σε όλες σχεδόν τις παραλίες του νησιού. Μάλιστα, το θέμα αυτό θα έρθει προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο, στην επικείμενη συνεδρίασή του στις 27 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι, πέρυσι, είχαμε 33 γαλάζιες σημαίες που έφεραν τη Ρόδο πρώτο Δήμο ανάμεσα σε όλους στη χώρα και, όπως είπε ο κ. Ψυλλάκης, αυτός είναι ο στόχος και για φέτος. Πέρυσι, όμως, κατέβηκε η γαλάζια σημαία στο Ενυδρείο επειδή δεν υπήρχε ναυαγοσώστης στην παραλία, γι’ αυτό και φέτος ο Δήμος αποφάσισε για πρώτη φορά να προχωρήσει στην ανάθεση σε Εταιρεία.

Όσον αφορά, λοιπόν, στο θέμα αυτό, την προκήρυξη δηλαδή για τους ναυαγοσώστες, όπως εξήγησε ο κ. Ψυλλάκης, επειδή τα τελευταία χρόνια ο Δήμος αντιμετώπιζε τα γνωστά προβλήματα λόγω της παντελούς έλλειψης ενδιαφέροντος, φέτος, αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα σε προκήρυξη και ανάθεση του έργου αυτού σε ιδιωτική εταιρεία έτσι ώστε όλες οι λουτρικές εγκαταστάσεις του νησιού, που κατά το Λιμεναρχείο είναι επτά και πρόκειται για τις μεγάλες παραλίες στο νησί, να καλυφθούν από ιδιωτική εταιρεία.

Μάλιστα, όπως προβλέπει η προκήρυξη, η Εταιρεία θα φέρει και όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό που προβλέπεται από τη νομοθεσία. Δηλαδή, εκτός από τα άτομα που θα καλύπτουν τις συγκεκριμένες παραλίες, μέσα στη συμφωνία υπάρχουν και σωστικές λέμβοι, ιατρικό υλικό, οι πύργοι που χρειάζονται για την εποπτεία κτλ.

«Το θεωρώ πολύ σημαντικό και θα είναι η πρώτη φορά στο νησί μας που τις μεγάλες παραλίες θα τις καλύψει ιδιωτική εταιρεία, μια και σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Μύκονος, η Κέρκυρα, η Κρήτη, τα τελευταία χρόνια, τις δικές τους παραλίες τις καλύπτουν με ιδιωτικές εταιρείες», τόνισε ο κ. Ψυλλάκης.

Ο καθαρισμός των παραλιών
Όσον αφορά τον καθαρισμό των παραλιών, υπάρχουν τρεις εργολάβοι που διαθέτουν ακτοκαθαριστές, οι οποίοι έχουν βέβαια και τις αντίστοιχες άδειες, και μετά από συνεννόηση με τον κ. Διακοσταματίου, θα κατατεθεί αίτημα για να περάσει και αυτό το θέμα από την Οικονομική Επιτροπή και στη συνέχεια να έρθει στο δ.σ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Αντιδημάρχου, λοιπόν, αρχές Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί και αυτή η σύμβαση με τους ιδιώτες ώστε να ξεκινήσουν και αυτοί άμεσα τον καθαρισμό και την αποκατάσταση των παραλιών, αφού λόγω της θεομηνίας που έπληξε και το νησί μας το χειμώνα, είχαμε πολλές ζημιές και πολλά φερτά αντικείμενα στις παραλίες.

Δηλαδή, το χρονοδιάγραμμα που θέτουν για την αποκατάσταση των παραλιών είναι ένα δίμηνο αφού θα ξεκινήσουν γύρω στα μέσα Απριλίου, αρχής γενομένης από τις κεντρικές παραλίες του Βορείου τριγώνου που είναι οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, και στη συνέχεια θα προχωρήσουν στις υπόλοιπες παραλίες. Όπως εκτιμά ο ίδιος, μέσα σε διάστημα δύο μηνών θα έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός σε όλες τις παραλίες, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, δηλαδή μέχρι τέλη Μαΐου θα έχουν αποκατασταθεί όλες οι παραλίες.

Επίσης, έχουν προκηρύξει ακόμα έναν διαγωνισμό για να προμηθευτεί ο Δήμος επιπλέον διαδρόμους ειδικούς που θα συνοδεύονται με αμφίβια καροτσάκια για τα ΑμΕΑ για να τοποθετηθούν και σε άλλες παραλίες. Ήδη, από πέρυσι, υπάρχουν σε επτά σημεία και φέτος, αν όλα πάνε καλά, θα έχουν νωρίς τους διαδρόμους και θα βάλουν σε δύο-τρεις παραλίες ακόμα.

Σε κάποιες παραλίες τώρα που έχουν διαπιστωθεί ζημιές, βρίσκονται σε συνεννόηση με τις Τεχνικές Υπηρεσίες για την αποκατάστασή τους. Για παράδειγμα, στην Καλλιθέα έχουν γίνει ζημιές σε κάποια πεζοδρόμια που βρίσκονται μέσα στην παραλία και η αποκατάστασή τους θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα και ευελπιστούν μέχρι τέλη Απριλίου να είναι σε όλα έτοιμοι.

Όσον αφορά τις τουαλέτες, οι περισσότερες τώρα πλέον έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτη και ήδη την περασμένη εβδομάδα αυτός που πήρε εκείνες που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο του Φαληρακίου υποσχέθηκε ότι θα ξεκινήσει άμεσα την αποκατάσταση των ζημιών.

Υπενθυμίζεται ότι σε ιδιώτες έχουν παραχωρηθεί οι τουαλέτες στην κεντρική παραλία, στο Φαληράκι, την Τσαμπίκα, τη Λίνδο. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλες παραλίες και σιγά-σιγά θα επεκταθεί το σύστημα αυτό αφού τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά.

Σχετικά, τέλος, με τις ζημιές σε ντουζιέρες ή οτιδήποτε άλλο, όπου τις διαπιστώνουν, αποκαθίστανται. Ακόμη, ήδη, από πέρυσι, έχουν προμηθευτεί πάρα πολλούς ξύλινους διαδρόμους και τους τοποθετούν σε παραλίες που έχουν ανάγκη, όπως και ντουζιέρες, και η αποκατάστασή τους γίνεται σε συνεννόηση με τις Τεχνικές Υπηρεσίες.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Νικητιάδης: Μόνο ένα ισχυρό παρεμβατικό κράτος μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανία

Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor - Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες