Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο δρόμο όλο το χρόνο

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στους Δρόμους διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου. Διοργανώθηκε  για πρώτη φορά στη Γαλλία το 2001. Στη συνέχεια υποστηρίχτηκε το 2007 από τους Responsible Young Drivers του Βελγίου.

Υιοθετήθηκε από την  Ε.Ε ως καμπάνια ενημέρωσης το 2008. Αποτελεί στην ουσία καμπάνια ενημέρωσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, για τους κινδύνους που διατρέχουν όλοι οι χρήστες των δρόμων, από την επιθετική συμπεριφορά των οδηγών.

 Στόχος της συγκεκριμένης μέρας, είναι να καταστήσει σαφές σε όλους τους χρήστες ότι η ευγένεια στο δρόμο, είναι πολιτισμός και πως θα πρέπει να γίνει στάση ζωής από όλους μας, κάνοντας την οδική ασφάλεια πράξη έκφρασης του πολιτισμού μας. 

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμμετέχει   για 10η συνεχόμενη χρονιά στην καμπάνια ενημέρωσης «Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο δρόμο»  με την υποστήριξη της ΑΝ.ΔΩ και της “ΡΟΔΙΑΚΗΣ”, προκειμένου να υιοθετήσουμε ως χρήστες του οδικού δικτύου, την ευγένεια  στην οδική συμπεριφορά μας, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας, τη ζωή  των συνεπιβατών μας και κατ’ επέκτασιν όλων των υπόλοιπων οδηγών που μοιράζονται τους δρόμους γιατί ο δρόμος ανήκει σε όλους μας.

Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζουμε για να μπορούμε να αποφύγουμε μια επιθετική συμπεριφορά και να συμβάλουμε σε ένα πιο ασφαλές οδικό περιβάλλον.

Τι σημαίνει όμως ευγένεια στο δρόμο; 
Σημαίνει, σύμφωνα με τη υιοθέτηση της καμπάνιας, ότι «πολύ απλά τηρώ με ευλάβεια τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, χωρίς να ξεχνώ πως:

• Ο δρόμος ανήκει σε όλους.

• Ο καθένας από εμάς, μπορεί ανά πάσα στιγμή να είναι πεζός, οδηγός, συνεπιβάτης, ποδηλάτης, μοτοσικλετιστής, παιδί στο δρόμο. 

• Διατηρώ απόλυτα τη συγκέντρωσή μου κατά την οδήγηση, δεν κορνάρω αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη, προειδοποιώ πάντοτε τους άλλους οδηγούς για το πού θέλω να κατευθυνθώ και σταθμεύω πάντα όπου επιτρέπεται, ποτέ όμως σε χώρους ΑΜΕΑ και πεζοδρόμια. 

• Δίνω προτεραιότητα σε οδηγό που προσπαθεί να με προσπεράσει.

• Δεν ανταποδίδω οποιαδήποτε πρόκληση και αποφεύγω οποιαδήποτε ένταση με άλλους οδηγούς.

• Δεν ξεχνώ ότι ο δρόμος δεν είναι μια χώρα αγρίων, όπου εκείνοι που νοιώθουν δυνατοί και οδηγούν χωρίς σύνεση μπορούν και υπαγορεύουν το δικό τους νόμο.

• Προσπαθώ να οδηγώ φιλικά προς το περιβάλλον και να διατηρώ το όχημά μου σε άριστη μηχανολογική κατάσταση.

• Η αντικοινωνική συμπεριφορά μου προκαλεί αντίδραση, εκνευρισμό και απόσπαση της προσοχής.

• Ο θυμός μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα. 

• Τα τροχαία συμβάντα οφείλονται στην επιθετική συμπεριφορά,

• Είναι ανάγκη να μάθουμε να μοιραζόμαστε δίκαια τους δημόσιους χώρους. 

• Ο στόχος είναι να γίνουν οι δρόμοι ένας χώρος πολιτισμού και όχι μια αρένα επιθετικών συμπεριφορών. 

• Στόχος είναι να γίνουν οι δρόμοι πιο ασφαλείς και η χώρα μας να θρηνεί λιγότερους νεκρούς από τα τροχαία δυστυχήματα.

Φίλοι και Φίλες χρήστες του οδικού δικτύου 
Ας ξεκινήσουμε από σήμερα να θεωρούμε τους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων ως συνάνθρωπούς μας και όχι ως δυνητικά αντιπάλους μας. 

Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί γνωρίζοντας ότι η ευγένεια δεν στοιχίζει, αντίθετα,  βελτιώνει τη οδική μας συμπεριφορά για   να κινηθούμε  με ασφάλεια σε ένα περιβάλλον φιλικότητας και αλληλοσεβασμού. Η υιοθέτηση μιας ευγενικής συμπεριφοράς αφορά όλους τους χρήστες των οδών, τους οδηγούς, τους επιβάτες και τους πεζούς.