Έντονες αντιδράσεις αλλά ...ο Τσιρώνης επιμένει!

Έντονες αντιδράσεις αλλά  ...ο Τσιρώνης επιμένει!

Έντονες αντιδράσεις αλλά ...ο Τσιρώνης επιμένει!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 711 ΦΟΡΕΣ

Αναφορικά με το αν το Καστελόριζο βρίσκεται στο Αιγαίο

Με ένα tweet απάντησε ο Γιάννης Τσιρώνης για το θέμα που έχει προκύψει μετά τις δηλώσεις του πως το Καστελόριζο δεν βρίσκεται στο Αιγαίο αλλά στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Τσιρώνης ανήρτησε στο twitter έναν χάρτη για να αποδείξει του λόγου το αληθές και γράφει χαρακτηριστικά: “Οι αντιδράσεις ορισμένων για τη γεωγραφική θέση του Καστελόριζου είτε οφείλονται σε άγνοια πατριδογνωσίας, είτε φτάνουν στην πολιτική παράκρουση. Θα αντιμετωπίσουμε άραγε καλύτερα την τουρκική προκλητικότητα εάν θεωρήσουμε και την Κέρκυρα νησί του Αιγαίου;

Ο Γιάννης Τσιρώνης, μιλώντας προχθές στην πρωινή εκπομπή του OPEN, είπε αφήνοντας άφωνους τους παρουσιαστές: «Το ελληνικό, ελληνικότατο Καστελόριζο δεν είναι στο Αιγαίο. Γεωγραφικά δεν είναι στο Αιγαίο τι να κάνουμε τώρα. Είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι στο Αιγαίο. Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα που φτάνει μέχρι την Κω και τη Ρόδο».

Και συνέχισε: «Κοιτάξτε τον χάρτη. Το Καστελόριζο. Δεν είναι στο Αιγαίο. Το Αιγαίο σταματάει κάπου… Υπάρχει μετά το Ικάριο και το Καρπάθιο. Επειδή υπηρέτησα στο ναυτικό σας το λέω. Δείτε έναν χάρτη. Το Αιγαίο για παράδειγμα δεν είναι κάτω από την Κρήτη».

Μετά το πρώτο «σοκ» της δήλωσης, άρχισαν οι αντιδράσεις και οι συζητήσεις. Εκείνοι δε, που έμειναν άφωνοι είναι οι κάτοικοι του Καστελόριζου. Μιλώντας στο newsIT.gr ο Δήμαρχος του Καστελόριζου Γιώργος Σαμψάκος, αναρωτήθηκε:

«Εμείς δηλαδή δεν ανήκουμε στο Αιγαίο; Δεν είμαστε στα Δωδεκάνησα; Που Ανήκουμε; Εμείς από παιδιά τραγουδάμε για το Αιγαίο και για την Ελλάδα. Μου κάνει τρομερή εντύπωση η δήλωση του κυρίου Τσιρώνη».

Διεθνολόγος Χατζηβασιλείου: Το Καστελόριζο είναι νησί του Αιγαίου
Μιλώντας στο newsIT.gr, ο διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου, ήταν ξεκάθαρος:
«Το Καστελόριζο πολιτικά ανήκει στη Δωδεκάνησο, αυτό σημαίνει ότι αποτελεί νησί του Αιγαίου. Οποιαδήποτε δήλωση που διαχωρίζει το Καστελόριζο από το υπόλοιπο Αιγαίο και που το τοποθετεί τμηματικά στη Μεσόγειο, αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας η οποία, δοθείσης ευκαιρίας, λέει ότι το Καστελόριζο δεν έχει θαλάσσιες ζώνες διότι δεν ανήκει σε σύμπλεγμα του Αιγαίου. Πρόκειται για μία λανθασμένη δήλωση η οποία αφήνει ανοιχτή την κερκόπορτα, για μονομερείς υπαναχώρησεις της Ελλάδας από πάγιες θέσεις μας».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΔΕ
Επί του θέματος σε ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου αναφέρει τα εξής:
“Μετά τις πρόσφατες αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου ότι «η Τουρκία έχει δικαιώματα σε όλα τα θέματα που την αφορούν", ήρθε η ανεκδιήγητη δήλωση του πρώην υπουργού Γιάννη Τσιρώνη για το ακριτικό μας Καστελόριζο, ότι δεν ανήκει στο Αιγαίο Πέλαγος! Η ελαφρότητα των κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεπίτρεπτη και αποτελούν δυστυχώς βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας.

Προσπαθούν κλιμακωτά να ανοίξουν την κερκόπορτα στις πάγιες ελληνικές εθνικές θέσεις. Τελικά σημερινή κυβέρνηση δεν είναι μόνο επιπόλαιη αλλά και όντως άκρως επικίνδυνη για τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα. Οι Ελληνες σύντομα θα της δείξουν την πόρτα της εξόδου πριν ζήσουμε νέες εθνικές τραγωδίες.”

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ε. ΦΤΑΚΛΑΚΗ
Σε δήλωσή της η κ. Ελευθερία Φτακλάκη υποψήφια βουλευτής Δωδεκανήσου με το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει τα εξής:
«Οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονται επειγόντως ΚΑΙ μαθήματα γεωγραφίας..»
Τελικά φαίνεται ότι στο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονται επειγόντως ΚΑΙ μαθήματα Γεωγραφίας... καθώς μετά τη διάκριση της Μυτιλήνης από τη ...Λέσβο ως διαφορετικά νησιά δια στόματος πρωθυπουργού, έρχεται ο πρώην Αναπλ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνης να μας ενημερώσει ότι το Καστελόριζο ....δεν είναι στο Αιγαίο!!!!!

Κάτι που δεν διανοήθηκαν να πουν ποτέ καν ούτε οι Τούρκοι!!!! Και αναρωτιέμαι κι εγώ ως Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, ως τ. Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ως υποψήφια βουλευτής Δωδεκανήσου, όταν τόσα χρόνια πηγαίνω στο Καστελόριζο, ποια θάλασσα διασχίζω. Προφανώς όχι αυτή που διασχίζει ο κ. Τσιρώνης, για τον οποίο αναρωτιέμαι εαν όντως γνωρίζει που βρίσκεται το Καστελλόριζο και τι είναι αυτά που λέει για το ακριτικό νησί μας. Θα ήταν πράγματι πολύ αστείο όλο αυτό το ζήτημα της ...γεωγραφικής άγνοιας των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, εάν δεν ήταν τραγικά επικίνδυνο για τα εθνικά μας θέματα, καθώς αποδεικνύεται ότι τα χειρίζονται άνθρωποι τουλάχιστον ακατάλληλοι και επιεικώς απαράδεκτοι...

Όσο πιο γρήγορα προκηρύξει ο Τσίπρας εθνικές εκλογές, τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγεί η χώρα μας από τους επικίνδυνους πλέον καιροσκόπους του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν καταστεί επικίνδυνοι ΚΑΙ για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας μας!!“

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΙΡΩΝΗ
Η τομεακή επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ αναφέρει:
«Οι δηλώσεις του κ. Τσιρώνη, βουλευτή και πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχουν βαθιά πολιτικό και όχι "γεωγραφικό" νόημα, παραπέμποντας ουσιαστικά στο ότι το Καστελόριζο υπάγεται σε κάποιο άλλο καθεστώς από τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά. Αν μάλιστα σ’ αυτές τις δηλώσεις προστεθούν και εκείνες του υπουργού Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλου, περί δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε έχουμε να κάνουμε με τροχιοδεικτικές βολές, που καλλιεργούν τη λογική της "συνδιαχείρισης" υπό καθεστώς επικυριαρχίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς, αναφέρει τα εξής:
“Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας, με αφορμή τη συνεχιζόμενη συζήτηση και ανακίνηση θεμάτων ακριτικών περιοχών της πατρίδας μας, όπως η πρόσφατη αναφορά στο Καστελόριζο, εκφράζει την έντονη ανησυχία του, διότι έρχεται στην επικαιρότητα μια σύνθετη πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία:

- Γίνεται χρήση των περιοχών όπου υφίστανται νομικές ατέλειες, κατά την τουρκική άποψη και μόνο, προκειμένου να υπερασπιστεί την ικανότητά τους να συνεχίσουν τη δρομολόγηση προκλήσεων στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

- Γίνεται προσπάθεια του εχθρού να αφομοιώσει τις συνεχείς και πολλαπλές απαιτήσεις του στον διεθνή παράγοντα στην προοπτική που να καθιστά δύσκολο για τις Ελληνικές διπλωματικές αντιπροσωπείες να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, προκειμένου να αποτρέψουν τη δρομολόγηση και την καταπολέμηση των δυνατοτήτων τους

- Γίνεται συνεχώς αυξανόμενη χρήση του υβριδικού πολέμου, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ελευθερία της λειτουργίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον υψηλότερο δυνατό βαθμό με σκοπό να αποτρέψουν τις Τουρκικές διεκδικήσεις. Με την ευθύνη λοιπόν της εκπροσώπησης του μεγαλύτερου μέρους της Δωδεκανησιακής παροικίας στην Αττική, η Ομοσπονδία μας καλεί όλους να αναλογιστούν ότι οι παραπάνω αναφερόμενες ενέργειες είναι σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν μια περιεκτική, διεπιστημονική απόκριση της ασφάλειας, και όχι άσκοπες συζητήσεις που οδηγούν σε αποδυνάμωση των εθνικών μας θέσεων”.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ: «ΦΑΝΕΡΩΣΤΕ ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟ ΚΥΡΙΟΙ
ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ»

“Οι προχθεσινές δηλώσεις του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΣΥριζα κ. Γιάννη Τσιρώνη ειλικρινά μου προκάλεσαν έντονο προβληματισμό και ανησυχία. Ο πρώην υπουργός ανερυθρίαστα δήλωσε ότι: «το ελληνικό Καστελόριζο δεν είναι στο Αιγαίο, τι να κάνουμε τώρα; Είναι στην ανατολική Μεσόγειο, είναι από κάτω. Δεν είναι στο Αιγαίο, το Αιγαίο είναι μια θάλασσα που φτάνει μέχρι τη Ρόδο και την Κω».

Έμεινα εμβρόντητος στο αρχικό άκουσμα των πρωτοφανών και απαράδεκτων δηλώσεων ενός μέλους του ελληνικού κοινοβουλίου και μέχρι πρότινος στελέχους της κυβέρνησης. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι παρά τον σάλο, απόλυτα δικαιολογημένο, που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τσιρώνη δεν έχει ο ίδιος ούτε κάποιος από την κυβέρνηση προσπαθήσει να τις ανασκευάσει.

Το ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και τα κορυφαία στελέχη του στερούνται βασικών ιστορικών και γεωγραφικών γνώσεων, είναι πλέον γνωστό σε όλους μιας και πάμπολλες φορές έχουν υποπέσει σε λάθη που σχετίζονται με τα γνωστικά αυτά πεδία. Όμως και η άγνοια έχει τα όρια της.

Θεωρώ ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ μόνο τυχαίες δεν είναι. Αντίθετα έρχονται ως συνέχεια των ανήκουστων δηλώσεων που είχε κάνει από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥριζα κ. Καματερός, ο οποίος είχε ζηλέψει τους Μακεδόνες συμπατριώτες μας και ένιωθε μειονεκτικά που δεν υπάρχει μια συμφωνία, όπως των Πρεσπών, για τα νησιά μας. Θα πρέπει να συνδέσουμε αυτές τις δηλώσεις με τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλου ότι: «η Τουρκία έχει δικαιώματα σε όλα τα θέματα που την αφορούν».

Εύλογα αναρωτιέται κανείς έχουν δικαιώματα οι Τούρκοι και στα Ίμια; Υιοθετεί ο Υπουργός Εξωτερικών την άποψη αυτή του κ. Τσιρώνη ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο και πρέπει να εξεταστεί χωριστά, όπως τόσα χρόνια επιθυμούν και αγωνίζονται οι γείτονές μας. Τη μυστική διπλωματία που εφαρμόζει ο κ. Τσίπρας τη βιώσαμε με το χειρότερο και καταστροφικότερο τρόπο με τη συμφωνία των Πρεσπών. Θα πρέπει να είμαστε όλοι μας σε εγρήγορση γιατί με τον μανδύα της επιπολαιότητας και της άγνοιας που εφαρμόζει ο Συριζα μπορεί να βρεθούμε προ σημαντικών εκπλήξεων.

Μεθοδικά και σιγά –σιγά υψηλόβαθμα στελέχη του Συριζα, υπουργοί, βουλευτές συνέχεια προβαίνουν σε δηλώσεις σχετικά με το Αιγαίο, τα νησιά μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, που προκαλούν ακόμα και τον πιο μετριοπαθή συμπατριώτη μας αλλά παράλληλα φανερώνουν την επικίνδυνη εξωτερική πολιτική που υιοθετούν οι ιδεοληπτικοί κυβερνώντες.

Βγείτε θαρραλέα κύριοι της κυβέρνησης και πείτε, φανερώστε τι σχεδιάζετε για τα Δωδεκάνησα γιατί η ανοχή των νησιωτών έχει τελειώσει και απαιτούνται ειλικρινείς και ξεκάθαρες πολιτικές, για να αποφύγουμε μια Συμφωνία των Πρεσπών και για το Αιγαίο”.

Διαβάστε ακόμη

"Μαθαίνω να παίζω -Μαθαίνω να ζω στο Καστελλόριζο"

Στο Καστελλόριζο η Ολυμπιακή Φλόγα - Φωτογραφίες

Το 8ο BEYOND BORDERS ταξιδεύει στην Αθήνα!

Στο Καστελλόριζο οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου

Στο Καστελλόριζο οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου

«Τουρκικό» βάφτισε το Καστελλόριζο η Sun και το έκανε… ελληνικό μετά τις αντιδράσεις

Πανταζής Χούλης: Ο Έλληνας που έφτιαξε το Μουσείo των γρίφων στο Καστελλόριζο

Διορισμός αντιδημάρχων στον δήμο Μεγίστης