Προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας η επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ

Την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να αγωνιστεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, ξεκαθάρισαν, χθες, από τη Ρόδο όπου βρέθηκαν, υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος ενώ, όσον αφορά  τα εθνικά θέματα, ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος, πρώην Υπουργός, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης τόνισε ότι «οποιαδήποτε απειλή σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην περιοχή των Δωδεκανήσων, δεν είναι απειλή στα δέκα εκατομμύρια των Ελλήνων αλλα είναι μία απειλή στα πεντακόσια είκοσι εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών»!

Εκτός από τον κ. Κεφαλογιάννη, στη Ρόδο βρέθηκαν χθες οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές κ. Κατερίνα Μάρκου και κ. Θοδωρής Καλαμπόκης, οι οποίοι ήταν και κεντρικοί ομιλητές σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ Δωδεκανήσου, το βράδυ του Σαββάτου, με θέμα την πορεία προς τις ευρωεκλογές.

Κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το πρωί του Σαββάτου, συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Μηνά και άλλα τοπικά στελέχη, καταρχήν, ο κ. Κεφαλογιάννης εξέφρασε την ικανοποίησή του που βρίσκονται στη Ρόδο, μία περιοχή με αναπτυξιακούς και εθνικούς συμβολισμούς  για την Ελλάδα, όπως είπε, και ανέφερε ότι θέλουν να συζητήσουν με τους τοπικούς φορείς τις ευκαιρίες συνεργασίας που υπάρχουν για να δημιουργήσουμε σημαντική προστιθέμενη αξία, όχι μόνο στο τουριστικό προϊόν και τις ομορφιές που παρουσιάζει η ιδιαίτερη περιοχή των Δωδεκανήσων αλλά και για να υποσημειώσουν ότι η περιοχή αυτή δεν είναι μόνο το πιο ανατολικό τμήμα της ελληνικής επικράτειας, δεν είναι τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας αλλά είναι και τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.

Και δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Κεφαλογιάννης: «Οποιαδήποτε, λοιπόν, απειλή σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην περιοχή των Δωδεκανήσων δεν είναι απειλή στα δέκα εκατομμύρια των Ελλήνων αλλά είναι μία απειλή στα 520 εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών».

Ο ίδιος προεδρεύει στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και είχε την ευκαιρία να κάνει συναντήσεις με όλη την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας με την οποία συζήτησαν και τα θέματα που σχετίζονται όχι με τις ελληνοτουρκικές διαφορές αλλά με εκείνες τις οποίες η ρητορική του κ. Ερντογάν και της Τουρκίας έχει με την Ε.Ε.  Σ’ αυτή την Επιτροπή, μάλιστα, παρουσιάστηκαν και οι περίφημοι χάρτες.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι αυτό που τονίζουν σε κάθε ευκαιρία και καταγράφεται στις εκθέσεις της Ε.Ε. είναι ότι η Τουρκία, πέρα από τα εσωτερικά προβλήματα που έχει, που είναι προβλήματα λειτουργίας της δημοκρατίας και έλλειψης του Κράτους Δικαίου, δηλαδή μία χώρα που είναι υπό ένταξη στην Ε.Ε και δεν πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, είναι μια χώρα δύστροπη η οποία απειλεί και τους γείτονές της.

Όλα αυτά, όπως είπε, καταγράφονται, όπως είπε, στην έκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε., γι’ αυτό και το ψήφισμα κατέληξε στο ότι θα πρέπει να σταματήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Όπως είπε, εμείς την Τουρκία τη θέλουμε μία χώρα παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, όμως η Ε.Ε. και η Ελλάδα δεν μπορεί να δέχονται απειλές για κυριαρχικά δικαιώματά της, κατοχυρωμένα από τον διεθνή νόμο.

«Η Τουρκία θέλει να βάλει τα θέματα με την Ελλάδα σε ένα ανατολίτικο παζάρι και το ανατολίτικο αυτό παζάρι δεν έχει καμία λογική στον διεθνή νόμο», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ακόμη: «…Άρα, εμείς δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Τουρκία σε διμερές επίπεδο. Η Τουρκία πρέπει να δεχθεί τον διεθνή νόμο. Ο διεθνής νόμος είναι το Δίκαιο της Θάλασσας και αν έχει οποιεσδήποτε διεκδικήσεις, ας ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία».

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του κ. Τσιρώνη ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο και ότι είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Και είπε ο κ. Κεφαλογιάννης: «Είτε στην ανατολική Μεσόγειο ανήκει, είτε στο Αιγαίο ανήκει, με βάση το άρθρο το συγκεκριμένο της συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά τα οποία κατοικούνται έχουν τη δικιά τους οικονομική ζώνη, έχουν οικονομική ζώνη η οποία προστίθεται σ’ αυτή της Ελλάδας και το Καστελόριζο, που είναι το πιο ακριτικό νησί απ’ όλες τις συνθήκες που έχουν υπογραφεί, προκύπτει η ΑΟΖ του Καστελόριζου που είναι ΑΟΖ της Ελλάδας που είναι θέματα εθνικά και εμείς θα τα υπερασπιστούμε οποιοδήποτε εθνικό μας δικαίωμα».

Πέρα από τα εθνικά θέματα, συνέχισε ο κ. Κεφαλογιάννης, τα Δωδεκάνησα είναι μία πηγή πλούτου, μπορούν να δημιουργήσουν τεράστια προστιθέμενη αξία και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τη Δημοτική Αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές, τους βουλευτές, θέλουν να έχουν μία απόλυτη συνεργασία για να δούμε τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ε.Ε. και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο όλες αυτές τις δυνατότητες που μας δίνει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Από την πλευρά της, η κα Μάρκου, καταρχήν, αναφορικά με δηλώσεις που έχουν κάνει Υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θέλησε να υπενθυμίσει για ακόμα μία αφορά ότι «η Ελλάδα είναι Ευρώπη, η Ρόδος είναι Ευρώπη και ότι τα σύνορά μας είναι καθαρά ευρωπαϊκά και πρέπει να το καταλάβουν πρώτα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να πει ότι, δυστυχώς, και ντόπιοι βουλευτές θεωρούν ότι μπορούν να έχουν μία ακόμα συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που την ενοχλεί βαθύτατα αφού προέρχεται από τη Μακεδονία, και θεωρεί ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη ήττα που έχουμε υποστεί εν καιρώ ειρήνης.

Επίσης, στη Ν.Δ. λένε ότι οι ευρωεκλογές πρέπει να δώσουν το μήνυμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε» και όποιος θέλει να πάμε λίγο παρακάτω και να γίνουμε μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα θα έρθει και θα ψηφίσει Ν.Δ. «Αυτές οι ευρωεκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές για εμάς, δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία ψήφος. Αποφασίζουμε πραγματικά για το πώς θέλουμε να ζήσουμε και το πού θέλουμε να ζήσουμε», τόνισε.

Ο νεότερος υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., ο κ. Καλαμπόκης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Ευρώπη μας αφορά και επηρεάζει την καθημερινότητά μας καθώς έρχονται πολύ σημαντικά κονδύλια και πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει αυτό. Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, ποιοι άνθρωποι είναι στις περιφέρειες και τους Δήμους ώστε να απορροφηθούν αυτά τα κονδύλια και ανέφερε ότι ο Περιφερειάρχης, κ. Χατζημάρκος, έχει κάνει εξαιρετικό έργο και ο υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου με τη Ν.Δ., κ. Καμπουράκης, ένας πολύ καλός επιχειρηματίας, θα κάνει και αυτός εξαιρετικό έργο.

Για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ
Στη συνέχεια, ο κ. Καλαμπόκης, δεν παρέλειψε να πει ότι, ένα μεγάλο ζήτημα που ενοχλεί τον ίδιο είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει συνδέσει τη μείωση του ΦΠΑ σε κάποια νησιά με το μεταναστευτικό ζήτημα, κάτι που θεωρεί ότι «είναι χυδαίο και απάνθρωπο» αφού λένε ότι μειώνουν τον ΦΠΑ όχι λόγω της νησιωτικόττηας αλλά επειδή σε κάποια νησιά τα κέντρα κράτησης μεταναστών δεν επαρκούν για όλο αυτό τον πληθυσμό.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον μπορεί να θεωρείται εφικτή η επαναφορά του προηγούμενου φορολογικού καθεστώτος στα νησιά μας, καταρχήν, ο κ. Καλαμπόκης είπε ότι θα πρέπει να αγωνιστούμε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο να αλλάξει αφού υπάρχουν παραδείγματα, όπως στην Ισπανία, την Πορτογαλία και σε άλλες χώρες, που τα νησιά λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής τους θέσης και των ιδιαιτεροτήτων τους απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ αφού δεν είναι κάτι που είναι προνόμιο, είναι κάτι που είναι δίκαιο.

Η κα Μάρκου από την πλευρά της θύμισε ότι επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά ο ΦΠΑ ήταν τελείως διαφορετικά και η θέση της Ν.Δ. είναι ότι ο ΦΠΑ θα έπρεπε να είναι τελείως διαφορετικός στα νησιά απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές σε σχέση με τις ιδιαιτερότητές τους. Ο κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι όντως είναι μία ήττα της κυβέρνησης αλλά με δική της επιλογή, άρα είναι ήττα της νησιωτικής πολιτικής και των νησιών.

«Άρα, η επιλογή να αυξηθεί ο φόρος, όπως και στην εστίαση, που αφορά τον τουρισμό, είναι επιλογή της κυβέρνησης», ανέφερε ακόμη, θυμίζοντας ότι αυτό το έχει απαντήσει και επισήμως ο αρμόδιος Επίτροπος Μοσκοβισί και όλα αυτά τα πλαίσια είναι θέματα τα οποία μπορούν να εξετάσουν την επόμενη μέρα με βάση την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και τη φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσουν.

«Αυτό είναι ένα θέμα που μπορούμε και θα ανοίξουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε. Τέλος, για τις ευρωεκλογές και σχετικά με το Brexit είπε ότι η χώρα μας θα έχει 21 ευρωβουλευτές και ότι στις εθνικές εκλογές του 2019, όποτε γίνουν, στόχος είναι η απόλυτη πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας και σχεδόν διπλασιασμός των εδρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το ίδιο θέλουν και στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Και απευθύνονται στις υγιείς δυνάμεις που είναι τα κόμματα του ευρωπαϊκού δημοκρατικού τόξου, στο οποίο ανήκει και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι αυτός που απεμπολεί εθνικά μας δίκαια, δηλαδή όχι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, και γι’ αυτό καλούν τις υγιείς δυνάμεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Την επόμενη μέρα, με αυτοδύναμη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέλουμε μία ευρεία λαϊκή συσπείρωση των υγιών δυνάμεων, να κάνουμε ένα πρόγραμμα, να έχουμε μία εθνική στρατηγική, να έχουμε έναν εθνικό προσανατολισμό που θα βγάλει τη χώρα στο ξέφωτο με το μικρότερο δυνατό κόστος για την κοινωνία», κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.