Διαμαρτυρία προς τον δημοσιογράφο Δημήτρη Αλικάκο

Κ. Αλικάκο, διά της παρούσης, ως ορθόδοξη Χριστιανή, εκφράζω την έντονη διαμαρτυρία μου στο πρόσωπό σας για την άκριτη, αν όχι σκόπιμη και υποβολιμαία, δημοσίευση του βιβλίου σας περί του Αγ. Φωτός, προκαλώντας τον σκανδαλισμό των Ορθοδόξων Χριστιανών.

Δεν γνωρίζω αν ανήκετε στην Ορθόδοξη Εκκλησία, πιθανολογώ πως θα είχατε σ’ αυτήν την περίπτωση υπόψη σας την ρήση του Κυρίου Ιησού Χριστού: “ος δ’ αν σκανδαλίσει ένα των μικρών τούτων των πιστευόντων εις εμέ, συμφέρει αὐτῷ, ίνα κρεμασθή μύλος ονικός εις τον τράχηλο αυτού. Ματθ. 18,6) και “ανάγκη γαρ εστίν ελθείν τα σκάνδαλα,  πλην ουαί τω ανθρώπω εκείνω δι ου το σκάνδαλο έρχεται (Ματθ. 18,7).

Ισχυρίζεσθε και τεκμηριώνετε την άποψή σας για το Άγιος Φως σε μαρτυρίες αμφιβόλου γνησιότητος μερικών προσώπων φτάνοντας στο συμπέρασμα που επιδιώκετε. Ενώ την ίδια στιγμή δεν λαμβάνετε καθόλου υπόψιν σας τις χιλιάδες μαρτυρίες από πηγές αλλά και από απλούς πιστούς που έκθαμβοι μαρτυρούν το θαυματουργικό άναμα των κεριών που οι ίδιοι κρατούν στα χέρια τους, αλλά και κανδύλων που βρίσκονται στην είσοδο του Παναγίου Τάφου κοινή θέα όλων.

Ο δημοσιογράφος που αναζητεί την αλήθεια, δεν την εστιάζει σε μερικές ατυχείς δηλώσεις, αλλά οφείλει να ερευνήσει τις χιλιάδες μαρτυρίες.

Μήπως τελικά η λεγόμενη “αλήθεια” που παρουσιάζετε είναι αυτή που εσείς θέλετε να πιστεύετε;
Φυσικά έχετε το δικαίωμα να πιστεύετε ό,τι θέλετε. Δεν έχετε όμως το δικαίωμα να προσβάλετε την πίστη του πιστού λαού. Δεν έχετε το δικαίωμα να προσβάλετε τα ιερά και όσιά του, κλονίζοντας το μοναδικό έρεισμα που κρατά όρθιο τον Ελληνικό λαό, ή μήπως τελικά αυτός είναι ο στόχος, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε τη χρονική συγκυρία που επιλέξατε για να παρουσιάσετε την “αλήθεια” σας.

Η Ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία. Είναι Θεία Αποκάλυψη. Η Ανάσταση του Χριστού είναι αναμφισβήτητη πραγματικότητα και η έλευση του Αγίου Φωτός κατά το Μεγάλο Σάββατο μαρτυρεί και υπενθυμίζει στους πιστούς την αλήθεια.

Στην είσοδο του ναού της Αναστάσεως υπάρχει μέχρι σήμερα η μαρμάρινη κολόνα, όπου σύμφωνα με πάμπολες ιστορικά καταγεγραμένες μαρτυρίες βγήκε το Άγιο Φως, μήπως και αυτό έγινε με αναπτήρα;

To λάθος που κάνουν πολλοί οι οποίοι πέφτουν τελικά σε αίρεση και αυτοαποβάλλονται από τους κύκλους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, είναι ότι προσπαθούν να εξηγήσουν, λογικά, τα υπερλογικά!

Ο μοναδικός τρόπος κατανόησης των θαυμαστών σημείων της πίστης μας είναι: το ταπεινό φρόνημα μπροστά στο μεγαλείο του Θεού και η καθαρή και χωρίς δόλο και σκοπιμότητες καρδιά.
Εύχομαι πραγματικά, το Άγιος Φως της αναστάσεως να φωτίσει την ψυχή σας, να κατανοήσετε το λάθος σας.

Πάντως, ως Ελληνίδα πολίτης και Ορθόδοξη Χριστιανή επιφυλάσσομαι παντός νόμιμου δικαιώματός μου για την προσβολή της πίστεώς μου.

Μετά λόγου γνώσεως
Καμπούρη Μαρία
Θεολόγος