Να στηρίξουμε το σημαντικό έργο της  Ομάδας Ρόδου «Νοιάζομαι και Πράττω»

Γράφει ο Κυριάκος Μιχ. Χονδρός

Υπάρχουν αρκετές οικογένειες στο νησί μας, που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, γεγονός που δεν τιμά τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας. Μπορεί να μην έχει γίνει έρευνα σε τοπικό επίπεδο, αλλά ο καθένας μας γνωρίζει από την καθημερινή του εμπειρία, τις διαστάσεις που έχει η φτώχεια.

Καταρχήν χρειάζεται να ορίσουμε ποιος είναι ο φτωχός. Επίσημες στατιστικές στην Ευρώπη χρησιμοποιούν τον όρο «σχετική φτώχεια», που ορίζεται ως το ποσοστό των πολιτών της χώρας που έχουν εισόδημα μικρότερο από το 60% του διάμεσου εισοδήματος, του εισοδήματος δηλαδή του πολίτη που βρίσκεται στο μέσον της εισοδηματικής κατανομής.

Φτωχοί θεωρούνται –με βάση ορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης- όσοι μένουν μόνοι τους και έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 4.800 ευρώ (400 ευρώ το μήνα), οι τετραμελείς οικογένειες με εισόδημα μέχρι 10.800 ευρώ (840 ευρώ το μήνα).

Αυτό βέβαια, σε καμιά περίπτωση, δε σημαίνει ότι μπορεί κάποιος - είτε είναι μόνος του, είτε έχει οικογένεια - να ζήσει με παρόμοια ποσά. Ούτε σημαίνει ότι μια τετραμελής οικογένεια έχει ξεφύγει από τη φτώχεια, αν έχει εισόδημα 900 και 1.000 ευρώ το μήνα.

Κάτω από τα όρια της επίσημης φτώχειας βρίσκονται περισσότερο οι άνεργοι, οι ηλικιωμένοι, οι πολυμελείς οικογένειες, όσοι έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που είναι σε πολύ χειρότερη, πολύ πιο φτωχική κατάσταση και οι οποίοι δεν φανερώνουν την κατάστασή που βιώνουν. Απέχουν από τον εισοδηματικό μέσο όρο της κοινωνίας, μέσα στην οποία υπάρχουν μεγάλες ανισότητες, υπάρχει πλούτος και επίδειξη πλούτου.

Εν πάση περιπτώσει κάτοικοι αυτής της πόλης, δεν μπορούν να γεμίσουν το καλάθι του νοικοκυριού τους, ούτε με τα πλέον απαραίτητα στοιχειώδη τρόφιμα και να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και το νοίκι τους. Στην πραγματικότητα, για να αντεπεξέλθει και στις πάγιες οικονομικές υποχρεώσεις του ένας  συμπολίτης μας  σήμερα, χρειάζεται πολύ περισσότερα χρήματα κατ’ άτομο.

Κάποιοι από αυτούς βοηθιούνται από άλλα μέλη της οικογένειας με σταθερό εισόδημα (συντάξεις παππούδων), άλλοι αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς (ενοίκια, ΔΕΚΟ, πιστωτικές κάρτες). Επίσης, από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα μειώθηκε κατακόρυφα η κατανάλωση των νοικοκυριών ακόμα  και σε βασικά αγαθά, όπως το γάλα και το ψωμί. Μπροστά σ’ αυτήν την τραγική κατάσταση, ευτυχώς που υπάρχει ανθρωπιά, υπάρχει αγάπη και έμπρακτο ενδιαφέρον.

Υπάρχει ένας φορέας που ονομάζεται Ομάδα Ρόδου Νοιάζομαι και Πράττω, ο οποίος ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2017 από τη Μαίρη Φαρμακίδου και συνεχίζει να προσφέρει σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Είναι μια ομάδα γυναικών –μία από αυτές διέθετε δικό της χώρο για συγκέντρωση και διάθεση προϊόντων- η οποία δίνει έμφαση σε ομάδες συμπατριωτών μας που πλήττονται και δεν μπορούν να επιβιώσουν. Ανάμεσα σ’ αυτούς τους συνανθρώπους μας είναι πρώτα πρώτα τα παιδιά, πολλά από τα οποία δεν έχουν  να φάνε ή να πιουν ένα ποτήρι γάλα.

Υπάρχουν ακόμα οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι πολύτεκνοι, τα άνεργα ζευγάρια, άτομα με ειδικές ικανότητες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Ο Σύλλογος αυτός είναι μη κερδοσκοπικός και προσφέρει εθελοντική εργασία. Συλλέγει γάλατα, ρούχα σε καλή κατάσταση, παιχνίδια, και ό,τι άλλο χρησιμεύει σε καλή κατάσταση. Γίνονται δεκτά τα πάντα μέσα από το σπίτι όπως  συσκευές,  παπούτσια,  τρόφιμα κ.λπ.

Ο Σύλλογος αυτός  καλύπτει εβδομαδιαίως  πολύτεκνες οικογένειες σε τρόφιμα και κρέας, σε μονογονεϊκες,  σε  άνεργα ζευγάρια και κατά προσέγγιση σε οικογένειες που έκτακτα ζητάνε τη βοήθεια. Δεν καλύπτει μόνο σε τρόφιμα τις οικογένειες,  αλλά και σε ιατρικά μηχανήματα, φάρμακα, υλικά. Δεν  περιορίζεται μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά έχει στείλει δέματα ανθρωπιάς όπου της έχει ζητηθεί να βοηθήσει σε περιοχές  της χώρας μας!

Έχει βοηθήσει οικονομικά σε χειρουργικές επεμβάσεις ανθρώπων που αδυνατούσαν να πληρώσουν το κόστος, σε  ανθρώπους που δεν μπορούσαν να πληρώσουν ιατρικές εξετάσεις,  πολύτεκνες οικογένειες να ταξιδέψουν για λόγους υγείας με όλα τα έξοδα καλυμμένα.

Αξίζει να βοηθήσουμε αυτόν το Σύλλογο για να συνεχίσει να επιτελεί τους σκοπούς του, που είναι πολύ σοβαροί, με την όποια προσφορά μας, την οποιαδήποτε ανταπόκρισή μας, η οποία μπορεί να γίνει και σήμερα χωρίς να περιμένουμε Πάσχα ή Χριστούγεννα. Να στηρίξουμε αυτούς τους εθελοντές οι οποίοι με τη σειρά τους ανακουφίζουν τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. 

Ο Σύλλογος αυτός βρίσκεται στην οδό Δημοκρατίας 27 (δίπλα στον κινηματογράφο Παλλάς) και είναι ανοιχτός από τις 9 το πρωί έως τις 4.30 το απόγευμα. Το τηλέφωνό του είναι 22410 43842.