Βιωματικές δράσεις των μαθητών  του 4ου ΓΕΛ Ρόδου τον Μάρτιο

Με τον ερχομό της Άνοιξης, οι μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Ρόδου άφησαν για λίγο τις σχολικές αίθουσες και τις ασφυκτικές μαθητικές τους υποχρεώσεις για να συμμετάσχουν σε βιωματικές δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Στις 20 Μαρτίου η Α΄ τάξη επισκέφθηκε την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Ρόδου.

Οι μαθητές, έχοντας μελετήσει τους αντίστοιχους ρόλους και τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου στο πλαίσιο του μαθήματος Πολιτική Παιδεία, πραγματοποίησαν προσομοίωση δημοτικού συμβουλίου με κύριο θέμα την κλιματική αλλαγή και τις επιλογές ενός "πράσινου" Δήμου για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου ενημερώθηκαν για τη λειτουργία των αντίστοιχων θεσμών.

Μαθητές των τμημάτων Α3 και Β3 του σχολείου συμμετείχαν στις 26 Μαρτίου 2019 στην περιβαλλοντική δράση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος #Keep Aegean Blue#, που υλοποιείται σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό All for Blue.

Οι μαθητές παρακολούθησαν ενημερωτική παρουσίαση στην αίθουσα του πάρκου Ροδινιού με εισηγήτρια την Κατερίνα Τοπούζογλου, εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης, παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής και ιδρύτρια του οργανισμού All for Blue.

Η Κατερίνα Τοπούζογλου με την ομάδα της,  διασχίζουν με φουσκωτό εκατοντάδες ναυτικά μίλια, για να συναντήσουν στα νησιά τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στη δράση και όλους όσοι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι, περιμένουν για να συμβάλουν στην προσπάθεια για καθαρές ακτές και θάλασσες.

Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό την ενημέρωση για τα απειλούμενα είδη της ελληνικής θαλάσσιας βιοποικιλότητας και ιδιαίτερα για τους πληθυσμούς των διαφόρων ειδών καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη ρύπανση των ελληνικών θαλασσών από πλαστικά υλικά και στις προσπάθειες του οργανισμού All for Blue για την ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και για τον καθαρισμό του βυθού διαφόρων παράκτιων περιοχών.

Στη συνέχεια οι μαθητές συμμετείχαν σε παράκτιο και υποβρύχιο καθαρισμό της παραλίας στην περιοχή Ψαροπούλα, μαζί με μαθητές άλλων σχολείων του νησιού.

Στις 21 και 27 Μαρτίου επισκέφθηκε το σχολείο το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας της Εταιρείας Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων (ΕΥΘΥΤΑ) Ρόδου με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών της Α και Β τάξης για θέματα οδικής ασφάλειας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Ασφαλώς κυκλοφορώ" πραγματοποιήθηκε ενημερωτική παρουσίαση/ομιλία από τον ιατρό Δημήτρη Ιωσήφ, μέλος της ΕΥΘΥΤΑ και την πρόεδρο κ. Ελένη Καρύδη, με θέμα την οδική ασφάλεια και την κυκλοφορική αγωγή.

Στη συνέχεια, εθελόντριες της ΕΥΘΥΤΑ από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πραγματοποίησαν βιωματική διαδραστική άσκηση με θέμα τη μέθη και τις συνέπειές της στην οδική ασφάλεια.

Η δράση ολοκληρώθηκε με σήμανση των δρόμων έξω από το σχολείο από τους μαθητές της Γ΄ τάξης.

Όλες οι παραπάνω σχολικές δράσεις στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση μαθητών σχετικά με σοβαρά κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα και η διαμόρφωση θετικών στάσεων απέναντι σε δράσεις ανάληψης ευθύνης και βελτίωσης του βιοτικού τους επίπεδου.  

Μέσα από την ενεργό συμμετοχή στις δράσεις αυτές, οι μελλοντικοί ενεργοί πολίτες διδάσκονται πώς μπορούν να δημιουργήσουν μια κοινωνία ατομικής και συλλογικής ευθύνης και συνεργασίας.