Η Ρόδος σε …τροχιά Γιβραλτάρ

Με 100 περίπου μέρες να απομένουν για την τελετή έναρξης των Island Games Gibraltar 2019, οι διοργανωτές έχουν πραγματοποιήσει την απαιτούμενη προετοιμασία προκειμένου να είναι όλα εντάξει.

Για την καλύτερη ενημέρωση και  πληροφόρηση των συμμετεχόντων αθλητών, δημιουργήθηκε ενημερωτικό έντυπο που στάλθηκε σε όλα τα νησιά. Ο ΔΟΠΑΡ το παρέλαβε και το παρουσιάζει με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των αθλητών-τριών του νησιού μας αλλά και των συνοδών τους που θα πάνε τον Ιούνιο στο Γιβραλτάρ.

Αυτό περιλαμβάνει λεπτομέρειες για κάθε θέμα που θα μπορούσε να απασχολήσει τους συμμετέχοντες, όπως:

Πολιτιστικά: Πρόγραμμα που θα αρχίσει από την 5η Ιουλίου και περιλαμβάνει, φεστιβάλ φαγητού, νυχτερινές καθημερινές εκδηλώσεις στην πλατεία του Αθλητικού Χωριού, την τελετή για φύτευση του δένδρου των αγώνων  στον κήπο Αλαμέντα. Κατά τη διάρκεια των αγώνων θα γίνει και η παρουσίαση του γραμματοσήμου των αγώνων. Σημαντική θα είναι και η έκθεση για την ιστορία του θεσμού που θα γίνει σε εκθεσιακό χώρο κοντά στο αθλητικό χωριό, που θα έχει διάρκεια δύο μηνών, ενώ εκκρεμεί η έκδοση αναμνηστικού κέρματος.

Μεταφορές:  Έχουν προβλεφθεί τρεις κύριες διαδρομές: Γαλάζια, Κόκκινη, Κίτρινη, κι έχει δημιουργηθεί και ο απαραίτητος χάρτης των διαδρομών. Στα λεωφορεία της διοργάνωσης θα επιβιβάζονται μόνο οι διαπιστευμένοι από τη διοργάνωση. Οι διαδρομές εξυπηρετούν όλες τις εγκαταστάσεις και τις διαμονές.

Πεζοπορικές αποστάσεις:  Όλες οι εγκαταστάσεις απέχουν, όχι περισσότερο από 20 λεπτά με τα πόδια. Για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων έχει προετοιμαστεί και αποσταλεί χάρτης με τις πεζοπορικές διαδρομές.

Μετακίνηση αρχηγών: Για τη μετακίνηση των αρχηγών των αποστολών και προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα, που είναι οξύ, θα πραγματοποιούνται με μικρά λεωφορεία των 12 θέσεων και θα είναι άμεσης επιβίβασης και αποβίβασης.

Λεωφορεία: Τα δημόσια λεωφορεία θα επεκτείνουν τη λειτουργία τους κατά τις νυχτερινές ώρες και θα κοστίζουν 2 λίρες.

Διαμονή: Μετά και τις δηλώσεις των αθλημάτων και αριθμού αθλητών τον Ιανουάριο, εξασφαλίστηκε η διαμονή για όλους που είναι περίπου 2.700 συνολικά στο αθλητικό χωριό και σε ξενοδοχεία. Μόνο στη νέα φοιτητική εστία θα υπάρχουν 450 κρεβάτια, όπου θα καταλύσουν οι φοιτητές των Πανεπιστημίων, του Λούσβιλ και Κεντρικού Λάνκασαϊρ, οι οποίοι θα καλύψουν θέσεις εθελοντών και προσωπικού των αγώνων.

Διατροφή: Έχουν προβλεφθεί σημεία-καντίνες με ελαφρά γεύματα σε χαμηλές τιμές.
Το πρωινό είναι εξασφαλισμένο στη διαμονή και περιλαμβάνεται στην τιμή του δωματίου.
Ψυχαγωγία: Χώρος ψυχαγωγίας και αναψυχής έχει προβλεφθεί στο αθλητικό χωριό.

Υγειονομική κάλυψη:  Έχουν οριστεί οι επικεφαλής γιατροί από την Υγειονομική αρχή του Γιβραλτάρ. Για όλους τους διαπιστευμένους έχει προβλεφθεί το Νοσοκομείο Σαν Μπερνάρ. Κατά τη διάρκεια των αγώνων, φοιτητές θα παρακολουθήσουν και θα κάνουν εργασία σε περιπτώσεις τραυματισμών και προβλήματα υγείας, που πιθανόν να υπάρξουν από τις καιρικές συνθήκες, κυρίως ηλίαση. Στην υπηρεσία των αγώνων συμπεριλαμβάνεται και η Πολυκλινική του Πανεπιστημίου, με ώρες λειτουργίας από 08:00 έως 20:00, όπου θα αντιμετωπίζονται ελαφρά περιστατικά.

Σεμινάριο: Το καθιερωμένο σεμινάριο για θέματα υγείας στον αθλητισμό θα πραγματοποιηθεί, Δευτέρα 8 Ιουλίου, στο Πανεπιστήμιο και το θέμα θα είναι σχετικά με την αντιμετώπιση της ηλίασης και η εφίδρωση των αθλητών.

Φίλαθλοι: Οι φίλαθλοι δεν χρειάζονται διαπίστευση για την είσοδό τους στα γήπεδα, διότι η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους και οι φίλαθλοι μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τα δημόσια λεωφορεία.

Φύλαξη-Ασφάλεια: Τη φύλαξη και την ασφάλεια των χώρων και της διοργάνωσης την εγγυώνται η Κυβέρνηση του Γιβραλτάρ, η Βασιλική Αστυνομία και άλλες συναφείς υπηρεσίες.