Στο εδώλιο τρία άτομα για  24 κλοπές και διαρρήξεις στη Ρόδο

Ένας Γάλλος, ένας αλλοδαπός από το Αλγέρι και ένας Ροδίτης θα καθίσουν την ερχόμενη εβδομάδα στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου κατηγορούμενοι για περισσότερες από 24 κλοπές και διαρρήξεις σε δωμάτια ξενοδοχείων στον Αρχάγγελο, στην Ιαλυσό και στην πόλη της Ρόδου, από τα οποία αφαιρούσαν  κοσμήματα, χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και ό,τι άλλο έβρισκαν!

Οι τρεις κατηγορούμενοι εμφανίζονταν ως … τουρίστες στις «εξορμήσεις» τους και σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία και διαλεύκανε την υπόθεση τον Οκτώβριο του 2018, η αξία των κλοπιμαίων να ξεπερνά τις 25.000 ευρώ!

Η υπόθεση διαλευκάνθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου οι οποίοι και συνέλαβαν, το βράδυ της Παρασκευής 12 Οκτωβρίου 2018, τον 38χρονο Γάλλο, τον 19χρονο από το Αλγέρι και τον 33χρονο Ροδίτη.

Πιο συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν με αφορμή τις καταγγελίες που είχαν γίνει από ενοίκους ξενοδοχείων του νησιού μας, οι οποίοι όταν επέστρεφαν σε αυτά διαπίστωναν ότι τα πράγματά τους είχαν κάνει «φτερά»!
Έτσι, στο πλαίσιο εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας και συνδυαστικής αξιοποίησης στοιχείων που συλλέχθηκαν, προσδιορίστηκε ο τρόπος δράσης (modus operandi) που αφορούσε την κινητικότητα των δραστών, την επιλογή του στόχου τους, τη διαμονή τους και το προφίλ (profiling) της εγκληματικής τους ομάδας.

Όπως εξακριβώθηκε από τη μελέτη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της υπόθεσης, οι κατηγορούμενοι προσποιούμενοι τους παραθεριστές ενοικίαζαν αυτοκίνητα, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα και ακολούθως μετέβαιναν σε ξενοδοχεία όπου εντόπιζαν δωμάτια, των οποίων οι ένοικοι απουσίαζαν και αφού εισέρχονταν σε αυτά, αφαιρούσαν κουτιά ασφάλισης αντικειμένων (safe box), χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, προσωπικά αντικείμενα και ταξιδιωτικά έγγραφα.

Οι δράστες προσήχθησαν στις 12 Οκτωβρίου 2018 το απόγευμα από αστυνομικούς που χειρίζονται την υπόθεση και ακολούθησε έρευνα σε διαμέρισμα που διέμεναν, κατά την οποία βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν:

• 4 πλαστά δελτία ταυτότητας
• 2 πλαστά διαβατήρια
• 49 δισκία ναρκωτικών σκευασμάτων
• Πλήθος αντικειμένων που αποτελούν προϊόντα κλοπών:

Από την αποδόμηση της εγκληματικής τους δραστηριότητας διαπιστώθηκε ότι κατά το τελευταίο πεντάμηνο διέπραξαν συνολικά 24 κλοπές και διαρρήξεις από δωμάτια τουριστικών καταλυμάτων στον Αρχάγγελο, την Ιαλυσό και την πόλη της Ρόδου.

Υπολογίζεται ότι η συνολική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων και χρημάτων υπερβαίνει τις 25.300€
Σε βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για διεύθυνση και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες κλοπές και πλαστογραφία πιστοποιητικού κατ’ εξακολούθηση και παραπέμφθηκαν στην ανάκριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι τρεις απολογούμενοι, αρνήθηκαν τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται.

Πιο συγκεκριμένα, τόσο ο 38χρονος Γάλλος όσο και ο 19χρονος από το Αλγέρι παραδέχτηκαν μόνο μερικές από τις 24 κλοπές που τους καταλογίζονται (ο 19χρονος παραδέχτηκε μόλις δύο και ο Γάλλος ορισμένες) ενώ και οι δύο είπαν βρίσκονταν υπό την επήρεια ουσιών.

Επίσης ο 19χρονος επεσήμανε πως αναγκάστηκε να κάνει ακόμα και αυτές τις ελάχιστες κλοπές καθώς δεν έβρισκε δουλειά και προκειμένου να έχει χρήματα για να πάρει τη δόση του και να ηρεμήσει.

Σε ό,τι αφορά τον 33χρονο Ροδίτη, είπε πως ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση και συγκεκριμένα, πως γνωρίζονταν από παλιά με τον Γάλλο, και νομίζοντας ότι ο τελευταίος είχε αλλάξει, όταν του ζήτησε να τον φιλοξενήσει για λίγο σπίτι του δέχτηκε.

Ο Γάλλος ήταν δε αυτός, σύμφωνα με τον 33χρονο Ροδίτη, που έφερε στο σπίτι τον 19χρονο από το Αλγέρι και οι δύο μαζί διέμεναν  στο υπνοδωμάτιο που τους είχε παραχωρήσει, ενώ ο 33χρονος χρησιμοποιούσε τον καναπέ.

Ο ίδιος είπε πως δεν έμπαινε στο δωμάτιό τους, δεν γνώριζε τι είχαν εκεί και πράγματι έμεινε έκπληκτος κατά την έφοδο των αστυνομικών, καθώς πλέον το τελευταίο διάστημα πριν τη σύλληψή τους διέμενε στο πατρικό του.

Τελικά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα, ο 38χρονος Γάλλος και ο 19χρονος από το Αλγέρι είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι και πήραν το δρόμο για τη φυλακή, ενώ ο 33χρονος Ροδίτης είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Η δίκη τους προσδιορίστηκε να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 3 Απριλίου 2019 στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.