Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Λιμενικού Ταμείου Λέρου - Αγαθονησίου

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Λέρου αναφέρει τα εξής:

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2019, τελέστηκαν τα εγκαίνιά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέρου – Αγαθονησίου, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λέρου – Καλύμνου-Αστυπάλαιας κ.κ. Παΐσίου, ο οποίος τέλεσε και τον Αγιασμό, του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κου Νεκτάριου Σαντορινιού και του πρώην Υπουργού Ναυτιλίας κ Νησιωτικής Πολιτικής και υποψηφίου Ευρωβουλευτή κου Κουρουμπλή, του Επάρχου κου Θεμέλαρου Ιωάννη, της Προέδρου του ΔΣ, των Αντιδημάρχων, των Δημοτικών Συμβούλων και των Αρχών του νησιού μας.

Ο Δήμαρχος Λέρου στον χαιρετισμό που απηύθυνε, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους Υπουργούς τόσο για την παρουσία τους, όσο και για την καθοριστική συμβολή τους στην ίδρυση και λειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέρου, τόνισε την σπουδαιότητα της ίδρυσης και λειτουργίας του για το νησί της Λέρου, χαρακτηρίζοντας το ως μείζον αναπτυξιακό εργαλείο, που αποτελεί μία επιπλέον βοήθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, αφού μέσα από τις παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται άμεσα στους λιμένες μας, θα δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερα τουριστικά σκάφη να ελλιμενίζονται με περισσότερη ασφάλεια.

 

 

Συνεχίζοντας ο κ. Κόλιας, ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του, που από το 2011 μέχρι σήμερα συνεργάστηκαν από κοινού για την υλοποίηση αυτού του οράματος, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον αείμνηστο Βιρβίλη Θεολόγο πρώην Αντιδήμαρχο και μέλος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάτμου, ενώ συνεχάρη τους μοναδικούς υπαλλήλους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέρου κα Ηλία Μαρία και κο Φιλιππίδη Γεώργιο που εργάζονται με παράλληλα καθήκοντα, τονίζοντας ότι όταν υπάρχει θέληση για δουλειά και συνεργασία πετυχαίνουμε πάντοτε τους στόχους μας.

 

 

Τέλος, ο Δήμαρχος Λέρου ευχαρίστησε το Δήμαρχο Αγαθονησίου για τη συνεισφορά του στην ίδρυση λειτουργίας του ΔΗΛΙΤΑΛ.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός κος Σαντορινιος στη τοποθέτηση του ανέφερε τα εξής:

«Σήμερα κλείνει ένας κύκλος προσπαθειών για τον Δήμο Λέρου και τον Δήμο Αγαθονησίου. Ένα από τα μεγαλύτερα αιτήματα των τοπικών αυτών κοινωνιών είναι πλέον γεγονός: η ίδρυση του Λιμενικού Ταμείου Λέρου- Αγαθονησίου.

Τα λιμάνια είναι η καρδιά των νησιών, ζουν και αναπνέουν γύρω από αυτά. Για αυτό και η ενίσχυση των λιμένων αποτελεί αναπτυξιακή στρατηγική για τη Νησιωτικότητα, γιατί η βελτίωση των λιμενικών υποδομών, σχετίζεται άμεσα με την ενδυνάμωση της οικονομικής και κοινωνικής τους ζωής. Τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία αποτελούν απαραίτητο εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των λιμανιών και κανένα νησί δεν μπορεί να ελπίζει στην ανάπτυξη, χωρίς την ύπαρξη ΛΤ.

 

 

Με την απόφαση ίδρυσης του ΔΛΤ Λέρου- Αγαθονησίου, που λάβαμε σαν πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, είχαμε σαν στόχο ο νέος αυτός φορέας να αποτελέσει έναν πραγματικό μοχλό ανάπτυξης που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί σημαντικά λιμενικά έργα, τόσο για τα δυο αυτά νησιά, όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Η μέριμνα όμως της Κυβέρνησης για τα νησιά, δεν σταματά στο να εγκαινιάζει απλά μονάδες. Μέσω της συνεργασίας και εκμεταλλευόμενοι τα χρηματοδοτικά εργαλεία, επιδιώκουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα για τα νησιά, στα ΔΛΤ τις δυνατότητες να λειτουργήσουν προς το συμφέρον της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο των ευρύτερων νησιωτικών πολιτικών, έχουν ήδη εγκριθεί δυο χρηματοδοτημένα λιμενικά έργα, για το Αγαθονήσι, ενώ μέσα από το πρόγραμμα Φιλόδημος, πρόκειται να χρηματοδοτηθούν μελέτες για μεγάλα και σοβαρά έργα για τα λιμάνια και των δυο νησιών.

 

 

Επιπλέον, σύντομα θα υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο, που θα βασίζεται σε σχετική επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιά και θα αφορά τη θεσμική ενδυνάμωση των Λιμενικών Ταμείων, τη βελτίωση των υπηρεσιών τους, άλλα θα τους δίνει και τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να υλοποιούν καλύτερα τον σχεδιασμό τους».

Επίσης ο Υπουργός και υποψήφιος Ευροβουλευτής κος Κουρουμπλης ανέφερε ότι η λειτουργία του ΔΗΛΙΤΑΛ ήταν ένα διαχρονικό αίτημα της Δημοτικής Αρχής και θα αποδειχθεί σπουδαίος αναπτυξιακός μοχλός.

 

 

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΔΗΛΙΤΑΛ κος Μπίλλης Νεκτάριος ανέφερε ότι αυτή η ημέρα θεωρείται για το Δήμο μας, τη Λέρο και το νησί του Αγαθονησίου, ιστορική. Ο Δήμος Λέρου μεγαλώνει και αναπτύσσεται δεχόμενος για πρώτη φορά στην ιστορία του, το δικό του Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Παράλληλα ευχαρίστησε το Δήμαρχο και του Δημοτικούς Συμβούλους για την τότε πρωτοβουλία τους να συσταθεί το ΔΗΛΙΤΑΛ, ενώ, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τους υπαλλήλους και όλους όσους συνεργάζονται με το νέο νομικό πρόσωπο του Δήμου μας.