Νέα πρόκληση από Τούρκο βουλευτή: “Η Ελλάδα εισβάλλει στα νησιά μας”

Νέα πρόκληση από Τούρκο βουλευτή: “Η Ελλάδα εισβάλλει στα νησιά μας”

Νέα πρόκληση από Τούρκο βουλευτή: “Η Ελλάδα εισβάλλει στα νησιά μας”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 424 ΦΟΡΕΣ

Νέα πρόκληση από την Τουρκία με τον Tούρκο βουλευτή, Φαχρετίν Γιοκούς, του εθνικιστικού κόμματος (Καλό Κόμμα) της Μεράλ Ακσενέρ, να ισχυρίζεται -με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα στο Αγαθονήσι- πως η Ελλάδα «έχει εισβάλει παράνομα σε νησιά της Τουρκίας» και γι’ αυτό το λόγο απαιτεί από την κυβέρνηση Ερντογάν να «πράξει το καθήκον της».

Ο Tούρκος βουλευτής Ικονίου επαναφέρει τη γνωστή θεωρία των ακραίων και εθνικιστών της γείτονος, ότι δηλαδή η Ελλάδα κατέχει παράνομα 18 νησιά στο Αιγαίο τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο προκλητικό ισχυρισμό, είναι…τουρκικά.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Tούρκου βουλευτή δημοσιεύονται στην εφημερίδα Yenicag που απηχεί τις απόψεις του «Καλού Κόμματος» της Ακσενέρ αλλά και στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Συγκεκριμένα, ο Γιοκούς ισχυρίζεται πως 18 νησιά, τα περισσότερα βραχώδη, έχουν καταληφθεί από την Ελλάδα. Και συνεχίζει το ίδιο προκλητικά λέγοντας πως «η Τουρκία παραμένει σιωπηλή στο θέμα της κατάληψης των νησιών από τους Έλληνες παρά τα όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο. Ένα κράτος χάνει τα κυριαρχικά του δικαιώματα αν σιωπά για την παραβίαση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων. Καλούμε την κυβέρνηση να κάνει το καθήκον της».

Μάλιστα, ο Φαχρετίν Γιοκούς σχολίασε και την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι ανήμερα της 25ης Μαρτίου αναφέρο-ντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός γιόρτασε την Εθνική Επέτειο «στο Αγαθονήσι, το οποίο ανήκει στην Τουρκία. Ο Έλληνας Πρωθυπουργος το έκανε αυτό χωρίς να πάρει την άδεια από την Τουρκία».

Υπενθυμίζεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η τουρκική αντιπολίτευση ανακινεί αυτό το θέμα και εγκαλεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για υποχωρητικότητα. Συχνά πυκνά αυτόν τον ισχυρισμό περί κατάληψης 18 νησιών από την Ελλάδα διατυπώνουν οι Κεμάλ Κιλιντσάρογλου και Μεβλέτ Μπαχτσελί.

Ανησυχία στην κυβέρνηση
Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να παίζει εθνικιστικά παιχνίδια με αφορμή τις εκλογές που έρχονται, όμως, αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο.
Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Παναγιώτη Ρήγα, το πρωί της Πέμπτης, ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο την ανησυχία που επικρατεί στη χώρα.
«Με την αδυναμία στην οποία βρίσκεται η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας και την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας, είναι πολύ επικίνδυνο να συμβεί αυτό που λέμε ‘ατύχημα’, δημιουργώντας προβλήματα και στις δύο χώρες», δήλωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Θέλει προσοχή πολλή, δεν μπορεί οι Τούρκοι να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, δεν συμβάλλουν στην καλή γειτονία», ανέφερε ο κ. Ρήγας, συμπληρώνοντας ότι «τα όποια δικαιώματα της Τουρκίας αναγνωρίζονται από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Ό,τι τα υπερβαίνει θα απαντάται από την Ελλάδα, η οποία προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει ενδοτική στάση από την πλευρά της Ελλάδας. Η κατάσταση απαιτεί ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους και φυσικά δεν χρειάζονται ‘κορώνες’ από διάφορους», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αναφέρεται στις δηλώσεις του Ευάγγελου Αποστολάκη.

Το ίδιο και ο υπουργός
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις, στο ίδιο μήκος κύματος, του υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις. «Ανησυχούμε βέβαια για την πρόκληση ενός ατυχήματος, το οποίο θα έχει ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Δηλαδή μπορεί να προκληθεί μία κλιμάκωση την οποία δεν μπορείς να ελέγξεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την Ουάσιγκτον που βρέθηκε ο κ. Αποστολάκης, χαρακτήρισε «χοντρή πατάτα» των Τούρκων την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρωθυπουργό από τουρκικά μαχητικά.

Σε κάθε περίπτωση, το να βγαίνει σύσσωμη η ηγεσία του Πενταγώνου και να «ανησυχεί» για την πιθανότητα «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίου, είναι εξίσου… ανησυχητικό με τις πολεμικές κραυγές του Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των δημοτικών εκλογών.
Κι έρχονται σε συνέχεια της «πατριωτικής ομιλίας» του Αλέξη Τσίπρα από το Αγαθονήσι ο οποίος ειρωνεύτηκε τους Τούρκους και δήλωσε έτοιμος ακόμη και κολυμπώντας να πάει στα ελληνικά νησιά.

Γεννά, πάντως, σοβαρά ερωτήματα η στάση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης. Ενδεχομένως, η πίεση που αισθάνεται το Μαξίμου λόγω του «Βατερλώ» με το Μακεδονικό, να αναγκάζει τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να κρατούν μια πιο δυναμική στάση έναντι της Άγκυρας προκειμένου να μη χαρακτηριστούν «ενδοτικοί» και με την Τουρκία.

Η ζημιά που έχει κάνει η συμφωνία των Πρεσπών αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις και θα ήταν ό,τι χειρότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο δρόμο προς τις κάλπες να δείχνει αδύναμη απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Από την άλλη, το ερώτημα που τίθεται είναι αν πράγματι υπάρχει κίνδυνος «θερμού» επεισοδίου. Την απάντηση αυτή δεν μπορεί να τη δώσει κανείς με σαφήνεια, ωστόσο, η… υπερδραστηριοποίηση των τουρκικών αεροσκαφών με υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και με συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού FIR όλα θα μπορούσαν να συμβούν.

Ομοίως και στο Αιγαίο υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής με τουρκικά σκάφη, ειδικά από τη στιγμή που η Τουρκία «παίζει» παιχνίδια κυριαρχίας, με τον Ερντογάν να απευθύνεται στο εσωτερικό της χώρας του και να θέλει να ενισχύσει το εθνικιστικό συναίσθημά τους προκειμένου με αυτό να ψηφίσουν κι όχι με βάση τα οικονομικά προβλήματα που έχουν.
(πηγή: in.gr)

Διαβάστε ακόμη

Ενδοοικογενειακή βία: 831 συλλήψεις σε 1.496 περιστατικά το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου

Γ. Νικητιάδης: Στις ευρωεκλογές ο λαός θα απαντήσει για το «καλάθι του νονού» κ. Σκρέκα

«Καλάθι των νονών»: Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

Μητσοτάκης: Ιδρύεται Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα ελληνικά νησιά

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ, ανακοινώθηκε και ο Μπελέρης -Μητσοτάκης: Στείλτε μήνυμα σταθερότητας

Γιάννης Φέρτης: Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο μεγάλος ηθοποιός

Γ. Νικητιάδης: «Οι φιέστες της ΝΔ κατά της ακρίβειας γκρεμίζονται στα ταμεία των σούπερ μάρκετ»

Σχολική βία: Οι άξονες του εθνικού σχεδίου για την αποβολή του bullying