Προβλήματα στην Κάσο λόγω των βροχοπτώσεων

Αρκετά προβλήματα προκλήθηκαν από την κακοκαιρία στο νησί της Κάσου. Την κατάσταση περιγράφει με επιστολή του προς την περιφέρεια, την αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου και το επαρχείο Καρπάθου-Κάσου, ο αντιδήμαρχος Κάσου κ. Ιωάννης Νικολάου, αναφέροντας τα εξής:

«Σας γνωστοποιούμε ότι μετά τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις του Μαρτίου 2019, χθες 28 του μηνός, μετά από πολύωρες βροχοπτώσις κατά τη διάρκεια της ημέρας και τη σφοδρή καταιγίδα κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα 29 Μαρτίου το νησί της Κάσου πλήττεται από έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία επί του παρόντος είναι σε εξέλιξη και αναμένεται επιδείνωση μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου 30 Μαρτίου.

Πλήρη αναφορά των καταστροφών θα έχουμε με το πέρας της κακοκαιρίας. Αυτή τη στιγμή υπερχείλισαν οι χείμαρροι της Κάσου, Σκυλλάς, Φράχτης, Χέλατρος και Εμπασιά με αποτέλεσμα ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Πιο συγκεκριμένα:
1. Στο οδικό δίκτυο προς Χαδιές-Χέλατρο  υπάρχουν κατολισθήσεις με φθορές και υποσκαφές στο οδόστρωμα.
2. Η παραλία της Χελάτρου έχει καλυφθεί με φερτά και έχουν σχηματιστεί λάκκοι από την τεράστια ποσότητα νερού που κατέβασε ο χείμαρρος.
3. Έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές σχεδόν στο σύνολό τους όλοι οι αγροτικοί δρόμοι με αποτέλεσμα να μην είναι προσβάσιμες:
• Οι κεντρικές δεξαμενές νερού από τις οποίες τροφοδοτείται με νερό όλο το νησί
• Δεν υπάρχει πρόσβαση στη χωματερή
• Δεν υπάρχει πρόσβαση στις γεωτρήσεις Σκυλλά (σε περίπτωση βλάβης θα μείνει το νησί χωρίς νερό).
• Δεν υπάρχει πρόσβαση σε αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες με αμνοερίφια τα οποία χρήζουν καθημερινής φροντίδας.
4. Σε πολλά σημεία της περιφερειακής οδού υπάρχουν υποσκαφές στο οδόστρωμα και περιορισμένης έκτασης κατολισθήσεις.
Με τα πενιχρά τεχνικά μέσα του Δήμου όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι δυνατόν να γίνει αποκατάσταση των ζημιών, θα χρειαστεί εκμίσθωση συνεργείων-μηχανημάτων και εργατών.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι παραπάνω φθορές που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών.

Ο αντιδήμαρχος Ηρωικής Νήσου Κάσου
Ιωάννης Ν. Νικολάου».