Kραυγή απόγνωσης  για την υγεία στη Νότια Ρόδο

«Κραυγή απόγνωσης» προς κάθε αρμόδιο απευθύνουν για ακόμα μία φορά οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου αφού παρά τις προσπάθειες και τις κινητοποιήσεις τους εδώ και χρόνια, η κατάσταση στον τομέα της παροχής υπηρεσιών Υγείας στην περιοχή τους παραμένει ίδια ενώ οι συνθήκες στην πλέον αναπτυσσόμενη περιοχή του νησιού γίνονται όλο και πιο απαιτητικές και ο πληθυσμός αυξάνεται.

Χθες το πρωί, λοιπόν, εκπρόσωποι της Επιτροπής αγώνα κατοίκων Νότιας Ρόδου, μετέβησαν στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όπου και παρέδωσαν σχετικό ψήφισμα με τα αιτήματά τους, με πεντακόσιες υπογραφές, ζητώντας να προωθηθεί στο Υπουργείο Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι το 2017 σε ανάλογη κίνηση είχαν συγκεντρώσει χίλιες υπογραφές.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν αργότερα στο Δημαρχείο, για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, περιέγραψαν με δραματικούς τόνους την ίδια και απαράλλαχτη κατάσταση για την οποία απ’ ό,τι φαίνεται, διαχρονικά, η Κεντρική Διοίκηση κωφεύει ή αδυνατεί να βρει μια λύση.

Για την κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου στον πιο ευαίσθητο τομέα της ζωής τους, μίλησαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής αγώνα, κ.κ. Νίκος Φραντζής και Βασίλης Μανωλάκης.

Καταρχήν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές Υγείας της περιοχής είναι γνωστά…και διαχρονικά. Σύμφωνα με τον κ. Φραντζή, είναι η υποστελέχωση, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στον τομέα της υγείας και την υποχρηματοδότηση. Ο ίδιος έβαλε τη διάσταση που όλοι γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια, ότι δηλαδή η Νότια Ρόδος είναι μία περιοχή που αναπτύσσεται αφού χτίζονται συνεχώς νέες ξενοδοχειακές μονάδες, οπότε αυξάνεται ο πληθυσμός της ραγδαία. Έξι με επτά μήνες το χρόνο η περιοχή έχει χιλιάδες εργαζόμενους και επισκέπτες και ο πληθυσμός της ξεπερνάει τις δεκαπέντε χιλιάδες. Την ίδια στιγμή, η μόνη δομή Υγείας, που είναι το Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΙ) Γενναδίου, βασίζεται μόνο σε αγροτικούς γιατρούς οι οποίοι έρχονται και πολλές φορές όταν φεύγει κάποιος, μέχρι να ξαναβγεί η προκήρυξη, η θέση μένει κενή.

Το θέμα είναι, όμως-συνέχισε ο κ. Φραντζής-ότι αυτοί οι αγροτικοί γιατροί δεν επαρκούν για να καλύπτονται όλες οι εφημερίες και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χιλιάδες περιστατικά που λαμβάνουν χώρα, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές και να κινδυνεύουν να χαθούν και άλλες, όπως είπε. Μάλιστα, ενδεικτικά ανέφερε ότι, πέρυσι, το ΠΙ Γενναδίου είχε έξι χιλιάδες περιστατικά, τη στιγμή που το Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου είχε τρεις χιλιάδες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου διαμαρτύρονται και θύμισε ο κ. Φραντζής: Το 2014 είχαν γίνει κινητοποιήσεις, είχαν κατέβει οι κάτοικοι στην πόλη της Ρόδου και είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες υπογραφές. Το 2016 στις αγροτικές κινητοποιήσεις τέθηκαν πάλι τα αιτήματα της Υγείας, το 2017 μαζεύτηκαν χιλιάδες υπογραφές. Πέρυσι, το 2018, η Επιτροπή Αγώνα κατοίκων έστειλε υπόμνημα στο Υπουργείο Υγείας και το κοινοποίησε στην Περιφέρεια και τον Δήμο.

Όπως λένε, παρά τις συνεχείς τους κινητοποιήσεις, βλέπουν ότι οι κυβερνήσεις διαχρονικά αλλά και προκλητικά αδιαφορούν και δεν προκηρύσσουν θέσεις ούτε νοσηλευτών ούτε διασωστών του ΕΚΑΒ που είναι τόσο απαραίτητες, αφήνοντας όλη την ευθύνη σε κάποιους αγροτικούς γιατρούς που, βέβαια, καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες αλλά μόλις έχουν τελειώσει τη σχολή τους και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα περιστατικά και την τόση ένταση.

Έτσι, αυτό που ζητούν άμεσα από την κυβέρνηση είναι να προκηρύξει θέσεις νοσηλευτών και διασωστών του ΕΚΑΒ αφού ναι μεν υπάρχει ασθενοφόρο στην περιοχή, αλλά χρειάζεται προσωπικό για να το στελεχώσει, όπως και θέσεις μόνιμων, ειδικευμένων, γιατρών και οι αγροτικοί απλά να είναι επικουρικοί.

Όσο για τις επόμενες κινήσεις τους, όπως είπε ο κ. Φραντζής, θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους το επόμενο διάστημα και στις 20 Απριλίου καλούν σε συνέλευση όλους τους κατοίκους της Νότιας Ρόδου για να πάρουν αποφάσεις από κοινού για το πως θα συνεχίσουν.

Αυτή τη στιγμή, στο Π.Ι. Γενναδίου υπάρχουν δύο αγροτικοί γιατροί αφού ο αγροτικός γιατρός της Καταβιάς έφυγε και εκείνος της Απολακιάς (σ.σ. οι οποίοι κάνουν επίσης εφημερία στο ιατρείο) έχει πάει στο Κ.Υ. Έμπωνα και έχουν μείνει μόνο δύο στη Νότια Ρόδο. Έτσι, καλύπτονται με διάφορες άλλες λύσεις από τη γύρω περιοχή. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι, υπάρχουν μέρες κατά τις οποίες δεν υπάρχει κανένας γιατρός και πρόκειται για μία περιοχή που η μέση χιλιομετρική απόσταση είναι 80 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα επείγον περιστατικό, όπως ένα έμφραγμα ή αν τσιμπήσει μία μέλισσα έναν αλλεργικό κτλ., υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην προλάβει να φθάσει στο Νοσοκομείο της Ρόδου, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Όπως λένε χαρακτηριστικά, από το 2014 τουλάχιστον που πραγματοποιούν κινητοποιήσεις, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, καμία ενέργεια από την Κεντρική Διοίκηση αλλά ούτε και κάποια συνάντηση με αρμοδίους παρά μόνο οι ίδιοι έχουν στείλει τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση πολλές φορές. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 επισκέφθηκε τη Ρόδο ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ και εξέθεσαν και στον ίδιο το πρόβλημα. Ωστόσο, από την Κεντρική Διοίκηση επικαλούνται δημοσιονομικούς λόγους.

Από το Δήμο και την Περιφέρεια τους έχουν δεχθεί οι αρμόδιοι ενώ το θέμα έχει έρθει και στο δημοτικό συμβούλιο που πήρε απόφαση να πιέσει την κυβέρνηση και να της αποστείλει στα αιτήματά τους, όμως επίσημα η δεν έχουν πάρει καμία απάντηση από το Κέντρο για τους λόγους που δεν γίνονται προσλήψεις, όπως τονίζουν.

Όπως είπε ο κ. Μανωλάκης, υπήρχε ένας γιατρός Γενικής Ιατρικής πριν τρία χρόνια, ο οποίος έχει φύγει και ιδιωτεύει πλέον στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, το ΠΙ εξυπηρετείται μόνο από αγροτικούς γιατρούς και εθελοντές ενώ βάσει νόμου έπρεπε να στελεχώνεται τουλάχιστον από δύο επικουρικούς γιατρούς γενικής ιατρικής. Η αιτιολογία που προβάλουν οι αρμόδιοι είναι ότι ενώ προκηρύσσονται θέσεις δεν επιδεικνύεται ενδιαφέρον από γιατρούς.

Πάντως, στο σημείο αυτό, ο κ. Φραντζής σημείωσε ότι ενώ προκηρύσσουν θέσεις γιατρών δεν προκηρύσσουν θέσεις νοσηλευτών ή διασωστών του ΕΚΑΒ που εκεί γνωρίζουν ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και θα γίνουν προσλήψεις. Επίσης, όπως τους έχουν πει και κάποιοι γιατροί, είναι και το ζήτημα πως θα έρθει ένας γιατρός σε ένα ιατρείο απομακρυσμένο, με αυτούς τους μισθούς και ενώ γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν νοσηλευτές, δεν υπάρχει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ κτλ.  Όσο αφορά στη θερινή περίοδο, δεν υπάρχει καμία ενίσχυση και η κατάσταση παραμένει ίδια.

Ως παράδειγμα μάλιστα, ενδεικτικό, ανέφερε ότι εκεί υπάρχει ένας υπάλληλος του Δήμου ο οποίος εθελοντικά δέχεται να μένει το βράδυ με τους αγροτικούς γιατρούς γιατί και οι ίδιοι δεν κάθονται μόνοι τους να κάνουν εφημερία το καλοκαίρι και ειδικά οι γυναίκες αφού έχει πολύ κόσμο μέσα στη σεζόν, πολλά περιστατικά, μεθυσμένους κτλ. Δηλαδή, το ιατρείο υπάρχει αυτή τη στιγμή λόγω του ότι κάποιοι άνθρωποι, εθελοντικά, προσφέρουν υπηρεσίες που δεν είναι της αρμοδιότητάς τους, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Μανωλάκης, είπε ακόμη ότι αίτημά τους είναι η αναβάθμιση του Π.Ι. σε Κ.Υ, κάτι όμως που, αυτή τη στιγμή, προσκρούει στις απαιτήσεις του νόμου που δεν δικαιολογεί ΚΥ σε μία περιοχή με μόνιμους κατοίκους περίπου πέντε χιλιάδες. Σήμερα, όμως, τα κριτήρια που τέθηκαν εκείνη την εποχή, έχουν πλέον ξεπεραστεί για τη Νότια Ρόδο αφού το καλοκαίρι οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, εκτός από τους τουρίστες, είναι πάνω από 15 χιλιάδες.