Μαθημένος στις μεγάλες διοργανώσεις ο ΝΟΡ

Ο Ναυτικός Όμιλος Ρόδου (ΝΟΡ) συνδιοργάνωσε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας   το σπουδαιότερο ετήσιο αγώνα  αγωνιστικής Ιστιοπλοΐας στο Αιγαίο,  στη Ρόδο από 22 ως και 25 Μαρτίου.

Τα θετικά σχόλια από  τη διεξαγωγή του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Laser RDL (OPEN) του 2018, από τους συμμετέχοντες αθλητές, προπονητές, συνοδούς αλλά και με τις διαπιστώσεις που είχαν καταθέσει  παράγοντες της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας στη Διοίκηση,  που είχαν  επισκεφτεί την Πόλη μας και αξιολόγησαν τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του ΝΟΡ, οδήγησαν στην ανάληψη του Περιφερειακού πρωταθλήματος Ιστιοπλοΐας.

Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία ανέθεσε τη διοργάνωση του Περιφερειακού Πρωταθλήματος Νήσων Αιγαίου και Κρήτης, από  22 έως 25 Μαρτίου, για σκάφη τύπου optimist και laser 4,7. Δικαίωμα  συμμετοχής  σε  αυτούς  τους αγώνες είχαν  αθλητές/τριες  που  έχουν    γεννηθεί από το 2004 και μετά για την      κατηγορία optimist και από το 2002 και μετά για την κατηγορία LASER 4.7. Στον αγώνα  συμμετείχαν  συνολικά εκατόν πενήντα έξι  (156) αθλητές με τους προπονητές τους   και τις επιτροπές διεξαγωγής των αγώνων  και οι Επιτροπές Ενστάσεων.  

Από τον αγώνα αυτό και από αυτούς που θα ακολουθήσουν, θα προκύψουν  οι αθλητές που θα προκριθούν για τις  προεθνικές  ομάδες  των  ανωτέρω  κατηγοριών.  

Ο  αριθμός  των  αθλητών  ήταν ανάλογος με τον αριθμό των συμμετεχόντων αθλητών ανά περιφέρεια. Από όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας, οι αθλητές  που  θα  προκριθούν για τις  προεθνικές  ομάδες θα είναι 120 αθλητές/τριες   στην  κατηγορία optimist και 80 αθλητές/τριες στην κατηγορία   LASER 4.7 οι οποίοι θα προκύψουν από  τα  τελικά  αποτελέσματα  των  περιφερειακών πρωταθλημάτων  του  2019.

Την πρώτη  ημέρα των αγώνων οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές για την διεξαγωγή ιστιοδρομιών. Διεξήχθηκαν τρεις (3) ιστιοδρομίες και όλοι σχεδόν οι αθλητές κατόρθωσαν να τερματίσουν εντός  του  απαιτούμενου χρόνου.

Τη δεύτερη μέρα  οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν δυσκόλεψαν τον πρόεδρο της Επιτροπής αγώνων να διεξαγάγει ιστιοδρομίες λόγω του υπερβολικά δυνατού ανέμου, που οι ριπές του ξεπερνούσαν τα 30 knots και για λόγους ασφαλείας εγκατέλειψε την προσπάθειά του και επέστρεψαν οι αθλητές με τη συνοδεία των προπονητών τους και των φουσκωτών σκαφών των επιτροπών με ασφάλεια στη στεριά.

Την τρίτη μέρα, 25 Μαρτίου,  έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει μια ιστιοδρομία για να είναι έγκυρος ο αγώνας. Για το λόγο αυτό και για το ότι οι αθλητές έπρεπε να επιστρέψουν περίπου στις 12:00 ώρα για να γίνει η τελετή λήξης και να απονεμηθούν τα έπαθλα στους νικητές για να αναχωρήσουν με το πλοίο της Blue Star στις 16:00.

Οι καιρικές συνθήκες όμως πάλι δυσκόλεψαν τις επιτροπές να διεξαγάγουν ιστιοδρομίες αρχικά λόγω δυνατού ανέμου και στη συνέχεια λόγω άπνοιας. Επειδή όμως έπρεπε να γίνει τουλάχιστον μια ιστιοδρομία ακόμη για να είναι έγκυρος ό αγώνας και να μην χρειαστεί να διεξαχθεί πάλι σε άλλες ημερομηνίες επιλέχθηκε να δοθεί λίγος χρόνος μέχρι να δυναμώσει ο αέρας και να δημιουργηθούν συνθήκες διεξαγωγής ιστιοδρομιών χάνοντας την αναχώρηση αυτή την ημέρα επιβαρυνόμενοι οι συμμετέχοντες με μια επί πλέον διανυκτέρευση.

Τελικά ο καιρός έκανε το χατίρι στους διοργανωτές και διεξήχθηκαν δυο επί πλέον ιστιοδρομίες  ώστε να μπορέσουν οι αθλητές να πετάξουν τη χειρότερή τους ιστιοδρομία.

Οι όμιλοι που συμμετείχαν ήταν: 
1. Ν.Ο. Νάουσας Πάρου  «ΝΑΙΑΣ» με 6 αθλητές
Ι.Ο Ηρακλείου Κρήτης με 10 αθλητές
Ι.Ο. Αγίου Νικολάου με 10 αθλητές
Ν.Ο. Πάρου  με 20 αθλητές
Ι.Ο. Χανίων με 10 αθλητές
Ν.Ο. Αντιπάρου με 8 αθλητές
Ν.Ο. Άνδρου με 15 αθλητές
Ν.Ο. Σύρου με 17 αθλητές
Ν.Ο. Χίου με 15 αθλητές
Ν.Ο. Χανίων με 4 αθλητές
Ν.Ο. ΚΩ με 8 αθλητές
Ναυταθλητικός Όμιλος Γαζίου Κρήτης   με 14 αθλητές
Ν.Ο Καρδαμύλων με 5 αθλητές
Ν.Ο. Ρόδου με 12 αθλητές  

Αποτελέσματα  OPTIMIST
Γενική βαθμολογία

Σκουλούδη Μαρία Ν.Ο. ΧΙΟΥ
Ζήσης Θεοφάνης Ν.Ο. ΧΙΟΥ
Χρούνεβενεχ Βαν ντερ Βάιντεν  Ν.Ο. ΧΙΟΥ 

Αγόρια:
Ζήσης Θεοφάνης Ν.Ο. ΧΙΟΥ
Θεοδωράκης Θεμιστοκλής Ν.Ο. ΧΙΟΥ
Μπάτης Ζαννής Ν.Ο. ΑΝΔΡΟΥ

Κορίτσια:
Σκουλούδη Μαρία Ν.Ο.Γ.Κ.
Χρούνεβενεχ Βαν ντερ Βάιντεν  Ν.Ο. ΧΙΟΥ 
Καραολάνη Σοφία Ν.Ο. ΑΝΔΡΟΥ

11ΧΡΟΝΑ ΑΓΟΡΙΑ
Βατάκης Γεώργιος Ν.Ο. ΧΙΟΥ
Κυπραίος Γεώργιος Ν.Ο. ΠΑΡΟΥ
Καλιβρούσης Γεώργιος Ν.Ο. ΑΝ

11ΧΡΟΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ
Μπάτη Λεμονιά Ν.Ο. ΑΝΔΡΟΥ
Αναστασίου Θεανώ Ν.Ο. ΧΙΟΥ
Μιχαήλ Αντωνία  Ν.Ο. ΣΥΡΟΥ

LASER  4,7 
ΓΕΝΙΚΗ:

Αναδιώτης Κωνσταντίνος Ν.Ο. ΧΙΟΥ
Βαλμάς Νικόλαος Ν.Ο. ΑΝΔΡΟΥ
Βλαχάκη Βάσω Ν.Ο.Γ.Κ

ΑΓΟΡΙΑ
Αναδιώτης Κωνσταντίνος Ν.Ο. ΧΙΟΥ
Βαλμάς Νικόλαος Ν.Ο. ΑΝΔΡΟΥ
Κοζωνάκης Νικόλαος Ν.Ο. ΧΑΝΙΩΝ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ
Βλαχάκη Βάσω Ν.Ο. Γαζίου Κρήτης
Καραουλάνη Ελίζα Ν.Ο. ΑΝΔΡΟΥ
Βάγιου Ζωή  Ι.Ο. Ηρακλείου Κρήτης.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ειδικά ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του ΝΟΡ αναλαμβάνοντας τα έξοδα της διοργάνωσης.

Με τον τρόπο αυτό δόθηκε η ευκαιρία στα  νεαρά ηλικιακά παιδιά, (αγόρια και κορίτσια)   να συμμετάσχουν σε ναυταθλητικές δραστηριότητες με στόχο, μεταξύ άλλων, την πρόσβαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό σε  όλες τις κοινωνικές ομάδες και τη δυνατότητα συμμετοχής όλων και τη συνεργασία για την προαγωγή της πολιτιστικής δράσης στη Ρόδο μας.

Στις προτεραιότητες είναι ακόμη τα αθλητικά σωματεία  να προσεγγίσουν  και να αξιοποιήσουν  τη νεολαία, στους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, τις εθελοντικές ομάδες αλλά και κάθε μονάδα που θέλει ως εθελοντής να προσφέρει.

Σε μία εποχή, που οι διακρίσεις κάθε μορφής είναι αρκετά έντονες, ο πολιτισμός, η πολιτιστική και αθλητική παιδεία, μπορεί να αναδειχθεί ως το πλέον αποτελεσματικό μέσο για την άρση των διακρίσεων και των ανισοτήτων και την αποφυγή της περιθωριοποίησης κοινωνικών ομάδων.

Η Blue Star Ferries ήταν ο μέγας χορηγός σε όλες τις Ναυταθλητικές δραστηριότητες των Ναυτικών Ομίλων του Αιγαίου, δίνοντας τη δυνατότητα με την έκπτωση που παρείχε για τη μετακίνηση αθλητών, προπονητών, οχημάτων, τρέιλερ και φουσκωτών  να συμμετάσχουν σε επίσημες διοργανώσεις.