Έντονη κριτική στη δημοτική αρχή για την εικόνα της Ρόδου

Κριτική για την εικόνα που παρουσιάζουν, λίγο πριν από την έναρξη της νέας σεζόν, ορισμένες περιοχές της Ρόδου δέχθηκε η Δημοτική Αρχή κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη το βράδυ.

Την αρχή έκανε με την τοποθέτησή του ο Αντιπρόεδρος του δ.σ., μέλος της μείζονος μειοψηφίας, κ Σάκης Στάγκας, ο οποίος μίλησε για πλημμελή καθαριότητα στην περιοχή της Ιαλυσού, την ίδια στιγμή, όπως είπε, που η θερινή περίοδος έχει μειωθεί και κατ’ επέκτασιν  έχουν μειωθεί και οι υπηρεσίες κατά 30%. Παράλληλα-συνέχισε-σε όλη την πόλη της Ιαλυσού και σε άλλα σημεία στο νησί υπάρχει πρόβλημα επειδή δεν έχει ξεκινήσει η σάρωση ενώ το ίδιο συμβαίνει με τα πλυντήρια κάδων και τα κοντέινερ για τα ογκώδη αντικείμενα.

Αμέσως, τον λόγο πήρε, βέβαια, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, κ. Μιχάλης Παλαιολόγου, ο οποίος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ήδη έχει δώσει εντολή στον ανάδοχο, επειδή υπάρχει μία καθυστέρηση στις διαδικασίες, να ξεκινήσει η σάρωση από αύριο, 1η Απριλίου, ώστε να ανταποκριθούμε στο άνοιγμα της σεζόν.

Σχετικά με τα ογκώδη αντικείμενα, είπε ότι σ’ αυτή τη σύμβαση δεν είχαν συμπεριλάβει press container και έτσι η αποκομιδή τους γίνεται με ανοιχτό φορτηγό. Ακόμη, η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, κα Λίτσα Κρεμαστινού, καταρχήν, τόνισε ότι φέτος είχαμε αρκετές βροχοπτώσεις και ότι για τρεις περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Ιαλυσός, έχουν αναθέσει τις εργασίες για το πράσινο σε εργολάβο ο οποίος θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες.
Παρέμβαση έκανε και το μέλος της μείζονος, κα Μαρία Καραγιάννη, η οποία θέλησε ν’ αναφερθεί σε ένα σοβαρότατο θέμα, όπως είπε, που αντιμετωπίζουν στα Κολύμπια και ενώ από την περασμένη Πέμπτη άνοιξαν ξενοδοχεία στην περιοχή. «Το “θα τα φτιάξουμε και ενόψει της τουριστικής περιόδου”, μάλλον έχουμε κινηθεί πάρα πολύ αργά».

Στο σημείο τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης, ο οποίος είπε ότι εκεί η ΔΕΥΑΡ εκτελεί ένα έργο πολύ σημαντικό για την περιοχή και τα ξενοδοχεία και ασκούν πιέσεις στον ανάδοχο για να τελειώσει όσο γίνεται πιο γρήγορα ωστόσο δεν μπορούν…να κάνουν και θαύματα, όπως είπε χαρακτηριστικά. Έτσι, η εργολαβία είναι σε εξέλιξη αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν το έργο και να το συνεχίσουν μετά την τουριστική περίοδο, γι’ αυτό ζήτησε λίγη υπομονή καθώς είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί ώστε να αποφύγουμε κάποια περιπέτεια το καλοκαίρι με το θέμα του νερού.

Απαντώντας και ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ξεκίνησε λέγοντας ότι είναι καλοδεχούμενα τα όσα σημείωσαν τα μέλη του δ.σ. για την προετοιμασία της περιόδου αυτής, είναι κάτι που γίνεται κάθε χρόνο, όμως είπε ότι πρέπει να πάρουμε υπόψη και την παράμετρο ότι την 1η Απριλίου με βάσει προγραμματισμό οι υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου ξεκινούν συντονισμένα. Ο λόγος που δεν γίνεται ένα μήνα νωρίτερα είναι ότι από τη μια είχαμε αρκετές βροχές φέτος και προβλέπεται και τις επόμενες ημέρες.

Μία παράμετρος είναι και η προθεσμία των έργων και επανέλαβε ότι υπάρχει η λίστα με τα 75 δημοπρατημένα έργα και στις 14 Απριλίου που θα έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το 75% των συμβάσεων θα δουν ποια έργα εκτελούνται πάνω στο νησί και αυτό γίνεται γιατί τώρα ωρίμασαν οι γραφειοκρατικές συνθήκες ενώ οι ημερομηνίες είναι ανελαστικές. Ακόμη, δεν παρέλειψε να πει ότι όλοι ο κάτοικοι έχουμε μία αντίληψη όπως για τα έργα στο Μαντράκι, που το Νοέμβριο τους έλεγαν για τη λιτανεία του Κωνσταντίνου του Υδραίου, μετά ακολούθησαν οι γιορτές και στη συνέχεια οι εκπτώσεις και δεν έπρεπε ο Δήμος να ενοχλήσει τους εμπόρους   και, βέβαια, μετά ανοίγει η σεζόν ενώ αναφέρθηκε και στις πιέσεις που ασκεί προς τους εργολάβους και στις παρεμβάσεις που έχει κάνει για να μπορούν να δουλέψουν και Κυριακή.

Είναι τέτοια η λειτουργία της πόλης που αυτά τα θέματα θα τα έχουμε, είπε ακόμη ο Δήμαρχος, και ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν 22 ασφαλτοστρώσεις στην πόλη. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι άλλο πράγμα να λες αργήσαμε και άλλο να κουμαντάρεις πώς προχωρούν οι διαγωνισμοί, οι υπηρεσίες και οι εργολαβίες.

Απάντηση, όμως, θέλησε να δώσει και ο Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Πόκκιας λέγοντας ότι καλώς υπάρχει ένας προβληματισμός για την έναρξη της σεζόν, και ιδιαίτερα οι καθαρισμοί δεν μπορούν να γίνουν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Ιδιαίτερα για τα Κολύμπια, θέλησε να πει ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι καθαρισμοί από το υπάρχον προσωπικό που έχουν στη Δ.Ε. Αφάντου ενώ έκανε λόγο για σπέκουλα. Μάλιστα, είπε ότι ασχολούνται τέσσερα άτομα μ’ αυτό και, μάλιστα, ο ίδιος είχε σύσκεψη με τον Πρόεδρο, τον προϊστάμενο καθημερινότητας και τον επόπτη και ήταν τέσσερα τα άτομα αφού αυτή τη δύναμη έχει ο Δήμος.

Είπε, τέλος, ότι αυτές τις ημέρες θα ολοκληρωθεί και η αποκατάσταση του κεντρικού αγωγού ενώ προχωράει και το θέμα της εργολαβίας του κλαδέματος ενώ θα ενισχυθεί η περιοχή και με κάδους. Κλείνοντας, τόνισε ότι έχουν τις ίδιες αγωνίες με όλους και με όσες δυνάμεις διαθέτουν κάνουν αυτές τις παρεμβάσεις ώστε να υπάρχει η εικόνα που πρέπει όταν θα ξεκινήσει η σεζόν.