Άνοιξη, πώς θα προστατεύσω την καρδιά και τ’ αγγεία μου!

Άνοιξη, πώς θα προστατεύσω  την καρδιά και τ’ αγγεία μου!

Άνοιξη, πώς θα προστατεύσω την καρδιά και τ’ αγγεία μου!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 177 ΦΟΡΕΣ

Η ψυχική εφορία που πιθανώς φέρνει σε πολλούς από εμάς η άνοιξη καθώς και η διάθεση για άθληση και φροντίδα της εικόνας μας ενόψει του καλοκαιριού είναι ισχυρά κίνητρα για να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με τον εαυτό μας και την υγεία μας.

Η προστασία της καρδιάς και των αγγείων αφορά την πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων όπως του εμφράγματος, του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και της στένωσης των αρτηριών και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2009 το κόστος που σχετίσθηκε με την καρδιαγγειακή νόσο υπολογίσθηκε στα 106 εκατομμύρια ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 9% των συνολικών δαπανών για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουν αναπτυχθεί πολλά συστήματα – πίνακες εκτίμησης του καρδιαγγειακού κινδύνου. Ένα από αυτά το πιο ευρέως διαδεδομένο είναι το SCORE με το οποίο υπολογίζεται ο δεκαετής κίνδυνος εμφάνισης θανατηφόρου καρδιαγγειακού επεισοδίου λαμβάνοντας υπόψη το φύλο την ηλικία το κάπνισμα, τη συστολική αρτηριακή πίεση και την ολική χοληστερόλη. Οι τιμές που προκύπτουν από αυτούς τους πίνακες καθορίζουν και την απόφασή μας για έναρξη ή όχι φαρμακευτικής θεραπείας.

Οι κατεξοχήν παράγοντες κινδύνου είναι η αρτηριακή πίεση (ΑΠ), ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ), η υπερχοληστερολαιμία και η υπερτριγλυκεριδαιμία, το κάπνισμα, το οικογενειακό ιστορικό πρώιμης εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και φυσικά το σωματικό βάρος, η περίμετρος της περιφέρειας- μέσης, η άσκηση και ο τύπος της προσωπικότητας.

Ως ιδανική αρτηριακή πίεση ορίζονται τιμές <120/80 mmHg, με τιμές μεγαλύτερες ή ίσες του 140/90mmHg να αποτελούν αρτηριακή υπέρταση (ΑΥ) σταδίου Ι, μεγαλύτερες ή ίσες του 160/100mmHg ΑΥ σταδίου ΙΙ, και μεγαλύτερες ή ίσες του 180/110mmHg ΑΥ σταδίου ΙΙΙ.

Οι τιμές σακχάρου νηστείας πρέπει να είναι <126mg/dl και οι τιμές της ολικής χοληστερόλης <200mg/dl και των τριγλυκεριδίων <150mg/dl, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην LDL χοληστερόλη.

Σύμφωνα με τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, η υψηλότερη τιμή για την ολική χοληστερόλη (δηλαδή την LDL και την HDL) σε υγιείς ενήλικες δεν θα πρέπει να ξεπερνά ιδανικά τα 160 mg/dL, ενώ η τιμή της κακής LDL χοληστερόλης σε υγιείς ενήλικες με δεν θα πρέπει να ξεπερνά ιδανικά τα 115 mg/dL. Σε ασθενείς με γνωστή στεφανιαία νόσο ή περιφερική αρτηριοπάθεια πρέπει να είναι <70mg/dl.

Οι ειδικοί όμως προτρέπουν «όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα της LDL «κακής» χοληστερόλης τόσο μικρότερος είναι και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος» – σύσταση, την οποία οι ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο επιβάλλεται να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής αφορά τη διακοπή του καπνίσματος, στον περιορισμό της κατανάλωσης αλατιού και αλκοόλ, τη διατροφή με χαμηλά λιπαρά, λιγότερο κρέας και ζωικά λίπη περισσότερα φρούτα και λαχανικά, τη μείωση του σωματικού βάρους, την άσκηση 3-5 φορές την εβδομάδα, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης του σακχαρώδους διαβήτη και των λιπιδίων.

Η ρύθμιση των ανωτέρω καθώς και η θετική στάση ζωής θα βοηθήσουν όλα μαζί στη μείωση του κινδύνου επέλευσης καρδιαγγειακού επεισοδίου και στην επίτευξη μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.

Αρωγοί στην προσπάθειά μας αυτή είναι οι έμπειροι και εξειδικευμένοι ιατροί που θα εκτιμήσουν όλους αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και χρειάζεται διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του προβλήματός του και εξατομίκευση τόσο της φροντίδας όσο και της θεραπείας του.

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι το δώρο που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας αυτή την άνοιξη.

Πηγή: iator.gr

Διαβάστε ακόμη

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού

Οριστική θεραπεία ευρυαγγειών με laser