Ανεξάρτητα ψηφοδέλτια στα χωριά θα στηρίξει ο Στράτος Καρίκης

Τη «χειραφέτηση» των τοπικών κοινωνιών μέσα από ανεξάρτητες κινήσεις και ψηφοδέλτια, στηρίζει η παράταξη «Νέα Μέρα-Ροδίων Όραμα» του υποψήφιου Δημάρχου Ρόδου κ. Στράτου Καρίκη, όπως δήλωσε χθες ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δημαρχείου, παρουσία πλήθους στελεχών του.

Παράλληλα, ο υποψήφιος Δήμαρχος έκανε τοποθέτηση για τις δημοσκοπήσεις, με αφορμή την πιο πρόσφατη  που είδε το φως της δημοσιότητας για τον Δήμο της Ρόδου, λέγοντας ότι δεν μπορεί να δεχθεί το αποτέλεσμα που αποτύπωσε για την παράταξή του. Επίσης, ανακοίνωσε ότι το ψηφοδέλτιο της παράταξης σχεδόν έχει κλείσει και ότι είναι έτοιμοι ακόμα και αν γίνονταν αύριο εκλογές. Αναλυτικά:

Για τα τοπικά συμβούλια
Καταρχήν, ανέφερε ότι 56 μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση για το Δήμο Ρόδου η «Νέα Μέρα» ήδη έχει ολοκληρώσει τα ψηφοδέλτια των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων στις δέκα δημοτικές ενότητες αλλά και ότι σκοπίμως μέχρι σήμερα δεν ανακοίνωσαν ψηφοδέλτια στις κοινότητες.

Όπως εξήγησε, λοιπόν, δεν υπάρχει θέμα συγκρότησης ψηφοδελτίων από την παράταξή τους αλλά μία άλλη οπτική και αντίληψη: Σύμφωνα με τον κ. Καρίκη, στα εννέα χρόνια λειτουργίας του ενιαίου Δήμου είδαμε τα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων να υποβαθμίζονται, να είναι διακοσμητικά, να μην έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το μικρό, καθημερινά, πρόβλημα.

Κατά τον ίδιο, η εκλογή των τ.σ. στη λογική της διασύνδεσής τους με τις παρατάξεις που διεκδικούν το Δήμο, ενδεχομένως να οδηγήσει κάποιες παρατάξεις να κερδίσουν το Δήμο, ο μεγάλος όμως χαμένος ήταν οι ίδιες οι κοινότητες.

 


Ο «Κλεισθένης» δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα: Κατά πρώτον λόγο θεσπίστηκε η δυνατότητα εκχώρησης αρμοδιοτήτων αλλά και πόρων στις κοινότητες. Κατά δεύτερο λόγο μπαίνει ο θεμέλιος λίθος της ουσιαστικής ανεξαρτησίας των κοινοτήτων από τις παρατάξεις που διεκδικούν το Δήμο, με την πρόβλεψη για την εκλογή των τ.σ. με ξεχωριστή κάλπη.

Όπως είπε, λοιπόν, οι ίδιοι, όλο αυτό το διάστημα έχουν διαπιστώσει  ένα κύμα χειραφέτησης των τοπικών κοινωνιών στις κοινότητες. «Είναι μία πολύ ισχυρή τάση, μία δημοκρατική τάση που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει», τόνισε και ανακοίνωσε ότι οι φίλοι και τα στελέχη της παράταξης θα συμμετέχουν σε ανεξάρτητες κινήσεις και ψηφοδέλτια για την εκλογή των συμβουλίων των κοινοτήτων.

Και δήλωσε, στη συνέχεια: «Σε πολλές κοινότητες, είναι πλειοψηφικό ρεύμα η συγκρότηση ανεξάρτητων ψηφοδελτίων για τις εκλογές των τοπικών συμβουλίων, που δεν θα είναι συνδεδεμένα με τις παρατάξεις που διεκδικούν το Δήμο Ρόδου.

Πρέπει να σταματήσει ο διχασμός των τοπικών κοινωνιών στα χωριά μας από τις δημοτικές παρατάξεις. Ιδιαίτερα όταν αυτός ο διχασμός και η κάθοδος παραταξιακών ψηφοδελτίων αποδείχθηκε ότι ευθύνεται για το μαρασμό των χωριών μας, την αδυναμία της αυτοδιοίκησης να επιλύσει το μικρό και αυτονόητο πρόβλημα σε ένα χωριό αλλά και για τη μετατροπή των τοπικών συμβουλίων σε διακοσμητικά όργανα». 

Αποφάσισαν, λοιπόν, να ζητήσουν από τους φίλους και τα στελέχη της παράταξης «Νέα Μέρα» να συμμετέχουν σε ανεξάρτητες κινήσεις και ψηφοδέλτια για την εκλογή των συμβουλίων των κοινοτήτων.  Σύμφωνα με τον κ. Καρίκη, ήδη, ανεξάρτητα ψηφοδέλτια συγκροτούνται σε πολλές κοινότητες, κάτι που χαρακτήρισε ως ελπιδοφόρο. Δεσμεύτηκε, ακόμη, ότι αν εκλεγεί δήμαρχος θα συνεργαστεί με όποιους οι πολίτες εκλέξουν στα συμβούλια των κοινοτήτων.

Αυτό σημαίνει, ότι ανεξάρτητα από το ποιους θα ψηφίσουν οι πολίτες για τα συμβούλια των κοινοτήτων, ο Στράτος Καρίκης ως Δήμαρχος: Πρώτον, θα εκχωρήσει τις πρώτες αρμοδιότητες στα συμβούλια των κοινοτήτων μέσα στον πρώτο μήνα, και δεύτερον θα καταθέσει πρόταση για την κατανομή πόρων σε κάθε κοινότητα στον πρώτο προϋπολογισμό.

Προετοιμασία
Σχετικά με τον διάλογο ανάμεσα στους υποψήφιους Δημάρχους που, ως γνωστόν, ο ίδιος έχει προτείνει, όπως είπε την αποδέχθηκαν όλοι οι υποψήφιοι πλην ενός που δεν του απάντησε. Και είπε: «Για μένα αλλά και για όλους τους πολίτες υπάρχει ένα ερώτημα: Για ποιο λόγο κάποιοι δεν θέλουν να γίνει διάλογος ανάμεσα στους υποψήφιους Δημάρχους; Για ποιο λόγο έχει εξαφανιστεί αυτό το θέμα από τη δημόσια ατζέντα;»

 


Στη συνέχεια, ενημέρωσε ότι με επιστολή του που έστειλε χθες το πρωί σε όλους τους υποψήφιους Δημάρχους ζητά να συσταθεί άμεσα διαπαραταξιακή επιτροπή, με ένα μέλος από κάθε παράταξη, για να προσδιορίσει τις ημερομηνίες διεξαγωγής των ανοιχτών συζητήσεων των υποψηφίων Δημάρχων στις δ.ε. Επίσης, η πρώτη ανοιχτή συζήτηση να πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου με θέμα τις προγραμματικές προτάσεις των υποψηφίων Δημάρχων μέχρι τις 15 Απριλίου, με συντονιστή δημοσιογράφο και τους πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήματα. «Τον διάλογο δεν τον θέλουν μόνο όσοι δεν έχουν πρόγραμμα, μόνο αυτοί που δεν έχουν να προτείνουν τίποτα στους πολίτες της Ρόδου», συμπλήρωσε.

Χθες, ο κ. Καρίκης έκανε, επίσης, γνωστό ότι ο κατάλογος των υποψηφίων τους για το μεγάλο συμβούλιο έχει ολοκληρωθεί, πλην τριών θέσεων. Αυτές οι τρεις θέσεις θα μείνουν ακόμα για λίγες ημέρες κενές, σε περίπτωση που προκύψει οποιαδήποτε πρόταση ανθρώπου που θεωρήσουν ότι μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερα στον τόπο, όπως είπε. Ακόμη, έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για το μεγάλο αριθμό των κοινοτήτων.

Όμως, κανένα ψηφοδέλτιο στις κοινότητες, πιθανώς και αυτό της δ.κ. Ρόδου που το έχουν επίσης ολοκληρώσει, δεν θα φέρει το όνομα «Νέα Μέρα-Ροδίων Όραμα» αφού στόχος τους είναι να δώσουν την ελπίδα στους συμπολίτες μας, μέσα από αυτά τα σχήματα να φέρουν μία πραγματική ανεξάρτητη διοίκηση στις κοινότητες.

Στη συνέχεια, ο κ. Καρίκης τόνισε ότι πραγματικά δεν έχουν καμία κομματική εξάρτηση. Μάλιστα, στο σημείο αυτό θέλησε να αναφερθεί στα περί στήριξης από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ότι το ποσοστό μελών του κόμματος που συμμετέχουν στην παράταξή τους δεν ξεπερνάει το 6%.

Αντίθετα, τα στελέχη που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία ξεπερνάνε το 50%, ενώ έχουν και από το ΠΑΣΟΚ και από άλλους πολιτικούς χώρους όπως είπε. Έσπευσε, όμως, να τονίσει ότι έχουν καταθέσει την κομματική τους ταυτότητα και πρώτος ο ίδιος, κάτι που το έχει αποδείξει, όπως είπε.

Για τις δημοσκοπήσεις
Ο κ. Καρίκης, αφού επεσήμανε ότι ο ίδιος έχει μία δωδεκαετή πορεία σεβασμού στα ΜΜΕ, είπε ωστόσο ότι είναι υποχρεωμένος να σχολιάσει μία δημοσκόπηση που έγινε το τελευταίο διάστημα. Διευκρίνισε ακόμη ότι το σχόλιό του αφορά τις Εταιρείες δημοσκοπήσεων και ανέφερε ότι τουλάχιστον από το 2010 που τις παρακολουθεί παράγουν παραπλάνηση και μάλιστα ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα και στις εθνικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μεταξύ άλλων, είπε ότι το 2014 δημοσκόπηση τον έφερνε τέταρτο με 8% και στο δεύτερο γύρω πλησίασε το 48%.

Η άποψή του λοιπόν είναι ξεκάθαρη ότι οι δημοσκοπήσεις δεν παράγουν θετικά. Με βάση την τελευταία δημοσκόπηση για τον Δήμο της Ρόδου, που δημοσίευσε η εφημερίδα «Δημοκρατική», και καλά έκανε όπως είπε, δεν μπορεί να δεχθεί ότι έχουν 6-7 χιλιάδες ψηφοφόρους όταν κατά τη δική τους εκτίμηση έχουν 26 χιλιάδες ψηφοφόρους. Μάλιστα, προμήνυσε ότι η παράταξή του θα είναι στο δεύτερο γύρο και θα είναι νικητές και συμπλήρωσε: «Προφανώς έχουμε γίνει το επίκεντρο κάποιων οι οποίοι μας φοβούνται γιατί έχουμε δυναμική».

Είπε, ακόμη, ότι πολλές δημοσκοπήσεις έχουν “τρέξει” που τις μάθαμε και αναρωτήθηκε γιατί δεν βγήκαν στη δημοσιότητα. Στη συνέχεια, είπε ας δούμε τη δημοσκόπηση ως ένα εργαλείο, ανέφερε ωστόσο ότι η συγκεκριμένη Εταιρεία είναι η μοναδική που δεν έχει ενταχθεί στο ελεγκτικό σύστημα.

Κλείνοντας, δήλωσε ότι είναι περήφανος που έχει αυτούς τους ανθρώπους μαζί του, που παρ’ όλες τις πιέσεις που δέχθηκαν, όπως είπε, συνεχίζουν να κάνουν έναν πολιτικό αγώνα που ξεχωρίζει. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να πει ότι υπάρχουν και άλλες παρατάξεις που κάνουν έναν καθαρό αγώνα αλλά η γενικότερη εικόνα του θυμίζει Ελλάδα της δεκαετίες του 1950: «Με πολλά χρήματα να ξοδεύονται, κανένας δεν ξέρει πού πάνε αυτά τα χρήματα. Δεν με νοιάζει. Εγώ δεν είμαι αυτός που θα προκαλέσω Εισαγγελικές παρεμβάσεις. Δεν με νοιάζει. Με νοιάζει το πολιτικό κομμάτι, όμως όλο αυτό είναι μία οπισθοδρόμηση», είπε.