Μ. Κόνσολας: «Οι Λειψοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς γιατρό και το υπ. Υγείας δεν έχει ζητήσει ακόμα την τοποθέτηση στρατεύσιμου»

Εκθέτει το Υπουργείο Υγείας η απάντηση που έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας στον Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα, ο οποίος είχε καταθέσει Ερώτηση αναδεικνύοντας την ανάγκη έγκαιρου προγραμματισμού, αλλά και προετοιμασίας, για να μην μείνουν οι Λειψοί χωρίς γιατρό, με δεδομένο ότι, σε λιγότερο από δύο μήνες, λήγει η θητεία των γιατρών, που υπηρετούν στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Λειψών.

Ο Μάνος Κόνσολας είχε ζητήσει τα Υπουργεία Υγείας και Εθνικής Άμυνας να προετοιμάσουν την κάλυψη των δύο θέσεων αγροτικών γιατρών στους Λειψούς που θα μείνουν κενές, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Μια άμεση λύση είναι η τοποθέτηση στρατεύσιμου γιατρού, με τη διαφορά, όμως, ότι θα έπρεπε να υπάρχει συνεννόηση των δύο Υπουργείων.

Ο Αν. Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιώτης Ρήγας, στην απάντησή του προς τον κ. Κόνσολα, αναφέρει ότι: «Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να υποβάλει σχετικό αίτημα προς το ΥΠΕΘΑ, ώστε να εξετασθεί δυνατότητα κάλυψης των Λειψών από στρατεύσιμους ιατρούς, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία του άρθρου 8 παρ. α του ν.4361/2016 (ΦΕΚ Α ́10)».

Το παραπάνω, σημαίνει ότι τέτοιο αίτημα δεν έχει υποβληθεί έως σήμερα, εκτός αν το Υπουργείο Υγείας έχει βρει άλλη λύση, την οποία θα πρέπει να ανακοινώσει άμεσα.

Η Ερώτηση που κατέθεσα και η Απάντηση που έλαβε ο Μάνος Κόνσολας από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ερώτηση

Προς Κύριο Υπουργό Υγείας, Κύριο Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ: «Προετοιμασία για την άμεση κάλυψη των θέσεων των αγροτικών γιατρών στους Λειψούς από στρατεύσιμους γιατρούς»

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως ίσως γνωρίζετε, οι θέσεις αγροτικών γιατρών στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Λειψών καλύπτονται από οπλίτες γιατρούς.

Είναι μια επιβεβλημένη κίνηση για να μη μένουν χωρίς γιατρό τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, όπως οι Λειψοί.

Αυτό, όμως, προϋποθέτει έγκαιρο προγραμματισμό και προετοιμασία για να μην μείνουν ούτε μία ημέρα οι Λειψοί χωρίς ιατρική κάλυψη. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν η θητεία των δύο αγροτικών γιατρών που υπηρετούν στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Λειψών λήγει σε τρεις μήνες.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η θητεία τους λήγει στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, κατά την οποία ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται και οι ανάγκες ιατρικής κάλυψης και φροντίδας είναι αυξημένες.

Αυτό σημαίνει ότι, εγκαίρως, πρέπει τα Υπουργεία Υγείας και Εθνικής Άμυνας να προετοιμάσουν την κάλυψη των δύο θέσεων αγροτικών γιατρών στους Λειψούς που θα μείνουν κενές σε τρεις μήνες, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

1. Εάν γνωρίζουν το πρόβλημα.

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβούν για την κάλυψη των θέσεων των δύο αγροτικών γιατρών του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Λειψών, η θητεία των οποίων λήγει σε τρεις μήνες.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

 

 

   Απάντηση υπουργού Εθνικής Άμυνας στον Μάνο Κόνσολα by RodiakiNewsRoom on Scribd