Καταδικάστηκαν δύο αλλοδαποί για 26 κλοπές και διαρρήξεις

Στα «μαλακά» έπεσαν χθες στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου οι δύο αλλοδαποί από τη Γαλλία και το Αλγέρι που κατηγορούνται για 26 κλοπές και διαρρήξεις σε δωμάτια ξενοδοχείων στον Αρχάγγελο, στην Ιαλυσό και στην πόλη της Ρόδου, ενώ για την ίδια υπόθεση απαλλάχτηκε ο Ροδίτης που κατηγορούνταν.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο αθώωσε και τους τρεις κατηγορούμενους για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης όπως επίσης και τον 33χρονο Ροδίτη για τις κλοπές, ενώ τον έκρινε ένοχο μόνο για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών (πλημμέλημα) και του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός μηνός.

Σε ό,τι αφορά τον 38χρονο Γάλλο και τον 19χρονο από το Αλγέρι το δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού λόγω τοξικομανίας και επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών στον καθένα με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκαν για τον Ροδίτη ο κ. Στέλιος Αλεξανδρής και για τους δύο αλλοδαπούς οι κ.κ. Κατερίνα Βολονάκη και Νινέττα Κατσιμπρή αντίστοιχα.

Η υπόθεση διαλευκάνθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και πιο συγκεκριμένα όλα ξεκίνησαν με αφορμή τις καταγγελίες που είχαν γίνει από ενοίκους ξενοδοχείων του νησιού μας, οι οποίοι όταν επέστρεφαν σε αυτά διαπίστωναν ότι τα πράγματά τους είχαν κάνει «φτερά»!

Έτσι, στο πλαίσιο εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας και συνδυαστικής αξιοποίησης στοιχείων που συλλέχθηκαν, προσδιορίστηκε ο τρόπος δράσης (modus operandi) που αφορούσε την κινητικότητα των δραστών, την επιλογή του στόχου τους, τη διαμονή τους και το προφίλ (profiling) της εγκληματικής τους ομάδας. 

Όπως εξακριβώθηκε από τη μελέτη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της υπόθεσης, οι κατηγορούμενοι προσποιούμενοι τους παραθεριστές ενοικίαζαν αυτοκίνητα, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα και ακολούθως μετέβαιναν σε ξενοδοχεία όπου εντόπιζαν δωμάτια, των οποίων οι ένοικοι απουσίαζαν και αφού εισέρχονταν σε αυτά, αφαιρούσαν κουτιά ασφάλισης αντικειμένων (safe box), χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, προσωπικά αντικείμενα και ταξιδιωτικά έγγραφα.

Οι δράστες προσήχθησαν στις 12 Οκτωβρίου 2018 το απόγευμα από αστυνομικούς που χειρίζονται την υπόθεση και ακολούθησε έρευνα σε διαμέρισμα που διέμεναν, κατά την οποία βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν:
• 4 πλαστά δελτία ταυτότητας
• 2 πλαστά διαβατήρια
• 49 δισκία ναρκωτικών σκευασμάτων
• Πλήθος αντικειμένων που αποτελούν προϊόντα κλοπών.

Από την αποδόμηση της εγκληματικής τους δραστηριότητας διαπιστώθηκε ότι κατά το τελευταίο πεντάμηνο πριν την εξιχνίαση της υπόθεσης οι δράστες είχαν διαπράξει συνολικά 26 κλοπές και διαρρήξεις από δωμάτια τουριστικών καταλυμάτων στον Αρχάγγελο, την Ιαλυσό και την πόλη της Ρόδου.
Υπολογίζεται ότι η συνολική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων και χρημάτων υπερέβαινε τις 25.300€