Ανοιχτοί λογαριασμοί με υπογραφή Τσίπρα

Γράφει ο  Γιώργος Κύρτσος
Ευρωβουλευτής ΝΔ

Στο πλαίσιο του ευρωεκλογικού αγώνα και της διεκδίκησης του σταυρού προτίμησης σε πανελλαδική βάση επισκέπτομαι συνεχώς πόλεις και περιοχές στον Βορρά και στο Νότο, στην Ανατολή και στη Δύση.

Συζητώ με τους πολίτες, επισκέπτομαι εκπροσώπους της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, πηγαίνω στις παραγωγικές μονάδες και στους συνεταιρισμούς.
Έχω βγάλει ορισμένα γενικά συμπεράσματα για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας.

Ο πρωτογενής τομέας
Όλοι αναφερόμαστε στο μεγάλο δυναμικό του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα αλλά η κρίση που αντιμετωπίζει έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις
Το κόστος καλλιέργειας και παραγωγής έχει ανέβει, το κόστος του πετρελαίου και της ενέργειας είναι απαγορευτικό, χρηματοδότηση δεν υπάρχει, η φορολογία και οι ασφαλιστικές κρατήσεις έχουν αυξηθεί, το εμπορικό κύκλωμα επιβάλλει τους όρους του και οι τιμές πολλών προϊόντων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γάλα, πέφτουν.
Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά για να βελτιώσουμε το πλαίσιο λειτουργίας  του πρωτογενούς τομέα και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους για να αποτρέψουμε τη διαφαινόμενη οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Δημογραφική κρίση
Με το πέρασμα του χρόνου ενισχύεται η αρνητική κοινωνική και δημογραφική δυναμική. Ένα δυναμικό μέρος του πληθυσμού φεύγει από την περιφέρεια προς τα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ καλά εκπαιδευμένοι νέοι πηγαίνουν στο εξωτερικό σε αναζήτηση καλύτερης τύχης.

Στη διάρκεια της κρίσης έφυγαν στο εξωτερικό 460.000 Έλληνες, κυρίως νέοι, 180.000 νέοι μετανάστες, κυρίως Αλβανοί, ενώ και οι πρόσφυγες εκφράζουν την επιθυμία να εγκαταλείψουν τη χώρα μας για να πάνε σε εξαιρετικά ανεπτυγμένα κράτη της ΕΕ, όπως είναι η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία.

Τα τελευταία χρόνια πεθαίνουν στην πατρίδα μας 40.000 περισσότεροι από όσοι γεννιούνται κάθε χρόνο. 
Εάν δεν σπάσει σύντομα αυτός ο κύκλος με τα κατάλληλα οικονομικά, φορολογικά, εκπαιδευτικά και αναπτυξιακά μέτρα, θα οδηγηθούμε σε κοινωνικό, δημογραφικό και εθνικό αδιέξοδο.

Χωρίς κίνητρο για εργασία
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της τελευταίας τετραετίας είναι η συμπίεση των πραγματικών αμοιβών των εργαζομένων και η δημιουργία της λεγόμενης γενιάς των 360 ευρώ.
 Το οκτάωρο σπάει σε δύο τετράωρα και 55% των νέων θέσεων εργασίας είναι μερικής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι, ιδιαίτερα νέοι, πρέπει να εργαστούν τέσσερις ώρες και συχνά περισσότερο για 400 ευρώ μεικτά τον μήνα.

Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δέχονται μεγάλη φορολογική και ασφαλιστική πίεση και δυσκολεύονται να αυξήσουν τις αποδοχές όταν βρίσκονται ήδη σε οριακή κατάσταση, οι εργαζόμενοι δυσανασχετούν γιατί με αυτές τις αμοιβές δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους.
Πολλοί προτιμούν το περιθώριο εφόσον το άθροισμα του επιδόματος φτώχειας, των κουπονιών για τρόφιμα και διαφόρων διευκολύνσεων, όπως είναι με το τιμολόγιο της ΔΕΗ, συγκρίνεται με τις συμπιεσμένες λόγω της οικονομικής πολιτικής αποδοχές πολλών μισθωτών. Χάνεται έτσι το κίνητρο στην εργασία και αποκόπτονται εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες από την αγορά εργασίας.

Δεν υπάρχει άλλη κυβέρνηση στην ΕΕ που να εφαρμόζει ισοπεδωτική πολιτική στις αμοιβές των εργαζομένων. Το κωμικοτραγικό είναι ότι τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν την ευθύνη για τις ακραίες καταστάσεις που περιγράφω καταγγέλλουν υποκριτικά τις κυβερνήσεις άλλων κρατών μελών της ΕΕ για...αντιλαϊκές πολιτικές και νεοφιλελευθερισμό.

Με εξαίρεση τη Γαλλία και την Ιταλία που δυσκολεύονται να βρουν τον οικονομικό και κοινωνικό βηματισμό τους αλλά κινούνται σε πολύ ανώτερα επίπεδα από την Ελλάδα, οι άλλες χώρες της ΕΕ, από την Ιρλανδία μέχρι την Κύπρο και από τις δημοκρατίες της Βαλτικής μέχρι την Ισπανία και την Πορτογαλία περνώντας από Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, έχουν να επιδείξουν σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας.