Δημήτρης Γάκης στη Βουλή: «Αθλητικά έργα στα νησιά – έργα πνοής για τους νησιώτες»

Για τον ειδικό ρόλο του αθλητισμού στη νησιωτική χώρα, το σημαντικό έργο που έχει γίνει από την κυβέρνηση στις αθλητικές υποδομές τα τελευταία 4 χρόνια αλλά και για συγκεκριμένες προτάσεις αθλητικών έργων και δράσεων στη Δωδεκάνησο μίλησε στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, την Τετάρτη 3 Απριλίου.

Την Επιτροπή, ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γεώργιος Βασιλειάδης, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά τόσο τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τους αθλητές των νησιωτικών περιοχών που υλοποιούνται - με σημαντικό όφελος για τα τοπικά ερασιτεχνικά σωματεία, όσο και για τα έργα συντήρησης αλλά και την κατασκευή νέων αθλητικών υποδομών στα νησιά, μέσα από το ΠΔΕ και άλλες χρηματοδοτικές γραμμές όπως είναι το πρόγραμμα «Φιλόδημος», σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Εξαπλασιάσαμε το ποσό που δεσμεύεται για αθλητικές υποδομές στη νησιωτική χώρα και, κυρίως, για το Αιγαίο», τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

***

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του προέδρου της Επιτροπής, βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη:

Ο αθλητισμός στη Νησιωτική Ελλάδα

«Ο αθλητισμό στη νησιωτική χώρα, ιδιαίτερα στα μικρά και πιο απομακρυσμένα νησιά, είναι ένα θέμα που μας απασχολεί, γιατί αναγνωρίζουμε το σημαντικό κοινωνικό και αναπτυξιακό του

ρόλο, αλλά και τις δυσκολίες, λόγω των χωρικών και δημογραφικών προβλημάτων των μικρών νησιών. Είναι υποχρέωσή μας να παρακολουθούμε τις δράσεις, τη διαδικασία και την αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων από το κράτος, τους δήμους και τα τοπικά αθλητικά σωματεία στα νησιά, το πρόγραμμα συντήρησης και δημιουργίας νέων δομών μαζικής άθλησης, κάθε έργο και δράση που στηρίζει τον αθλητισμό στη νησιώτικη χώρα.

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε το αθλητικό κίνημα των ατόμων με αναπηρία. Ο αναπηρικός αθλητισμός, που αποτελεί ασπίδα ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό και βοηθά σημαντικά στην καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης και της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρίες στις κοινωνικές δραστηριότητες, αντιμετωπίζει σύνθετα προβλήματα, κυρίως στα νησιά, τόσο λόγω των χωρικών, όσο και των δημογραφικών ιδιαιτεροτήτων, αλλά και λόγω των αθλητικών υποδομών που θα πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές προσβασιμότητας.

Ένα ειδικό κομμάτι του αθλητισμού είναι οι υποδομές στα σχολεία, ιδιαίτερα η ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού και τα εκπαιδευτικά προγράμματα ερασιτεχνικού αθλητισμού. Τελευταίο, αλλά το ίδιο σημαντικό, είναι το θέμα της στήριξης των δεκάδων νησιωτικών αθλητικών σωματείων, που με ελάχιστα εφόδια καλούνται να κάνουν πράξη όλα όσα επιθυμούμε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

Έργα υποδομής αθλητισμού και διεθνείς αθλητικές πρωτοβουλίες στη Δωδεκάνησο

Έργο πνοής για τη Ρόδο, είναι η επανεκκίνηση της διαδικασίας για την ολοκλήρωση του Κολυμβητήριου στην Ιαλυσό. Τέλος, δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τη σημασία της συνέργειας αθλητισμού και τουρισμού, όπως και τις πρωτοβουλίες που προβάλλουν τα νησιά μας στο εξωτερικό. Τα «Island Games», χαρακτηριστικά, που είναι μία διοργάνωση διεθνούς ακτινοβολίας.

Με την ευκαιρία, θέλω να ενημερώσω ότι είμαστε στην προκαταρκτική φάση για τη διοργάνωση ενός τουρνουά μπάσκετ με αμαξίδιο σε συνεργασία με την Κίνα. Είναι μία πρωτοβουλία που θα ανοίξει αυτό το όμορφο άθλημα σε περισσότερο κόσμο, σ’ όλη τη Χώρα. Μια πρωτοβουλία που αναδεικνύει την αξία του αθλητισμού, που ενώνει, που εντάσσει και δεν αποκλείει!

Αθλητικό Μεταφορικό Ισοδύναμο

Μια πρόταση για το νησιωτικό αθλητισμό: Στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, που εξετάζετε κ. υφυπουργέ την επέκτασή του στις αθλητικές μετακινήσεις, να επεξεργαστείτε το θέμα της μεταφοράς του εξοπλισμού των αθλητών.

Για ορισμένα αθλήματα (για παράδειγμα, ξιφασκία) συχνά εμφανίζεται πρόβλημα με τη μεταφορά του αθλητικού εξοπλισμού, που ειδικά στις αεροπορικές εταιρείες το κόστος μεταφοράς του είναι αρκετά υψηλό. Θεωρώ, ότι στο πλαίσιο της συζήτησης για το ΜΙ σε αθλητικές δραστηριότητες, μπορούμε να το δούμε σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και τις αεροπορικές εταιρείες».