Φ. Χατζηδιάκος: «Η Ρόδος θα είναι μια λαμπερή πόλη»

Το μεγαλύτερο έργο ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικού φωτισμού στη χώρα παίρνει σάρκα και οστά δήλωσε χθες ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος καθώς εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησε ο φωτισμός με λάμπες LED κάτι που σταδιακά θα οδηγήσει σε μείωση των τελών ηλεκτροφωτισμού και ελάφρυνση των προϋπολογισμών των  νοικοκυριών.  

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, από την Τρίτη το βράδυ ξεκίνησε η αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με λάμπες LED και φωτίζεται πλέον η περιοχή από το άγαλμα του Διαγόρα στην Ψαροπούλα μέχρι τις Κάτω Πέτρες, από το φούρνο στα Κρητικά μέχρι το παλιό σχολείο και σήμερα το πρωί αναμένεται να κλείσει η Τροχαία την περιοχή στις Κάτω Πέτρες για τον λόγο αυτό.

Μέρα με την ημέρα θα γίνεται μία ολοκληρωμένη παρέμβαση και ακολουθούν οι Άγιοι Απόστολοι, τ’ Αφάντου και η περιμετρική είσοδος (σ.σ. οσονούπω λεωφόρος Βενετοκλή). Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα δώδεκα μηνών.

Στη συνέχεια, όμως, ο Δήμαρχος επειδή, όπως είπε, «η μέθοδος της εποχής είναι τα πολλά σχόλια, τα πολλά…τρολ, χωρίς να παίρνουν απάντηση και δίχως να δίνουν εξηγήσεις, κάποιοι ανόητοι να προσβάλουν ή να αμαυρώνουν, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι ο Δήμος της Ρόδου γι’ αυτό το έργο δεν έχει δώσει ούτε ένα σεντς.

Όπως είπε, αντικαθίστανται αυτή τη στιγμή 30400 λαμπτήρες με νέο σύγχρονο φωτισμό αλλά και με μέθοδο νέας τεχνολογίας που θα ρυθμίζονται και η ποιότητα και η ένταση του φωτός ανάλογα με την ώρα ενώ στην πορεία θα μπουν τεχνολογίες που έχουν να κάνουν με το wi-fi.

Το κόστος, όμως, της τοποθέτησης αυτών των λαμπτήρων είναι με έξοδα της Κοινοπραξίας που αναδείχθηκε μέσα από έναν διαγωνισμό από οκτώ υποψηφίους, εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο ένα πρότυπο μοντέλο σύμβασης παραχώρησης σύμφωνα με το νόμο 4412 και στην περίοδο της δωδεκαετίας η ανάδοχος εταιρεία έχει την ευθύνη να συντηρεί το δίκτυο.

 

 

Το βασικό είναι ότι θα πληρώνεται από την εξοικονόμηση ενέργειας,  δηλαδή από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ μέσα από αυτά που πληρώνουν οι καταναλωτές, η ΔΕΗ θα στέλνει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και από εκεί με μία σύμβαση εκχώρησης θα πληρώνεται η ανάδοχος Εταιρία ανά τρίμηνο-τετράμηνο.

Από αυτό, όμως, ο Δήμος θα έχει ελάχιστη εγγυημένη εξοικονόμηση, επιπλέον έσοδα δηλαδή, 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως συν 500 χιλιάδες που κάθε χρόνο έβαζε στον προϋπολογισμό του για την αντικατάσταση λαμπτήρων, σημαίνει ότι το κέρδος του Δήμου οικονομικά θα φθάνει τα 2 εκατ. ευρώ. «Το κέρδος είναι ότι αλλάζει για λόγους ασφαλείας το σύνολο του φωτισμού και η Ρόδος, όπως είναι η ιστορία της και το όνομά της, θα είναι μία λαμπερή πόλη», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος και όπως είπε ότι τα λέει όλα αυτά επειδή έχουν ακουστεί πολλά σχόλια.

Για το όφελος στον πολίτη
Ερωτηθείς, στη συνέχεια, ο Δήμαρχος εάν η εξοικονόμηση που θα έχει ο Δήμος θα μετακυλιστεί ως όφελος προς τον πολίτη,  εξήγησε ότι ο Δήμος πληρώνει αυτή τη στιγμή 7 εκατ. ευρώ το χρόνο ση ΔΕΗ.

Η σύμβαση προβλέπει εξοικονόμηση μέχρι και 72% σε πλήρη ανάπτυξη. Αν πάμε στο 50% σημαίνει ότι ο Δήμος του χρόνου θα πληρώνει 3,5 εκατ. ευρώ. Από τα υπόλοιπα, 2 εκατ. ευρώ θα παίρνει ετησίως ο εργολάβος αφού αυτή είναι η σύμβαση για τα 12 χρόνια και 1,5 εκατ. ευρώ θα κερδίζει ο Δήμος.

Αυτά, όμως, τα χρήματα είναι ανταποδοτικά γι’ αυτό και ήδη ζήτησε να εκπονηθούν μελέτες για ν’ αντικατασταθούν όλοι οι προβολείς των γηπέδων, που είναι 22 και δέκα καινούργια 75άρια που έχει βάλει η Περιφέρεια στο Τεχνικό Πρόγραμμά της για προβολείς. Επίσης, θα γίνουν επεκτάσεις φωτισμού, κάτι για το οποίο σήμερα έχουν πολλά αιτήματα και μάλιστα όχι μόνο με δίκτυο της ΔΕΗ αλλά και με αυτόνομους στύλους με φωτοβολταϊκά αφού,  όπως είπε, έχουμε μπει πλέον σε άλλη εποχή.

Τώρα, αφού δρομολογηθούν πρώτα τα παραπάνω, στον τρίτο χρόνο, ένα ποσό από αυτό το κέρδος θα μένει πάντα για συντηρήσεις δικτύων και την όποια εξοικονόμηση θα επωφεληθεί ο δημότης, δηλαδή με άλλα λόγια θα μειωθούν τα τέλη. Μάλιστα, ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να σχολιάσει στο σημείο αυτό ότι αν ήθελε να κάνει πολιτική θα έλεγε «θα μειώσουμε τα τέλη ηλεκτροφωτισμού αμέσως». Όμως, θέλει να είναι ειλικρινής, όπως είπε, γι’ αυτό και λέει ότι έχουν και άλλη δουλειά να κάνουν.

Επιπρόσθετα, η «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων και εφαρμογές Smart Cities», διαμορφώνει και παρέχει την  τεχνολογική υποδομή που θα χρειαστεί το νησί τα επόμενα χρόνια για να αναπτυχθούν  άλλες έξυπνες υπηρεσίες  και επιπλέον θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας (εκπομπές ρύπων) έως το 2030 ικανοποιώντας και την ανάγκη για μια σύγχρονη, αξιόπιστη και αποτελεσματική αναβάθμιση των υποδομών του. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 25.179.312,92 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και η χρηματοδότηση γίνεται από την ανάδοχο ένωση εταιριών: ΟΤΕ, ΓΚΛΟΜΠΙΛΕΝΤ  και STIRIXIS.   

Και αναφέρει, ακόμη, στην ανακοίνωσή του ο Δήμος: «Είναι ένα έργο με το οποίο ο δήμος Ρόδου  εισέρχεται στην εποχή των έξυπνων πόλεων που αξιοποιούν τα μέσα της τεχνολογίας για να δώσουν καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες, αφού πέρα από τα ενεργειακά και χρηματοοικονομικά οφέλη του δήμου και λειτουργικά για τους πολίτες, θα δημιουργηθούν οι υποδομές και θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες που απαιτούνται  για μια σύγχρονη, αξιόπιστη και αποτελεσματική αναβάθμιση των υποδομών του δήμου, ενώ δίνεται η δυνατότητα να ενεργοποιηθεί ο μοχλός κοινωνικής παρέμβασης που διαθέτει ο δήμος για  τη μείωση των τελών ηλεκτροφωτισμού,  προς όφελος των πολιτών».