Παρατείνονται για 5 χρόνια οι μισθώσεις της Νέας Αγοράς Ρόδου

Για δικαίωση της Δημοτικής Αρχής έκανε λόγο ο Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, ανακοινώνοντας χθες ότι, στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή 12 Απριλίου, έρχεται το θέμα της πενταετούς παράτασης των μισθώσεων της Νέας Αγοράς για τους εξήντα καταστηματάρχες που έχουν μείνει εντός του κτηριακού συγκροτήματος το οποίο θα αξιοποιηθεί με την αρχική πρόταση που είχε καταθέσει η Δημοτική Αρχή για ενιαία μίσθωση σε επενδυτή.

Όπως έκανε, λοιπόν, γνωστό, προχθές είχε συνάντηση με τον δικηγόρο και τον εκπρόσωπο των καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς και παρ’ ότι έχει βγει μία τροπολογία ενός νόμου, το άρθρο 41 του τελευταίου νόμου, που δίνει τη δυνατότητα στις μισθώσεις του Δημοσίου και των Δήμων να παρατείνονται για δώδεκα χρόνια, μπαίνει ωστόσο η εξής προϋπόθεση:

Ο μισθωτής να υποβάλει ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπλασης-συντήρησης-διατήρησης του καταστήματός του και εφόσον το εγκρίνουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες και δεν υπάρχουν άλλα νομικά ζητήματα να παραταθεί για δώδεκα χρόνια.

Όπως εξήγησε, λοιπόν, ο κ. Χατζηδιάκος, το άρθρο αυτό μπορεί να καλύψει άλλες μεμονωμένες μισθώσεις του Δήμου, που είναι σε ισχύ ή λήγουν τώρα, όμως για το συγκρότημα της Νέας Αγοράς το άρθρο αυτό δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής γιατί είναι πολύ σύνθετη η διαδικασία. Δηλαδή, δεν είναι μία μίσθωση για να υποβάλει ένας μισθωτής σχέδιο βιώσιμης συντήρησης-ανάπλασης αλλά πρόκειται για ένα συγκρότημα που από μόνο του, με τη μελέτη των Τεχνικών Υπηρεσιών και τις εγκρίσεις της Αρχαιολογίας θέλει τουλάχιστον 5 εκατομμύρια ευρώ ή και περισσότερα για να συντηρηθεί και να γίνει έτσι όπως προβλέπουν οι μελέτες.

Το δεύτερο είναι ότι η μίσθωση που είχαν προχωρήσει προέβλεπε ότι ο όποιος επενδυτής αναδειχθεί, θα πρέπει να καταβάλει στο Δήμο δύο μισθώματα για δύο χρόνια ως εγγύηση συν ένα για ένα χρόνο μπροστά, που σημαίνει κοντά στα 5 εκατ. ευρώ και παράλληλα να συντηρήσει και το κτήριο.

Ο Δήμαρχος, λοιπόν, δεσμεύεται αυτά τα 5 εκατ. ευρώ, με την υπογραφή της σύμβασης, να τα «ρίξει» ο Δήμος στο Εθνικό Θέατρο. Άρα, όπως είπε, ο στόχος είναι τριπλός: Ανάπλαση και ανάδειξη της Νέας Αγοράς, να εξυπηρετηθούν οι 60 καταστηματάρχες που βρίσκονται μέσα με μία δυνατότητα πενταετούς παραμονής που θα μπει ως όρος στη διακήρυξη και από εκεί και πέρα εάν είναι συνεπείς, εάν έχουν καλές σχέσεις με τον δυνητικό επενδυτή, μπορεί να κρατήσουν τα καταστήματά τους για σαράντα χρόνια. 

Και είπε, στη συνέχεια: «Έρχεται, λοιπόν, στο δημοτικό συμβούλιο-και αυτό είναι μία νίκη της Δημοτικής Αρχής-γιατί κάποιοι έγραψαν ότι ο Δήμαρχος δίνει γη και ύδωρ. Ύδωρ δίνει παντού, όλοι όσοι έρχονται εδώ…πίνουν ένα ποτήρι νερό της ΔΕΥΑΡ, γη δεν δίνει σε κανέναν. Γη μόνο για τον τόπο του.

Για να παίρνουν και κάποιες απαντήσεις κάποια πικρόχολα σχόλια…Δικαιωθήκαμε γιατί αυτό το σχέδιο το δουλεύουμε εδώ και δύο τρία χρόνια, έπρεπε να το δουν και χαίρομαι που και ο νομικός σύμβουλος και ο Πρόεδρος των  καταστηματαρχών, και στο πρόσωπό του όλοι οι καταστηματάρχες, κατάλαβαν ότι το συμφέρον του τόπου, το συμφέρον του Δήμου, το συμφέρον των καταστηματαρχών είναι ταυτόσημο»

Είπε, ακόμη, ότι για να φύγουν οι σκιές από το πρόσωπο του Δημάρχου, θα πάρει απόφαση το δ.σ. και ακολούθως η Οικονομική Επιτροπή θα καταρτίσει την προκήρυξη για την πρόσκληση του διαγωνισμού της μίσθωσης, που θα είναι διεθνής και θα μπορεί να προσέλθει οποιαδήποτε Εταιρεία με έδρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει αυτό το έργο με αυτές τις δεσμεύσεις: Τη διασφάλιση των συνεπών μισθωτών με το χρόνο της πενταετίας και τον κενό χρόνο που θα χρειαστεί για να ανασκευαστεί το κτηριακό συγκρότημα.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο κ. Χατζηδιάκος, για ακόμα μία φορά θέλησε να επισημάνει ότι όλα αυτά δεν είναι προεκλογικά γιατί τα επεξεργάζονται εδώ και τρία χρόνια, απλώς ωρίμασαν οι συνθήκες δύο μήνες πριν από τις εκλογές. «Ε, τι να κάνουμε. Αν οι εκλογές γίνονταν τον Οκτώβρη θα μου έλεγαν πάλι ότι είναι προεκλογικά;», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η τωρινή συνθήκη με την οποία βρίσκονται μέσα οι καταστηματάρχες χαρακτηρίζεται ως αποζημίωση χρήσεως αλλά θα φανεί μέσα από την προκήρυξη πώς θα είναι. Έτσι, μέχρι να βγει ο ανάδοχος αυτοί πληρώνουν τον Δήμο και με το που θα αναλάβει ο επενδυτής θα υπογράψουν σύμβαση υπομίσθωσης μαζί του. Ο Δήμος θα παίρνει τα μισθώματά του από την πρώτη ημέρα και μάλιστα μπροστά και οι καταστηματάρχες τον χρόνο που θα λαμβάνουν χώρα οι εργασίες δεν θα βρίσκονται μέσα και δεν θα πληρώνουν.

Εκείνο πάντως που ευχήθηκε, κλείνοντας για το θέμα αυτό, είναι να επιδειχθεί ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό μια και δεν είναι εύκολος. «Θέλει μεγάλες και σπουδαίες εταιρείες», είπε ο Δήμαρχος γιατί πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να γίνει σωστά το έργο της επισκευής του κτηριακού συγκροτήματος και επίσης θα πρέπει να έχει την οικονομική ευρωστία ο επενδυτής και να επενδύσει και να δώσει τα χρήματα μπροστά.

Άλλα έργα
Επί τη ευκαιρία, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε χθες και στο γεγονός ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργολαβίες για ασφαλτοστρώσεις σε όλες τις ενότητες.
Ακόμη, ευχαρίστησε τον βουλευτή Δωδεκανήσου, Αντιπρόεδρο της Βουλής, καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινό, που ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου, για τις παρεμβάσεις του στην Εταιρεία του Δημοσίου ΚΤΥΠ Α.Ε. (Κτηριακές Υποδομές Ακινήτων που έχει συγχωνεύσει τον ΟΣΚ, τη ΔΕΠΑΝΟΜ και τη Θέμιδα) για τη σωστή εξέλιξη όσον  αφορά το νέο δημοτικό σχολείο Αρχαγγέλου στη Λειβάδα καθώς ξεπέρασαν κάποια προβλήματα με καθυστερήσεις του εργολάβου και ο πρόεδρος της Εταιρείας του είπε ότι το έργο προχωράει.

Αναφέρθηκε, ακόμη, ο Δήμαρχος στην ενημέρωση που έχει από το Λιμενικό Ταμείο ότι στην πρώτη φάση του ξυλοπεζόδρομου αναμένεται ο ανάδοχος να προσκομίσει τα δικαιολογητικά και να ξεκινήσει η επέκτασή του από τα σφαγεία μέχρι του Κόβα, και παράλληλα πήραν έγκριση από το Ειδικό Πρόγραμμα, την Υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, να δημοπρατηθεί και η β’ φάση του ξυλοπεζόδρομου και ταυτόχρονα οι παρεμβάσεις στην Κολώνα.

Επίσης, ως γνωστόν, βγήκε ο ανάδοχος για το μεγάλο έργο των 3,5 εκατ. ευρώ της ασφάλειας των λιμανιών, τον έχουν καλέσει να φέρει τα δικαιολογητικά, να υπογράψει τη σύμβαση και να ξεκινήσει. Είναι όλα αυτά σε μία εξέλιξη, είπε και κλείνοντας θύμισε αυτό που είχε πει ότι για τον ίδιο ο προεκλογικός αγώνας θα ξεκινήσει δύο μήνες πριν τις εκλογές όπως προβλέπει η νομοθεσία, αν και τώρα το διάστημα έχει συρρικνωθεί λίγο. «Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε τον εαυτό μας και την τελευταία στιγμή ακόμα για να προχωρούν αυτά τα έργα», είπε ο κ. Χατζηδιάκος.

Τέλος, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Ροδίνι και η διάνοιξη της οδού Καμείρου και το επόμενο δεκαήμερο ζήτησαν την έγκριση υπογραφής της σύμβασης για τις Πεταλούδες για να μπει και ο εργολάβος εκεί πριν ανοίξει η σεζόν ώστε να κάνει τις επείγουσες παρεμβάσεις.