Αφιέρωμα της εφημερίδας «New York Times» στο ομογενειακό εστιατόριο «Kos Taverna»

Το ομογενειακό εστιατόριο «Kos Taverna» κέρδισε το ενδιαφέρον της εφημερίδας «New York Times», η οποία, σε εκτενές δημοσίευμά της, αναφέρθηκε με θερμά λόγια τόσο στο μενού, όσο και στην εξυπηρέτηση.

«Η εξυπηρέτηση αντανακλά την ζεστασιά της ελληνικής κουζίνας. Το προσωπικό, ομοιόμορφα ντυμένο με μπλε κοντομάνικα μπλουζάκια, συχνά συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο που ένας θείος σου, σου βάζει να φας στο οικογενειακό τραπέζι. Είναι πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν και να ευχαριστήσουν τους πάντες αλλά δεν θα σου κάνουν και όλα τα χατίρια», αναφέρει μεταξύ άλλων η συντάκτρια Μάριαν Μπουλ.

Ο ιδιοκτήτης της «Kos Taverna», Νικόλαος Καραγιώργης, ήρθε στις ΗΠΑ από τη Νίσυρο το μακρινό 1971.

Η διαδρομή του στη Νέα Υόρκη θυμίζει την ιστορία πολλών Ελλήνων μεταναστών εκείνης της περιόδου. Εργάστηκε για πολλά χρόνια σε διάφορα εστιατόρια, όπως επίσης στο ξενοδοχείο «Plaza», αλλά και ιδιωτικές λέσχες.

Το επόμενο βήμα του ήταν η λειτουργία του Νισυριακού Σπιτιού, μέχρι να αναλάβει το εστιατόριο «Kos Taverna», πριν από 11 χρόνια.

 

Ο ιδιοκτήτης Νικόλαος Καραγιώργης. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος
 

«Πριν αναλάβω, ο χώρος αυτός ήταν το καφενείο του Συλλόγου Κώων. Στον δεύτερο όροφο είναι τα γραφεία του Συλλόγου, στον πρώτο έχουμε κάνει το εστιατόριο. Εχουμε ανοίξει για το κοινό εδώ και 8 χρόνια, άρχισαν να μας μαθαίνουν όμως σταδιακά, αφού νόμιζαν πως ήμασταν κλειστό κλαμπ», είπε στον «Ε.Κ.» ο κ. Καραγιώργης.

Ως επί το πλείστον, η «Kos Taverna» θεωρείται ένα «καλά κρυμμένο μυστικό», με συνεπείς και σταθερούς πελάτες, που εξαπλώνουν την φήμη της από στόμα σε στόμα. Πριν από λίγους μήνες, γευμάτισε εκεί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί και αθλητές, όπως ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, Σεμπάστιαν Λέτο, όταν βρέθηκε στην Αστόρια.

 

Ο ιδιοκτήτης Νικόλαος Καραγιώργης (μέσον) με τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, Σεμπάστιαν Λέτο και ένα φίλο του. Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση του κ. Νικόλαου Καραγιώργη.
 

«Ολα αυτά τα χρόνια, δεν έχω διαφημιστεί. Εχω όμως σταθερούς πελάτες, φίλους που με ακολουθούν παντού και ο ένας το μαθαίνει από τον άλλον. Τα δυνατά μας σημεία είναι τα σπιτικά φαγητά, τα μαγειρευτά, τα ψαρικά, αλλά και το γεγονός ότι σερβίρουμε μερίδες όπως ο πατσάς, σε καθημερινή βάση, και η γίδα βραστή. Αυτά δεν θα τα βρεις εύκολα αλλού», συνεχίζει ο κ. Καραγιώργης.

Βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Καραγιώργη, το μεγάλο μυστικό επιτυχίας της «Kos Taverna» είναι η σύζυγός του, Μαρία.

«Είναι η σύζυγός μου στην κουζίνα. Είναι διαφορετικά όταν βρίσκεται μια γυναίκα εκεί!», καταλήγει ο κ. Καραγιώργης, ο οποίος έχει εντάξει στο εστιατόριο και τον γιο του, Μάικ.

Στο αφιέρωμά της, η «New York Times» κάνει εκτενή αναφορά στη φέτα, την χωριάτικη σαλάτα και τα θαλασσινά.

Πηγή: ekirikas.com