Αντί σε νησί της Τουρκίας τους ...πήγαν στην Ψέριμο!

Δουλειά σε νησί της Τουρκίας τους υποσχέθηκε συμπατριώτης τους, αλλά τους μετέφερε μαζί με άλλους 69 αλλοδαπούς στην Ψέριμο όπου και συνελήφθησαν από Λιμενικούς, ως διακινητές!

Αυτό ισχυρίζονται οι δύο Γεωργιανοί ηλικίας 32 και 27 ετών αντίστοιχα οι οποίοι την προσεχή Τρίτη θα δικαστούν για την υπόθεση αυτή, στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων.
Οι αλλοδαποί έχουν ήδη καταθέσει στο πρωτόδικο δικαστήριο τους ισχυρισμούς τους αυτούς, ωστόσο κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν (τον Μάρτιο του 2017) σε συνολική ποινή κάθειρξης 73 ετών, φυλάκιση 3 μηνών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 78.500 ευρώ, ο καθένας με τις εφέσεις να μην έχουν αναστέλλουσα δύναμη.

Κατά της απόφασης αυτής άσκησαν εφέσεις οι οποίες θα εκδικαστούν μεθαύριο από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Την υπεράσπιση των δύο Γεωργιανών έχουν αναλάβει η δικηγόρος Ρόδου κα Καλλιόπη Αναστασιάδη και η δικηγόρος Αθηνών Βάνα Καμηλάρη.
Σημειώνεται πως ο τρίτος Γεωργιανός που αναφέρουν και στις καταθέσεις τους οι δύο κατηγορούμενοι δεν έχει συλληφθεί και αναζητείται ως φυγόδικος.

Η «αντίστροφη μέτρηση» ξεκίνησε για τους εμπλεκόμενους στις 10 παρά 20 το πρωί στις 21 Οκτωβρίου 2015 στη θαλάσσια περιοχή «Βασιλική» της Ψερίμου όταν προσωπικό του περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος εντόπισε εκεί, αγκυροβολημένη τη θαλαμηγό στην οποία επέβαιναν οι 69 μετανάστες. Παράλληλα σε βραχώδη περιοχή κοντά στο σκάφος εντοπίστηκαν οι δύο αλλοδαποί άνδρες, ηλικίας 27 και 32 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι προσπαθούσαν να το δέσουν προκειμένου να αποβιβάσουν τους αλλοδαπούς επιβάτες.

Στο σημείο έσπευσε έτερο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την παροχή συνδρομής, ενώ η θαλαμηγός κατέπλευσε με ιδία μέσα στο λιμάνι της Καλύμνου όπου συνελήφθησαν οι δύο αλλοδαποί φερόμενοι ως διακινητές καθώς και 69 αλλοδαποί πρόσφυγες διότι στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Οι δύο Γεωργιανοί συνελήφθησαν από τους Λιμενικούς ως διακινητές και μετά την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος τους σε βαθμό κακουργήματος, και την απολογία τους, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενος και πήραν το δρόμο για τις φυλακές όπου και εξακολουθούν να βρίσκονται έως σήμερα μετά και την καταδίκη τους από το πρωτόδικο δικαστήριο.

Πάντως οι δύο αλλοδαποί ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου όπου και απολογήθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία αρνήθηκαν τις κατηγορίες.
Συγκεκριμένα, ο 32χρονος είπε στο δικαστήριο ότι ο συμπατριώτης του, του είπε ότι θα τους πάει στην Τουρκία και θα τους βρει δουλειά σε αγροτικές εργασίες και ακολούθως τους είπε να πάνε μαζί του σε άλλο νησί της Τουρκίας.

Ο 32χρονος επεσήμανε ότι ουδέποτε σκέφθηκαν ότι είχαν βγει από τα τουρκικά όρια. Όταν σταμάτησαν σε ένα νησί τους είπε ότι αυτό είναι τουρκικό και τους ζήτησε να κατέβουν. Ο κατηγορούμενος τόνισε ότι  δεν ήξερε πού βρίσκονταν και πως σε εκείνο το σημείο δεν υπήρχε κάποιος, ωστόσο ο συμπατριώτης τους, τους ζήτησε να κατέβουν και τους υποσχέθηκε ότι θα έβρισκαν εκεί και τον κόσμο. Τους είπε ότι ήταν σίγουρος πως θα εκεί θα έβρισκαν δουλειά, ενώ ζήτησε από τον 32χρονο να δέσει το σκάφος και εκείνος έφυγε να πάει να βρει τον κόσμο.

Όταν ήρθε το λιμενικό ο Γεωργιανός είχε φύγει προς το βουνό, και ο 32χρονος τόνισε ότι τα δήλωσε όλα αυτά στους λιμενικούς, στους οποίους είπε ότι βρίσκονταν ο συμπατριώτης τους στο νησί αλλά δεν τον πίστεψαν. Μάλιστα φεύγοντας ο Γεωργιανός τους είπε «πάω εγώ να βρω τον κόσμο και θα έρθω να σας πάρω για να βρείτε δουλειά. Έχω τον άνθρωπό μου εδώ»!

Αλλά και ο 27χρονος στην απολογία του στο πρωτόδικο δικαστήριο επανέλαβε τα ίδια με τον συγκατηγορούμενό του προσθέτοντας πως σε ερώτηση που έκανε στον Γεωργιανό για τους υπόλοιπους επιβάτες που σκάφους, εκείνος του απάντησε πως και εκείνοι πηγαίνουν για δουλειά, κάτι που του φάνηκε περίεργο. Ο 27χρονος τόνισε ότι ο Γεωργιανός οδηγούσε το σκάφος και πως εκείνους τους έβαλε να δίνουν νερά, ενώ εξέφρασε την απορία του για ποιο λόγο οι υπόλοιποι επιβάτες ήταν κλειδωμένοι.
Η συνέχεια θα δοθεί την Τρίτη 9 Απριλίου, στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.