Συνεχίζονται οι «μάχες» στις σκακιέρες της Ρόδου

Ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο το Σκακιστικό Φεστιβάλ Ρόδου με τον πρώτο γύρο και στα δύο τουρνουά που είχαν προγραμματιστεί: συγκεκριμένα στο European Amateur Championships  και το European Senior Championships με περίπου 230 συμμετοχές.

Να σημειωθεί ότι πήραν μέρος και 35 Ροδίτες σκακιστές, με τον Πρόεδρο του “Ιππότη”, Σταμάτη Καράβα να μας εκπροσωπεί  στο δεύτερο τουρνουά στην κατηγορία άνω των 50 (50+), όπου τελικά σε πίεση χρόνου ηττήθηκε από τον Άγγλο Gayson Peter M (FIDE Rating 2122).

Στη σύντομη τελετή που προηγήθηκε της έναρξης του πρώτου γύρου, την εκδήλωση χαιρέτησαν εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ο Εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Αθλητισμού κ. Νίκος Νικολής και ο Εντεταλμένος σε Θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Χρήστος Μπάρδος μαζί με τον ιδιοκτήτη του Olympic Palace κ. Νίκο Γερονικόλα και τον Διευθυντή Αγώνων κ. Νίκο Καλέση. 

Τηρώντας την παράδοση, το άνοιγμα στην πρώτη σκακιέρα έκανε ο κ. Νικολής στην Παρτίδα των βετεράνων 65+ (Balashov Yuri S -  Sand Rolf Dr. για τον θρύλο του Ρωσικού σακακιού Balashov Yuri S (FIDE rating 2470) παίζοντας ίππο στο ζ3 (Ιζ3).

Συνδιοργανωτές σ’ αυτή την προσπάθεια είναι ο Σκακιστικός Όμιλος Ρόδου «Ιππότης», η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου, η Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE), η Πανευρωπαϊκή Σκακιστική Ομοσπονδία (ECO), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

Χορηγοί και αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια η Μελισσοκομική Ρόδου,  @tHolidays,  J&D Rent a Car, Υδροτεχνική Δωδεκανήσου, Magnus Magister, Ψητοπωλείο Αυγουστίνος, Papadimitriou & Associates, Rodetrip, Ράδιο Ταξί Διαγόρας, Τρόπαιον, Πιτσαρία Buona Sera.

Ο βροχερός καιρός, παρόλο που δε βοήθησε τους σκακιστές να περιηγηθούν τις ομορφιές της Ρόδου την πρώτη μέρα, δεν επηρέασε ιδιαίτερα την αγωνιστική προσπάθεια αφού πραγματοποιήθηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες παρτίδες.

Η δεύτερη μέρα
Με απόλυτη επιτυχία και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες της Κυριακής με τον δεύτερο γύρο και στα δύο τουρνουά που είχαν προγραμματιστεί να ξεκινάει ακριβώς στις 15:30 με τις καλύτερες προϋποθέσεις και με τον βελτιωμένο καιρό να βοηθά.

Οι γενικές εντυπώσεις από όλους τους συμμετέχοντες ήταν εξαιρετικές. Τόσο από τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου όσο και από την οργάνωση του χώρου αγώνων και τη διεξαγωγή. Όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπος του ομίλου κ. Νίκος Βασιλάκης και μέλος της οργανωτικής επιτροπής: «όλα μέχρι τώρα έχουν κυλήσει ομαλά και όλοι είναι ευχαριστημένοι από την οργάνωση, τη φιλοξενία και τις εγκαταστάσεις. Και αν ο καιρός μας τα έχει χαλάσει λίγο, ελπίζουμε στη συνέχεια να μας αποζημιώσει».

Στην κατηγορία τώρα των 50+ , οι εκπρόσωποι της Ρόδου, Δημήτρης Μενίκος και Σταμάτης Καράβας, έφεραν ισοπαλία και ήττα αντίστοιχα με τον Edvardsen Ragnar (ΕΛΟ1984) και την Baliuniene Margarita (ΕΛΟ1955).

Στις κατηγορία κάτω των 1700 (U1700), μετά την εντυπωσιακή προχθεσινή του νίκη επί του κατά πολύ ισχυρότερου αντιπάλου Pantelic Slobodan (ΕΛΟ 1646),  ο γιατρός κ. Γιώργος Δρακιού καταβλήθηκε από τον επίσης πολύ ισχυρό Taddia Davide  (ΕΛΟ1519).

Οι Γιάννης Φρόντζος και  ο Γιάννης Αποστολάκης έφεραν ισοπαλία με τους Krzysztynska Anna (1844) και  Ruzic Milos (ΕΛΟ 1674), αντίστοιχα.

Εντυπωσιακή νίκη έκανε και ο Παντελής Παπαδόπουλος επί της ισχυρής Sklyar Yadviga.  
Λεπτομέρειες για το  Σκακιστικό φεστιβάλ Ρόδου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν στη σελίδα του ομίλου www.ippotis.com και στη σελίδα της διοργάνωσης  www.rodoschess2019.com.