Α. Καμπουράκης: Η Ρόδος πρέπει να αποκτήσει ξανά την αίγλη της

«Ο ξενοδόχος Καμπουράκης έχει πάρει σύνταξη. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Καμπουράκης είναι εδώ», είναι το μήνυμα που έστειλε ο επικεφαλής της παράταξης «Με Δύναμη για τη Ρόδο», κ. Αντώνης Καμπουράκης, κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, αφότου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον Δήμο της Ρόδου, κατά την οποία απάντησε σε όλα τα ερωτήματα αλλά και την όποια αμφισβήτηση έχει προκαλέσει.

Κατά τη συνέντευξη τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, παρουσία και του Προέδρου του κ. Γιάννη Πάππου και αρκετών στελεχών της παράταξης, ο κ. Καμπουράκης απάντησε σε όλα, μίλησε για το κλίμα που εισπράττει κατά την προεκλογική του εκστρατεία, πώς αντιλαμβάνεται τη Διοίκηση του Δήμου, βεβαίως για το πεδίο του, τον τουρισμό, και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να συμμετάσχει σε «κοκορομαχίες», αφήνοντας όμως και κάποιες αιχμές για ανθυποψηφίους του. Αναλυτικά:

Η αίγλη της Ρόδου
Ο κ. Καμπουράκης, καταρχάς, ρωτήθηκε σχετικά με ένα μότο που επαναλαμβάνει συχνά όλο αυτό το διάστημα, να αποκτήσει η Ρόδος τη χαμένη της αίγλη, κάτι που φαίνεται να ενόχλησε και τον νυν Δήμαρχο, κ. Φώτη Χατζηδιάκο, ο οποίος άφησε κάποιες αιχμές σε δηλώσεις του τελευταία. Αρχικά, λοιπόν, παρέπεμψε στην ομιλία του κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του που είχε πει ότι δεν κατεβαίνει στον εκλογικό στίβο ούτε για να διαπληκτιστεί ούτε για να τσακωθεί ούτε για…κοκορομαχίες. Άρα, το να απαντήσει σε έναν ανθυποψήφιο το βρίσκει χωρίς ουσία για τον Ροδίτη. Επανέλαβε, λοιπόν, αυτό που είπε μετά τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής, όπου είχε κάνει λόγο για «μία εικονική Ρόδο όπου κάποιος νομίζει ότι μιλώντας με έργα, ουσιαστικά δηλώνει ότι μιλάει για έργα».


Θύμισε, επίσης, ότι πριν δύο μήνες είχε πει ότι κάποιοι δηλώνουν πολύ ευχαριστημένοι από τη σημερινή πραγματικότητα του νησιού μας και υπερηφανεύονται ότι έχουν επιτύχει εκατό τοις εκατό τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους. Ο ίδιος δεν συμφωνεί σε καμία περίπτωση και γι’ αυτό μίλησε για μία εικονική πραγματικότητα.

Και είπε στη συνέχεια: «Δεν ανήκω στη γενιά των ανθρώπων ούτε που επιτρέπεται να είναι ευχαριστημένος με αυτό το οποίο ζω αλλά ούτε και που είμαι ευχαριστημένος». Είπε, ακόμη, ότι ο πήχης της Ρόδου δεν είναι στα δικά μας χέρια, είναι πολύ υψηλότερα, και ο ίδιος είναι εχθρός όποιου πιστεύει ότι έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι και πάμε καλά.

Τι εισπράττει από τα χωριά
Στη συνέχεια, ο κ. Καμπουράκης ρωτήθηκε τι εισπράττει όλο αυτό το διάστημα από την περιοδεία του και ειδικά στα χωριά, και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εισπράττω μία απίστευτη κατήφεια, μία επιλογή να απέχει ο Ροδίτης από τις εκλογές, να απέχει από τον δημόσιο διάλογο. Εισπράττω έλλειψη αισιοδοξίας, έλλειψη υπερηφάνειας». Μίλησε, ακόμη, για μία εξαιρετική συμμετοχή και προσφορά υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο της παράταξής του και μάλιστα σε βαθμό που τον στενοχωρεί που κάποιοι δεν μπορούν να περιληφθούν στον συνδυασμό.


Γενικά, η διαπίστωση του υποψήφιου Δημάρχου είναι ότι ο κόσμος είναι απογοητευμένος, έχει ανάγκη ελπίδας, έχει ανάγκη δεσμεύσεων, υποσχέσεων αλλά και απολογισμού. Όχι όμως-έσπευσε να διευκρινίσει-όπως τον αισθάνεται η σημερινή Δημοτική Αρχή, όπου ο απολογισμός είναι περιγραφή της επόμενης δεκαετίας.

Όπως είπε, ο πολίτης έχει ανάγκη να του δώσεις καλύτερη καθημερινότητα και να του δώσεις λόγο να είναι περήφανος που ζει εδώ. Δήλωσε, ακόμη, εξαιρετικά ενθουσιασμένος με τη συμμετοχή του στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αυτό με το οποίο θέλει να ασχοληθεί είναι το τι θα αφήσουν πίσω τους σε πέντε χρόνια στη Ρόδο, ούτε με δημοσκοπήσεις ούτε με οποιαδήποτε κριτική κατά την προεκλογική περίοδο.

Ο τουρισμός  και η προβολή της Ρόδου
Κληθείς να απαντήσει για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει για την προβολή του νησιού αλλά και την αύξηση του τουριστικού ρεύματος, μίλησε για την προσπάθεια να προσελκύσουν επισκέπτες που το νησί αξίζει να έχει. Μεταξύ άλλων, ο κ. Καμπουράκης ανέφερε ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού έχει ανακαλυφθεί πριν περίπου τριάντα χρόνια, αλλά έλλειψε η πολιτική βούληση για να μπορεί να επιδοτηθεί με χρήματα για τα οποία θα λογοδοτεί βεβαίως, με κρυστάλλινη καθαρότητα, και δεν θα χρειάζεται να ζητιανεύει για να μπορέσει να ξημερώσει η επόμενη μέρα.

Είπε, στη συνέχεια, ότι, παλαιότερα, είχαν στον ΠΡΟΤΟΥΡ ένα δεδομένο μπάτζετ, το 6-7% του τότε ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., περίπου 1,3 εκατ. ευρώ, και πέρυσι με διπλάσιες αφίξεις, όπως μετριούνται τώρα, όσο ο ίδιος κλήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο, γνωρίζει για περίπου 15-20 χιλιάδες ευρώ αν και διάβασε στον απολογισμό ότι η επιχορήγηση ανήλθε στα 270 χιλιάδες ευρώ. Όπως και να το δει κάποιος, είπε ακόμη, η διαφήμιση συνήθως σχετίζεται με τον αριθμό των επισκεπτών αλλά και με ποιον επισκέπτη επιλέγεις να φέρει στο νησί.

Για τα ιστορικά ακίνητα
Σχετικά με την παραχώρηση προς αξιοποίηση ιστορικών κτηρίων που καταρρέουν στη Ρόδο, είπε ότι είναι κάτι που όχι απλώς τον έχει απασχολήσει αλλά και τον πληγώνει ως Ροδίτη. Όπως λέει δεν είναι οπαδός του "δεν γίνεται" και θεωρεί ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο ούτε ότι φταίει το αθηνοκεντρικό Κράτος. «Πιστεύω στην επιμονή, τη σοβαρότητα και όχι στο να μη γίνονται πράγματα μόνο και μόνο για να συζητάμε γιατί δεν έγιναν», τόνισε.

Για τo debate
«Βεβαιότατα», ήταν η άμεση απάντηση που έδωσε στην ερώτηση εάν θα συμμετείχε σε έναν δημόσιο διάλογο με τους ανθυποψηφίους του, σε ένα debate. Μάλιστα, ο κ. Καμπουράκης, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν είναι θέμα κομπλεξισμού, όπως λέγεται, αλλά θέμα σοβαρότητας, και τύπου και ουσίας». Όπως είπε, για τον ίδιο δεν είναι δυνατόν να απευθύνεις μία πρόσκληση πρώτα δημόσια και μετά ιδιωτικά. Δεύτερον, απαντήθηκε η πρόταση την επόμενη μέρα αλλά «δεν κατέβηκα στην πολιτική, δεν κατέβηκα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να κοκορομαχήσω, για να κάνω προεκλογικές πασαρέλες», είπε χαρακτηριστικά.


Όπως εξήγησε, πιστεύει ότι ο κόσμος δεν έχει ανάγκη από ένα δίωρο όπου με όρους far west θα προσπαθήσουν κάποιοι να πείσουν τους υπόλοιπους το πόσο τέλεια είναι η κατάσταση στη Ρόδο. Και είπε ακόμη: «Εγώ δεν είμαι αυτό το οποίο πιστεύουν κάποιοι: Ξερόλας. Εγώ έρχομαι να μάθω. Με κατηγορούν κάποιοι ότι δεν ξέρω χωριά της Ρόδου. Ναι, βέβαια, με…GPS πρέπει να τα επισκεφθείς…Εγώ έρχομαι να μάθω, να ακούσω και να ασχοληθώ, πολύ σοβαρά, με αυτά τα οποία θέλει ο Ροδίτης και η Ροδίτισσα. Βεβαίως,  και θα πάρω μέρος, όχι σε debate, όπου θέλετε. Φθάνει να γίνεται με όρους όπου ικανοποιούν τον στόχο που είναι για τα συμφέροντα του Ροδίτη και όχι για να τσακωθούν κάποιοι».

Σε κάθε περίπτωση είπε ότι βεβαιότατα και θα πάρει μέρος αλλά μόνο όταν ο ίδιος και η παράταξή του πιστέψουν ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα γίνει πλουσιότερος σε δεσμεύσεις ο Ροδίτης και όταν πιστέψει ότι οι συζητήσεις δεν γίνονται απλά και μόνο για τη συζήτηση αλλά ανάληψη ευθύνης και παράδοση έργου την επόμενη μέρα. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, αναρωτήθηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος γιατί ο διάλογος χρησιμοποιείται…αλά καρτ αφού την τελευταία φορά, όπως είπε, ήταν μονόλογος και ήταν 2 ώρες και πέντε λεπτά σε παρουσίαση απολογισμού!

Η Διοίκηση του Δήμου και…επί προσωπικού
Αναφορά έκανε χθες ο κ. Καμπουράκης σχετικά με το ασυμβίβαστο που μπορεί να έχει ο ίδιος  με τις προηγούμενές του ιδιότητες και ήταν ξεκάθαρος δηλώνοντας: «Ο ξενοδόχος Καμπουράκης έχει πάρει σύνταξη. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Καμπουράκης είναι εδώ. Και οφείλω να σας διαβεβαιώσω ότι, για μένα, με τη γνώση την οποία απέκτησα και με την καθημερινότητα την οποία έζησα αρκετά χρόνια, θα αξιοποιήσω την εμπειρία μου».

Όπως εξήγησε, εκείνο που πιστεύει είναι ότι ούτε το αθηνοκεντρικό κράτος ούτε κυρίως η Ε.Ε. μπορεί να αρνηθεί κάτι εάν πας με έναν φάκελο 17 εκ. πάχος, τεκμηριωμένο, ώριμο και ζητήσεις πράγματα τα οποία θα προσφέρουν καλύτερες ημέρες στους πολίτες.

Ρωτήθηκε, όμως, χθες και για τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ένας Δήμαρχος, ένας Δήμος, με τη γραφειοκρατία και τα προσκόμματα που θέτει, τις καθυστερήσεις στον δημόσιο τομέα κτλ. Καταρχήν, είπε ότι είναι δύσκολο, μερικές φορές, όσο και αν επιθυμείς να αλλάξεις αυτά που έχεις μάθει. «Δεν μπορεί να είσαι επιτυχημένος σε έναν τόπο που πονά», είπε ο κ. Καμπουράκης και συνέχισε λέγοντας: «Όχι, δεν είμαι επιτυχημένος επιχειρηματίας. Είμαι ένας μέσος Ροδίτης και καλωσορίζω αυτούς που νιώθουν ότι κάποιοι έχουν προβλήματα στη Ρόδο γιατί έχω την εντύπωση ότι τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια της οξύτατης κρίσης αντιμετωπίζουν τον Ροδίτη λες και δεν υπάρχει κρίση. Ένας άνθρωπος σαν όλους τους ανθρώπους της Ρόδου είμαι, που παλεύω με τις σόλες των παπουτσιών μου, όπως κάνει ένας εργαζόμενος. Δεν είναι θέατρο, αυτό αισθάνομαι».

Στη συνέχεια, είπε ότι διαφωνεί κάθετα αφού πιστεύει ότι ο λόγος που έχει επιβληθεί αυτή η εξουθενωτική διαδικασία στον Δήμο είναι γιατί πολλές φορές έχει επιδειχθεί στην ελληνική κυβέρνηση ότι κάποια πράγματα δεν γίνονταν για τον λόγο που λαμβάνονταν τα χρήματα. Μάλιστα, πιστεύει ότι δεν είναι δύσκολο να διοικηθεί ένας Δήμος αλλά είναι συμφέρον κάποιων να απωθούν εξαιρετικούς ανθρώπους από το να συμμετέχουν στα κοινά. Δεν πιστεύει ότι κάποιος πρέπει να πάρει άδεια για ν’ ασχοληθεί με τα κοινά και δεν μπορεί να διανοηθεί ότι κάποιοι Δήμοι στη χώρα κάνουν δράσεις και πρωτοποριακά πράγματα και εμείς θεωρούμε τη γραφειοκρατία ένα τέρας που δεν μπορούμε να το πολεμήσουμε.

«Η Ρόδος δεν είναι η περιοχή που φημίζεται για τις μάχες που έχασε», είπε και τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι είναι δύσκολα τα πράγματα. Αντίθετα, εκείνο που είναι δύσκολο είναι να βγάλουμε από μέσα μας τον κακό μας εαυτό και να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε όσο περισσότερα μπορούμε από τη σημερινή χρονική περίοδο όπου η Ευρώπη, η κυβέρνηση δίνει χρήματα με εργαλεία, χρηματοδοτήσεις κτλ. «Εμείς πού βρισκόμαστε; Δηλαδή, για την κατάντια του Εθνικού μας φταίει η δυσκολία; Όχι, για μένα δεν μας φταίει η δυσκολία», είπε καταλήγοντας ο κ. Καμπουράκης.