Δεν εφαρμόζεται η σύμβαση σε πολλά ξενοδοχεία της Ρόδου

Δεν εφαρμόζεται η συλλογική σύμβαση εργασίας σε πολλά ξενοδοχεία του νησιού, όπως ανέφεραν χτες μέλη της Γραμματείας Ρόδου του ΠΑΜΕ, ζητώντας από τους εργαζομένους να καταγγέλλουν τέτοιες περιπτώσεις.

Ειδικότερα μιλώντας για το θέμα το μέλος του δ.σ. του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου Μιχάλης Τσουρούτης και με την παρουσία του μέλους του δ.σ του σωματείου Οικοδόμων Ρόδου Σταύρου Βαρκάκη και του προέδρου του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου Μιχάλη Κατσουράκη υπογράμμισε ότι πριν τα μνημόνια, όταν υπογραφόταν μια κλαδική ΣΣΕ ήταν υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες στον κλάδο.
«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «επανέφερε» τις συμβάσεις. Κρύβει όμως ότι με το πλαίσιο που διατηρεί, για να κηρυχθεί μια σύμβαση υποχρεωτική, πρέπει οι ενώσεις των εργοδοτών εθελοντικά να δώσουν το μητρώο των μελών τους ώστε να διαπιστωθεί αν απασχολούν πάνω από το 50% των εργαζομένων του κλάδου.

Σε πόσες συμβάσεις σε όλη τη χώρα έγινε αυτό από τις εκατοντάδες που υπήρχαν; Σε μόλις 10. Και φυσικά δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι την επόμενη φορά που θα υπογραφούν θα επεκταθούν εκ νέου. Άρα λοιπόν δεν επανέρχονται οι συμβάσεις, διατηρείται στο ακέραιο όπως και στην περίπτωση του κατώτερου μισθού το μνημονιακό καθεστώς» δήλωσε ο κ. Τσουρούτης και πρόσθεσε: «Η εικόνα που μας έρχεται από συναδέλφους, είναι ότι πολλοί εργοδότες, ιδιαίτερα στις περιοχές του νησιού που είναι πιο απομακρυσμένες από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, δίνουν εντολή στους προσωπάρχες τους να συνεχίσουν όπως πριν, να μην εφαρμόζουν δηλαδή τη ΣΣΕ.  

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία δεν πρέπει να εφησυχάζουν, χρειάζεται να οργανωθούν, να πυκνώσουν τις γραμμές των Σωματείων, να απευθυνθούν στο ΠΑΜΕ. Γιατί οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς, η δουλειά χωρίς ρεπό, τα εργατικά ατυχήματα, οι αναρρωτικές από την εξάντληση και τις επαγγελματικές ασθένειες και όλα τα υπόλοιπα που οι εργαζόμενοι του κλάδου τα ξέρουν καλά, θα είναι εδώ κι αυτή τη σαιζόν».

Παράλληλα δήλωσε ότι αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί στον κλάδο των κατασκευών, καθώς δεν υπάρχει εργοτάξιο αυτό το διάστημα που να μη δουλεύει Κυριακή, που να μη γίνονται υπερωρίες. «Το κυνήγι της μεγαλοεργοδοσίας να ετοιμάσει τα ξενοδοχεία που είτε χτίζονται είτε ανακαινίζονται έγκαιρα, δημιουργεί πολύ επικίνδυνες συνθήκες, τέτοιες που να ωριμάζουν το ενδεχόμενο σοβαρού εργατικού ατυχήματος. Τα μεροκάματα που κυριαρχούν στον κλάδο στην περιοχή μας είναι μεροκάματα που καμιά σχέση δεν έχουν με μεροκάματο ειδικευμένου τεχνίτη, μάστορα. Το οικοδομικό ένσημο επίσης παραμερίζεται με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων που απαιτούν οι εργοδότες για να πιάσουν δουλειά οι οικοδόμοι» κατέληξε ο κ. Τσουρούτης.

Για το ωράριο των καταστημάτων
Αναφορά έγινε όμως από τον ίδιο και στο θέμα του νέου ωραρίου που θα ισχύσει από φέτος σε όλα τα εμπορικά καταστήματα. Όπως δήλωσε «στα εμπορικά καταστήματα όλων των ειδών, οι εργαζόμενοι είτε αμείβονται με τον κατώτερο μισθό, είτε με προσωπική συμφωνία και ατέλειωτες ώρες δουλειάς. Οι Κυριακές που τα καταστήματα πλέον όλο και πιο συχνά ανοίγουν, το ωράριο που με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου του ΕΚΡ παρατείνεται μέχρι τις 12 το βράδυ στα καταστήματα που αποφάσισαν να χαρακτηρίσουν τουριστικά, είναι οι συνθήκες που συνθέτουν το τοπίο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μιχάλης Κατσουράκης δήλωσε: «είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό, τα προηγούμενα χρόνια δεν ίσχυε. Δούλευαν κάποιοι και τις Κυριακές κυρίως στα τουριστικά καταστήματα, αλλά τώρα πήραν απόφαση και για τα εμπορικά να είναι ανοιχτά μέχρι τις 12 το βράδυ χωρίς να σκέπτονται τους εργαζόμενους. Δεν μπορούν να φέρουν αντίρρηση καθώς τους βάζουν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις που το αναφέρουν και αυτό. Η κατάσταση είναι αυτή, δουλεύουν όχι μόνο το 8ωρο αλλά και 12ωρο που δεν πληρώνονται έχουμε πολλά παραδείγματα, έχουμε κάνει και καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας αλλά πολλές φορές αν κάνουν καταγγελία οι εργαζόμενοι τους διώχνουν και από τη δουλειά».

Για το συνέδριο της ΓΣΕΕ
Ο κ. Τσουρούτης στο πλαίσιο της συνέντευξης αναφέρθηκε και στο συνέδριο της ΓΣΣΕ που είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Ρόδο και το οποίο σημαδεύτηκε από επεισόδια, λέγοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Μας προκαλεί εντύπωση η επιμονή ορισμένων που αναπαράγουν αναφορές για δήθεν είσοδο του ΠΑΜΕ από τα υπόγεια του ξενοδοχείου, με διάφορα ευφάνταστα σενάρια που θυμίζουν ταινίες δράσης. Επειδή λοιπόν μας μυρίζει προβοκάτσια κι επειδή έχουμε κι εμείς τις πληροφορίες μας, ξεκαθαρίζουμε ότι οι δικές μας δυνάμεις στο χώρο του ξενοδοχείου μπήκαν αποκλειστικά από πόρτες του εστιατορίου και το μικρό δωματιάκι δίπλα στην κεντρική είσοδο. Ούτε από υπόγεια, ούτε με ριφιφί, ούτε με αλεξίπτωτα. Αν κάποιος μπήκε από το υπόγειο, ποιος του άνοιξε και ποιος τον έμπασε μέσα, είναι καλό ερώτημα. Όποιος το ισχυρίζεται πρέπει και να μπορεί να το αποδείξει.

Έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά για κοντάρια, καδρόνια, σιδηρολοστούς, σιδηρογροθιές και άλλα παραμύθια. Εμείς είμαστε γνωστοί στην κοινωνία της περιοχής. Αντίστοιχα γνωστοί είναι τα μέλη ΔΣ Σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, όλοι αυτοί δηλαδή που παράτησαν μεσοβδόμαδα τα μεροκάματα και τις οικογένειές τους για να έρθουν να περιφρουρήσουν από την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, το συνέδριο της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης. Όλοι αυτοί λοιπόν δε μεταχειρίζονται τέτοιες μεθόδους. Είναι γνωστοί με τα προσωπά τους φανερά και λαμπερά».